Apendicita este cauzată de consumul de semințe: mit sau realitate

Publicat: 10 iunie 2023, 07:01

Apendicita este o urgenţă medicală şi apare atunci când apendicele se inflamează din cauza unui blocaj. Poate fi acută sau cronică și este mai frecventă în cazul copiilor și tinerilor, dar poate să apară și la vârste înaintate. În Statele Unite, apendicita este cea mai frecventă cauză a durerii abdominale și este adesea urmată de o intervenție chirurgicală. Și pentru că de multe ori informațiile din varii surse nu sunt neapărat adevărate, află și tu dacă apendicita este cauzată de consumul de semințe sau e doar un mit.

Apendicele este situat în partea dreaptă inferioară a abdomenului. Când apendicele se blochează, bacteriile se pot multiplica în interiorul acestuia. Acest lucru poate duce la formarea de puroi și umflături, care pot provoca o presiune dureroasă în abdomen. De asemenea, apendicita poate bloca fluxul sanguin.

Apendicita acută poate apărea când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, dar și ca un răspuns la altă inflamație/infecție din corp. Apendicita cronică, deși apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată și poate deveni foarte dureroasă. Lăsată netratată, apendicita poate provoca spargerea apendicelui. Acest lucru face ca bacteriile să se reverse în cavitatea abdominală, ceea ce poate fi grav și uneori fatal.

Diferența dintre apendicita acută și apendicita cronică

Apendicita acută este un caz sever și brusc de apendicită. Este mai frecventă la copiii și adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani și apare mai frecvent la bărbați decât la femei. Durerea tinde să se dezvolte și să se intensifice rapid în decurs de 24 de ore.

Necesită tratament medical imediat. Dacă este lăsată netratată, poate cauza ruperea apendicelui. Aceasta poate fi o complicație gravă și chiar fatală.

Apendicita cronică este mai puțin frecventă decât apendicita acută. Apare doar la aproximativ 1,5% dintre toate persoanele care au avut deja un caz de apendicită cronică.

În cazurile cronice de apendicită, simptomele pot fi relativ ușoare și apar de obicei în urma unui caz de apendicită acută. Acest tip de apendicită poate fi dificil de diagnosticat.

Află și informații relevant despre diferența dintre obezitate și supraponderalitate la copii. Uneori primele semne te pot ajuta să rezolvi mai repede problemele.

Simptome ale apendicitei

Durerea începe adesea ca o crampă ușoară în partea superioară a abdomenului sau în zona buricului, care apoi se deplasează în cadranul drept inferior al abdomenului. Această durere are următorii indicatori:

  • începe brusc;
  • se înrăutățește când te mişti sau tuşești;
  • este atât de intensă încât te trezește din somn;
  • este severă și diferită de alte dureri abdominale pe care le-ai experimentat;
  • se agravează în câteva ore.

Alte simptome ale apendicitei pot include:

  • lipsa poftei de mâncare;
  • indigestie
  • greaţă;
  • vărsături;
  • umflarea abdominală;
  • febră.

Dacă ești constipată și bănuiești că ai putea avea apendicită, evită să iei laxative sau să folosești clisma. Acestea pot provoca spargerea apendicelui. Adresează-te medicului dacă ai sensibilitate în partea dreaptă a abdomenului împreună cu oricare dintre alte simptomele indicate mai sus. Apendicita poate deveni rapid o urgență medicală, potrivit Health Line.

Cauze și factori de risc

În multe cazuri, cauza exactă a apendicitei este necunoscută. Experții cred că se dezvoltă atunci când o parte a apendicelui este obstrucționată sau blocată.

Multe lucruri pot duce la blocarea apendicelui, inclusiv:

  • o acumulare de scaun întărit;
  • foliculii limfoizi măriți;
  • viermi intestinali;
  • leziune traumatică;
  • tumori.

Apendicita poate afecta pe oricine. Factorii de risc pentru apendicita includ:

Vârsta. Apendicita afectează cel mai adesea adolescenții și persoanele până la vârsta de 20 de ani, dar poate apărea la orice vârstă.

Sex. Apendicita este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Istoricul familial. Persoanele care au antecedente familiale de apendicită prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.

Doctorul Mihail Pautov l-a avut ca invitat în emisiunea Medicool pe doctorul Ionuț Duduș care a explicat exact ce este apendicul, ce este apendicita și care este comportamentul unui pacient care vine la spital acuzând dureri în partea dreaptă, în zona apendicelui.

Apendicita este cauzată de consumul de semințe: mit sau realitate

Așa cum se întâmplă de obicei, și în cazul apendicitei apar o mulțime de întrebări, mai ales în ceea ce privește miturile care apar în mediul online.

Apendicita este cauzată de consumul de semințe, spun specialiștii, dar veridicitatea acestei informații nu este susținută de foarte multe studii. Cei care susțin aceste informații spun că semințele, sâmburii și coaja fructelor ajung în tractul digestiv. Calcifierea lor în timp poate să ducă la un blocaj în intenstinul gros. Din această cauză apar adesea inflamații ale apendicelui. Bacteriile care se dezvoltă în zona respectivă sunt de fapt cele care duc la declanșarea apendicitei.

Sunt și specialiști care spun că e doar un mit faptul că apendicita este cauzată de consumul de semințe. Ei susțin că semințele au dimensiuni mici și că nu pot cauza un astfel de blocaj. Cei care spun că e vorba doar un mit mai recomandă o alimentație echilibrată pentru a scăpa de o serie de afecțiuni ale organismului.

Este recomandată o alimentație bogată în preparate cu un conținut mare de fibre care pot stimula tranzitul intestinal. Alimentele care ajută la eliminarea toxinelor din intestine scad riscul de inflamație a colonului și apendicelui.

Printre cele mai populare alimente care ajută la un tranzit intestinal echilibrat se numără: cerealele integrale, condimentele, semințele de in, ovăzul, nucile, fasolea, lintea, dovleceii, conopida, merele, perele, portocalele.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
PARTENERI