O singură țigară fumată îți scurtează speranța de viață cu 20 de minute. În urma unui studiu asupra fumatului, cercetătorii au concluzionat că un pachet de 20 de țigări consumat zilnic poate scurta viața unei persoane cu aproximativ șapte ore.
Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la University College London (UCL). Aceasta sugerează că fumatul unei singure țigări poate reduce speranța de viață cu 17 minute în cazul bărbaților și 22 minute în cazul femeilor. Dacă, un fumător care consumă 10 țigări zilnic renunță la viciu un an, poate trăi cu 50 de zile mai mult.
O singură țigară fumată îți scurtează speranța de viață cu 20 de minute
Lucrarea științifică are la bază cele mai recente date din două studii. Primul este British Doctors Study, care a început în 1951. Al doilea este Million Women Study, care a monitorizat sănătatea femeilor încă din 1996, conform The Guardian.
Cercetătorii sunt de părere că fumătorii ar trebui să renunțe complet la acest viciu pentru a-și păstra speranța de viață. Informațiile anterioare au demonstrat că nu există un nivel sigur de fumat. Riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral se menține cu aproximativ 50% mai redus pentru persoanele care fumează o țigară pe zi, spre deosebire de cele care fumează 20 pe zi.
„Oamenii știu în general că fumatul este dăunător, dar tind să subestimeze cât de mult. În medie, fumătorii care nu se lasă pierd în jur de un deceniu din viață. Sunt 10 ani de timp prețios, momente de viață și amintiri cu cei dragi.” a declarat Sarah Jackson, doctor și cercetător principal la grupul de cercetare al alcoolului și tutunului de la UCL.
Renunțarea la fumat poate adăuga 50 de zile pe an la speranța de viață
Potrivit rezultatelor studiului publicat în Addiction, cercetătorii oferă explicații despre efectele renunțării la acest obicei. De exemplu, dacă o persoană care fumează 10 țigări zilnic renunță la acest obicei pe 1 ianuarie, ar putea preveni pierderea unei zile până pe 8 ianuarie. Mai mult, ar putea salva o săptămână până la 20 februarie și o lună până la 5 august. Practic, pe parcursul unui an, ar putea evita pierderea a 50 de zile din speranța de viață, potrivit CNN Health.
„Aceste studii au arătat că oamenii care renunță la o vârstă foarte fragedă, deci până la 20 de ani sau la începutul de 30 de ani, tind să aibă o speranță de viață similară cu cei care nu au fumat niciodată. Dar pe măsură ce îmbătrânești, pierzi progresiv puțin mai mult, ceea ce apoi nu poți recâștiga renunțând.” a mai afirmat S. Jackson.
Informații prezentate în Addiction mai arată că fumatul consumă anii de mijloc relativ sănătoși. Acest obicei nu are ca efect scurtarea anilor de la sfârșitul vieții. Deseori, ultimii ani sunt acaparați de boli cronice sau dizabilități. Astfel, un fumător de 60 de ani prezintă starea de sănătate a unui nefumător de 70 de ani.
Totodată, există un studiu care susține că renunțarea la fumat te poate ajuta să trăiești mai mult, indiferent de vârstă. Această decizie poate avea efecte benefice chiar și la vârsta de 75 de ani. În general, cele mai bune rezultate s-au observat în rândul tinerilor.