Beneficiile ceaiului de urzici. De ce îți poate sprijini sănătatea

Publicat: 2 martie 2024, 06:57 / Actualizat: 2 martie 2024, 10:23

Urzica este o plantă cu proprietăți medicinale recunoscute. Pe lângă preparatele culinare ale bucătăriei tradiționale, se consumă sub formă de ceai pentru a susține o serie de aspecte ale sănătății. Află care sunt beneficiile ceaiului de urzici.

Ceaiul de urzici are efecte purificatoare puternice asupra sângelui, care ajută la eliminarea toxinelor din organism. Urzicile au proprietăți: antibacteriene, antifungice, astringente și antiinflamatoare. Sunt bogate în: vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina K și caroten.

Beneficiile ceaiului de urzici

Ceaiul de urzici este un ceai preparat din frunzele plantei de urzică, cunoscută sub numele latin Urtica dioica. Acesta are o aromă asemănătoare cu cea a ceaiului verde și reprezintă o sursă importantă de minerale, precum: fier, potasiu și magneziu.

Planta de urzică provine din Europa și poate fi găsită pe continentele americane și în Asia, potrivit Sencha Tea Bar. Frunza de urzică are margini zimțate și frunze cu vârfuri lungi. Frunzele plantei prezintă fire de păr, care conțin acid formic. În funcție de specie, acestea pot fi înțepătoare sau neînțepătoare.

Poate întări sistemul imunitar

Antioxidanții, vitamina A și vitamina C din ceaiul de urzică ajută la întărirea sistemului imunitar. Aceștia protejează sistemul imunitar și contribuie la întărirea imunității. Pot sprijini organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli.

Poate susține sănătatea ochilor

Printre beneficiile ceaiului de urzici se numără susținerea sănătății ochilor. Ceaiul de urzică conține concentrații ridicate de beta-caroten și vitamina A. Acest compus are un rol important în susținerea sănătății retinei și în asigurarea unei adaptări corecte a vederii la lumină.

Poate echilibra nivelurile de zahăr din sânge și tensiunea arterială

Urzica are efecte eficiente în scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge. Aceasta le menține la un nivel stabil. Ceaiul de urzică poate diminua riscul de a dezvolta boli cardiovasculare grave, precum accidentele vascular cerebrale și atacurile de cord. Extractul din frunze de urzică scade nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet de tip 2.

Poate calma iritațiile pielii și alergiile

Printre beneficiile ceaiului de urzici se regăsesc proprietățile de calmare. Chiar dacă frunzele de urzică pot irita pielea, proprietățile sale medicinale variază de la reducerea iritației pielii până la atenuarea simptomelor alergice. Proprietățile antihistaminice, antiinflamatoare și antimicrobiene ale urzicilor ajută la tratarea problemelor pielii precum eczema și acneea, conform Health Shots.

Poate proteja sănătatea rinichilor și prostatei

Ceaiul de urzică poate fi folosit pentru a trata infecțiile tractului urinar, problemele renale și cele ale prostatei. Deoarece are efecte diuretice, urzica poate susține sănătatea sistemului urinar și poate inhiba creșterea agenților patogeni care cauzează infecții ale tractului urinar și pietre la rinichi.

Poate preveni dezvoltarea unei serii de afecțiuni de sănătate

Ceaiul de urzici reprezintă o sursă bună de polifenoli, substanțe chimice vegetale care ajută la prevenirea și gestionarea bolilor cronice precum: diabetul, cancerul, bolile de inimă și obezitatea. Beneficiile ceaiului de urzici includ proprietăți antiinflamatoare, care pot contribui la reglarea digestiei și la reducerea constipației și diareei.

Poate atenua durerea

Ceaiul de urzici poate fi util în reducerea simptomelor durerii, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Consumul de ceai de urzici poate ajuta la ameliorarea durerilor, precum: durerile musculare, durerile articulare și durerile de cap.

Poate întări oasele

Urzica este bogată într-o multitudine de: aminoacizi, proteine, flavonoide și minerale pentru formarea oaselor precum: siliciu, calciu și zinc. Vitaminele și mineralele prezente în aceasta au capacitatea de a proteja sănătatea oaselor.

În plus, extractele de urzică sunt folosite în fitoterapie. Acestea pot fi utilizate pentru: îmbunătățirea digestiei, susținerea imunității și tratarea alergiilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI