Antibioticele în perioada sarcinii și alăptării

Publicat: 10 iulie 2023, 08:36

În perioada alăptării sunt situații în care proaspetele mame pot contracta diferite infecţii bacteriene. Alteori, ele se pot confunta cu diferite afecțiuni. Întrebarea care a ridicat controverse în ultimul timp este cea legată de administrarea de antibioticele în perioada sarcinii și alăptării. Multe femei s-au întrebat cât de sigure sunt ele pentru sănătatea copilului.

Deși nu toate bolile sau afecțiunile medicale necesită administrarea unui antibiotic, în anumite situaţii (infecţiile urechii sau sinusurilor, în cazul procedurilor dentare sau mastitei) este necesară. Dat fiind faptul că laptele matern primește substanțele nutritive din sânge, substanțele medicamentoase pot trece astfel cu ușurință în acesta, ceea ce poate fi îngrijorător pentru mamă. 

Antibioticele sunt unul dintre cele mai frecvente medicamente prescrise mamelor. Toate trec într-o oarecare măsură prin alăptare”, explică Academia Americană de Pediatrie. În același timp, AAP adaugă: „În general, dacă antibioticul este administrat direct unui nou-născut prematur sau unui nou-născut, atunci nu reprezintă niciun pericol dacă şi mama îl ia în timpul alăptării„.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru mamă şi pentru bebeluşul care este alăptat?

Antibioticele în perioada sarcinii și alăptării

În primul rând, este important să reții cum funcționează în general medicamentele atunci când alăptezi.

După cum explică Clinica Mayo, majoritatea medicamentelor care intră în fluxul sanguin vor fi prezente și în laptele matern. Cu toate acestea, cantitatea din lapte este de obicei mai mică decât cantitatea din sânge. Majoritatea medicamentelor „nu prezintă niciun risc real pentru majoritatea sugarilor”.

Cu toate acestea, Clinica Mayo observă, de asemenea, că există și excepții. De aceea, e recomandat ca fiecare medicament pe care îl ia proaspăta mamă, inclusiv antibioticele, să fie aprobate de medicul pediatru al copilului.

Pe lângă medicamentele în sine, există și alți factori de care trebuie să ții cont, inclusiv vârsta copilului. Expunerea la antibiotice va prezenta un risc mai mare pentru bebelușii prematuri și nou-născuții, spre deosebire de bebelușii mai mari și copiii de vârstă mică, explică Clinica Mayo.

Dacă te gândești să iei un antibiotic care nu este considerat sigur pentru copil, va trebui să te consulţi cu medicul specialist pentru a înţelege cât de important este să iei medicamentul, dacă există alternative sigure şi cât timp trebuie administrat.

Ce antibiotice sunt sigure

Această întrebare este adesea luată în considerare de la caz la caz. Totul se decide în funcție de vârsta, greutatea și sănătatea generală a bebelușului. De asemenea, este important să te consulţi întotdeauna cu medicul pediatru al copilului. Cu toate acestea, Clinica Mayo enumeră mai multe antibiotice care sunt în general considerate sigure pentru femeile care alăptează:

  • penicilina, inclusiv amoxicilina și ampicilina;
  • cefalosporina, cum ar fi cefalexina (Keflex);
  • fluconazol (Diflucan) – acesta nu este un antibiotic, ci un antimicrobian comun utilizat pentru a trata infecțiile fungice.

În orice caz, dacă ai de gând să iei un antibiotic, mai ales unul care nu este enumerat mai sus, e indicat este să discuți cu medicul pediatru pentru a afla dacă antibioticul este sigur sau dacă există o alternativă care să nu afecteze alăptarea bebeluşului. 

Ce efecte poate avea administrarea de antibiotice în timpul alăptării

Pe lângă îngrijorarea că un antibiotic ar putea dăuna bunăstării bebelușului, există și alte posibile preocupări cu privire la utilizarea antibioticelor de către mamele care alăptează.

Antibioticele acţionează prin uciderea bacteriilor din corpul mamei. Elimină atât bacteriile care fac rău, cât și bacteriile „bune”, care ajută la menținerea sănătății. Ca atare, antibioticele pot provoca anumite situații incomode atât pentru mame, cât și pentru bebeluși.

Dureri de stomac și agitație în comportamentul bebeluşului

Uneori, mamele spun că bebelușii lor au stomacul deranjat după ce iau antibiotice. Acest lucru poate apărea din cauza faptului că antibioticele pot epuiza bacteriile „bune” din intestinul copilului.

Reține că acest efect este de obicei de scurtă durată, nu este dăunător și nu este un lucru obligatoriu. De asemenea, reține că laptele matern este excelent pentru sănătatea intestinală a bebelușului, așa că este important să continui alăptarea. Poți lua în considerare să oferi bebelușului probiotice pentru a remedia această problemă, dar este important să consulți medicul înainte de a lua o decizie.

Afte

Uneori, din cauză că antibioticele pot scădea numărul de bacterii „bune” din sistemul imunitar ce țin alte microorganisme sub control, tu și/sau copilul puteți dezvolta afte, o infecție fungică cauzată de obicei de Candida albicans.

Candida albicans poate provoca simptome foarte incomode atât la mame, cât și la bebeluși. Sugarii pot prezenta tulburări de stomac, erupții cutanate, diaree sau un înveliș alb pe limbă și gură. Mama poate avea dureri de mamelon (descrisă adesea ca o înjunghiere) și roşeaţă. Tratamentul pentru afte implică de obicei medicamente antifungice atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. Dacă iei un antibiotic, este recomandat să îl consumi cu un probiotic pentru a menține bacteriile intestinale echilibrate.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Hemoroizi după naștere. Remedii rapide permise în perioada alăptării
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Căderea părului după naștere. Principalele cauze și tratamente posibile
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
PARTENERI