Tot mai multe persoane au nevoie de implanturi dentare pentru a preveni potențialele probleme de sănătate pe care le poate provoca lipsa dinților. Traian Comănescu, medic stomatolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 10, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce este implantul dentar.
Traian Comănescu a explicat ce este un implant dentar și ce este o punte dentară, a prezentat care sunt simptomele ce apar în urma acestor proceduri stomatologice și a argumentat de ce sunt necesare vizitele periodice la medicul stomatolog după realizarea unui implant dentar.
Ce este implantul dentar
Aproximativ 7 din 10 români se confruntă cu lipsa a cel puțin unui dinte, de aceea pot avea nevoie de un implant dentar. Orice persoană care își pierde un dinte sau mai mulți poate opta pentru această procedură. Atunci când îți lipsește un dinte, ai două variante. Îl poți înlocui cu un implant sau cu o punte dentară.
Spre deosebire de un implant dentar, utilizarea unei punți dentare poate avea unele dezavantaje. Pentru a face o punte dentară se sacrifică minim doi dinți limitrofi zonei în care lipsește dintele sau dinții pe care persoana afectată i-a pierdut.
În prezent, implantologia este o practică foarte uzuală în cabinetele stomatologice. În momentul în care pierzi un dinte, osul care nu este susținut de acel dinte sau de rădăcina sa sau de un potențial implant tinde să se resoarbă. Practic, își pierde dimensiunea. Atunci este necesar să folosești un implant mai subțire. Se pot aplica manopere de adiție osoasă, care cauzează durere, necesită timp și sunt costisitoare.
Dacă te întrebi ce este implantul dentar, gândește-te că pentru a-l pune, medicul folosește o trusă clasică de inserare a implanturilor. Aceasta include freze pentru orice diametru și tip de implant pentru ca operația să fie cât mai puțin traumatică și osul să nu sufere niciun tip de agresiune.
,,În momentul de față anestezia a ajuns la un nivel în care nu mai simți nimic, mai ales că anestezia pentru implanturi este absolut banală. Aparatura s-a dezvoltat astfel încât trauma și timpul de inserare a unui implant este minim.”
– Traian Comănescu, medic stomatolog
Cum se realizează un implant dentar
Operația pentru un implant dentar are nevoie să dureze suficient timp încât pacientul să se simtă foarte confortabil și în siguranță și medicul să facă o manoperă foarte predictibilă. Aceasta înseamnă că atunci când un implant dentar este bine fixat ar trebui să reziste cel puțin 20 de ani.
În trecut, existau pacienți care sufereau din cauza durerilor cauzate de implaturile dentare. În acest moment, disconfortul post implant se menține foarte redus. În plus, se poate gestiona foarte ușor cu ajutorul anumitor medicamente pe care stomatologul le prescrie pentru ca durerea să fie minimă. Din punctul de vedete teoretic, în primele 48 de ore, pacientului i se poate umfla în zona afectată, iar în următoarele 48 de ore acest simptom poate dispărea.
,,Cu siguranță durerea e mult mai mică decât la o extracție obișnuită. Edemul se menține maxim 48 de ore, după care începe să se dezumfle.”
– Traian Comănescu, medic stomatolog
De asemenea, folosirea unui implant dentar îți poate trata dinții în maxim 72 de ore și poate acționa asupra întregii danturi în 24 de ore.
Ce se întâmplă când ai nevoie de un implant dentar și nu-l faci
După ce afli ce este implantul dentar, reține că timpul acționează în defavoarea persoanelor care au cel puțin un dinte lipsă și refuză să-și pună un implant. Dacă osul se resoarbe pentru că nu se pune acel implant, se va complica chirurgical toată intervenția.
Odată ce primește un implant, pacientul are nevoie să se prezinte periodic la medicul stomatolog:
- O dată pe an i se recomandă să efectueze cel puțin o radiografie sau cel puțin un computer tomograf.
- Anual se verifică ocluzia, care înseamnă contactul dinților. În momentul în care mesteci, mănânci sau vorbești, dinții se abrazează, însă coroana sau puntea de pe implanturi nu se abrazează, mai exact nu au o frecare, în același timp cu dinții normali. Atunci forțele masticatorii se descarcă mult mai mult pe dinte, care rămâne neabrazat decât pe dinții care sunt abrazați. Aceasta poate să ducă în timp la pierderea implantului.
- Igiena este obligatorie și vitală pentru longevitatea implantului.
Există o multitudine de variante de implanturi. Unele sunt mai ieftine, altele au costuri mai ridicate. Diferența de cost se justifică în calitatea lor. Coroana respectivă stă pe un bont protetic, care se înșurubează în implant. Joncțiunea dintre implant și acel bont protetic în cazul implanturilor mai ieftine nu este foarte fină sau foarte fixă. În timp, micromișcările duc la resorbție osoasă și în acel loc se pot acumula bacterii.
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.