Empatia este capacitatea de a înțelege sentimentele și emoțiile altor persoane. Poți învăța copiii această abilitate dacă discuți cu aceștia, la validezi sentimentele și le arăți o preocupare față de experiențele altor persoane. Află cum îți poți învăța copilul să aibă empatie.
Deoarece organismul și personalitatea lor încă se dezvoltă, copiii au nevoie de un adult, care să le arate un model de comportament și gândire. Din acest motiv, este important să le acorzi atenție pentru a-și forma abilitățile emoționale și sociale.
Cum îți poți învăța copilul să aibă empatie
Empatia este capacitatea de a înțelege perspectivele celorlalți, a te raporta la experiențele lor și a manifesta preocupare pentru sentimentele lor. Există două tipuri de empatie: empatia emoțională și empatia cognitivă, conform Business Insider.
Empatia emoțională este abilitatea de a simți emoțiile altui om, a experimenta o stare negativă ca răspuns la problemele sale și a răspunde cu compasiune. De exemplu, poți avea un sentiment de tristețe când un prieten are un deces în familie.
Empatia cognitivă este abilitatea de a recunoaște emoțiile celorlalți și de a înțelege de ce se simt într-un anumit. Spre exemplu, observarea unei încruntări pe fața prietenului tău și conștientizarea că este probabil îngrijorat sau nervos.
Dacă te întrebi cum îți poți învăța copilul să aibă empatie, ia în calcul că oamenii se nasc cu o capacitate naturală de empatie, ceea ce înseamnă că ești format biologic să-ți creezi relații sociale și să te preocupe starea celor din jur. Însă, această abilitate nu este pe deplin dezvoltată în primii ani de viață. Din această cauză, copiii mici cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani manifestă frecvent puțină preocupare pentru celelalte persoane.
De asemenea, empatia ocupă un rol important în menținerea sănătății mintale. Persoanele cu o empatie mai dezvoltată vor să afle mai multe despre ceilalți oameni și să creeze mai multe conexiuni sociale.
Discută despre sentimentele tale și cele ale altor persoane
Indicarea emoțiilor ajută copiii să învețe să recunoască diferite sentimente în ei înșiși și să dezvolte conștiința de sine necesară pentru a-și dezvolta empatia cu ceilalți. Pe lângă aceasta, îi poți descrie copilului cum te simți în diferite situații.
Folosește povești pentru a exemplifica empatia
Când îi citești copilului povești sau vizionați un film împreună, poți lua o pauză pentru a-l întreba ce crede că simte un personaj, mai ales după ce personajul respectiv se confruntă cu un eșec sau o problemă majoră. Poți discuta despre diferite expresii faciale și despre ce ar putea însemna acestea.
Apelează la imaginație
Poți face un copil să-și imagineze cum ar fi să se confrunte cu o anumită situație, potrivit PsychCentral. De exemplu, îl poți întreba: Cum te-ai simți dacă cineva ți-ar lua o jucărie? Cum s-ar simți prietenul tău dacă cineva i-ar lua o jucărie?
Validează-i sentimentele
Dacă te întrebi cum îți poți învăța copilul să aibă empatie, reține că exprimarea empatiei este una dintre cele mai puternice moduri prin care poți forma această abilitate. Poți face acest lucru empatia dacă precizezi sentimentele și îi arăți copilului că-i observi emoțiile fără a le judeca.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.