Antena

Ce este un RMN, când este indicat și cum te pregătești pentru el

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 25 aprilie 2024, 08:18

Dacă și tu te-ai întrebat ce este un RMN, află că rezonanța magnetică nucleară sau, mai corect, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o investigație neinvazivă și neiradiantă care oferă imagini detaliate ale diferitelor țesuturi și organe din corp. Află când este recomandată această tehnică imagistică și ce presupune pregătirea.

Reclamă

Cunoscută în trecut ca rezonanță magnetică nucleară și prescurtată RMN, imagistica prin rezonanță magnetică este una dintre cele mai avansate investigații imagistice disponibile în prezent. 

Spre deosebire de radiografiile convenționale și de computerul tomograf (CT), RMN-ul nu folosește raze X (radiații ionizante). Prin urmare, nu iradiază și este o bună opțiune pentru pacienții care necesită monitorizare frecventă și pentru femeile însărcinate începând din al doilea trimestru de sarcină. În plus, este o investigație nedureroasă și neinvazivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este un RMN sau IRM: tot ce trebuie să știi

Un RMN poate oferi imagini extrem de exacte și detaliate ale organelor și țesuturilor din interiorul corpului uman. Pentru a obține aceste imagini, se utilizează magneți de mari dimensiuni care generează un câmp magnetic puternic, conform National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering, parte a Institutului Național de Sănătate al Statelor Unite (NIH). Atunci când un pacient este introdus în acest câmp magnetic, atomii de hidrogen din apa pe care o conține său încep să se alinieze cu câmpul magnetic. 

Aparatul RMN trimite impulsuri de radiofrecvență (unde radio) către zona de interes, iar atomii de hidrogen le absorb și își modifică temporar alinierea cu câmpul magnetic. După oprirea undelor radio, atomii de hidrogen revin la alinierea inițială și emit undele radio absorbite anterior. 

Reclamă

Timpul de revenire la alinierea inițială și energia eliberată de atomi diferă de la un țesut la altul, ceea ce face posibilă deosebirea unora de altele. Diferitele structuri anatomice pot fi diferențiate în funcție de proprietăților magnetice. Toate aceste informații sunt detectate de senzorii RMN-ului și procesate de un computer, care va reproduce sub formă de imagini structurile analizate. 

Când este indicată imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)

Aproape toate structurile interne ale corpului uman pot fi examinate cu ajutorul RMN-ului, de la organe, oase, mușchi și până la vase de sânge. Această investigație este recomandată în locul tomografiei computerizate (CT) pentru examinarea organelor și țesuturilor moi, deoarece are o acuratețe mai mare în diferențierea diferitelor tipuri de țesuturi moi, respectiv între țesuturile moi normale și anormale, conform Johns Hopkins Medicine.

Creierul, măduva spinării, nervii, musculatura, ligamentele și tendoanele pot fi examinate mai clar cu ajutorul unui RMN decât la radiografii sau tomografie computerizată. Această investigație imagistică poate fi utilizată pentru diagnosticarea și monitorizarea a numeroase afecțiuni. Principalele indicații includ:

Reclamă
  • tumori cerebrale, de sân, ficat, rinichi, genitale și altele;
  • boli neurologice precum accidentul vascular cerebral (AVC), leziunile măduvei spinării, scleroza multiplă și alte afecțiuni ale sistemului nervos central și periferic;
  • afecțiuni musculoscheletale precum modificările degenerative, posttraumatice, infecțioase sau tumorale de la nivelul articulațiilor (genunchi, umăr, cot, șold, gleznă);
  • boli cardiovasculare precum cardiomiopatia, infarctul miocardic sau anomaliile vaselor de sânge;
  • afecțiunile abdominale și pelvine ale ficatului, pancreasului, rinichilor, colecistului, splinei, uterului, ovarelor, prostatei, etc.;
  • afecțiunile coloanei vertebrale, cum ar fi herniile de disc, infecțiile, leziunile, tumorile, malformațiile și alte modificări; 
  • afecțiunile vaselor de sânge printr-o examinare numită angiografie prin rezonanță magnetică utilizată pentru evaluarea fluxului de sânge prin artere. Pot fi diagnosticate probleme vasculare precum stenoza (îngustarea) arterelor, anevrismele și malformațiile vasculare. 

Când este indicată substanța de contrast și ce rol are

Atunci când primești recomandare pentru efectuarea unui RMN, medicul va preciza dacă este necesară folosirea unei substanțe de contrast sau este suficient un RMN nativ, care nu folosește această substanță.

Substanța de contrast permite obținerea unor imagini mai clare, iar medicii o recomandă uneori pentru a exclude alte patologii, pentru a evidenția mai clar tumorile și alte anomalii sau pentru a examina fluxul de sânge în anumite organe. De obicei, ea are indicație în diagnosticul tumorilor, inflamațiilor și leziunilor vasculare.

Substanța de contrast se administrează intravenos înainte de a efectua un RMN. Compușii pe bază de gadoliniu sunt cel mai frecvent utilizați în acest scop. Aceștia se elimină în principal prin rinichi și au fost asociați cu un risc de insuficiență renală acută la pacienții cu funcție renală compromisă. De aceea, cu cel mult 30 de zile înainte de a efectua un RMN cu substanță de contrast, este necesară verificarea funcției renale prin analize de sânge – creatinină și uree serică.

Dacă analizele semnalează probleme renale, se evită administrarea substanței de contrast sau se ajustează doza. Medicul va decide măsurile de precauție necesare, în funcție de valorile markerilor renali. 

Deși rar, este posibil să apară reacții alergice la substanța de contrast utilizată în imagistica medicală. Acestea pot varia în severitate de la ușoare la severe și includ erupții cutanate, greață, vărsături sau dificultăți de respirație. Șocul anafilactic apare în cazuri rare. 

Cum te pregătești pentru RMN/IRM

Pregătirea pentru RMN diferă în funcție de structura examinată. Astfel, RMN-ul cerebral, cervical și al coloanei vertebrale, precum și investigațiile musculoscheletale nu necesită o pregătire specială. În schimb, pentru examinarea abdomenului se recomandă să nu mănânci și să nu bei lichide cu 4-6 ore înainte. 

Iată ce ai de făcut înainte de a efectua o investigație RMN:

  • Efectuează analizele de sânge pentru evaluarea funcției renale dacă ți se va administra substanță de contrast;
  • Informează medicul dacă ai avut anterior reacții alergice la substanța de contrast;
  • Informează medicul dacă ești însărcinată;
  • Prezintă investigațiile imagistice efectuate anterior, dacă acestea există: ecografii, radiografii, mamografii, CT-uri sau alte RMN-uri;
  • Informează medicul dacă ai implanturi sau proteze precum: stimulator cardiac, valve cardiace artificiale, stenturi vasculare, implant cohlear, proteză articulară și altele. Orice implant sau proteză care are componente metalice este incompatibilă cu examinarea RMN. De asemenea, prezența unor fragmente metalice în corp contraindică această investigație;
  • Informează medicul dacă ai tatuaje pe corp. Pigmenții care conțin metale pot afecta investigația; 
  • Înainte de examinarea RMN, trebuie să scoți toate bijuteriile, agrafele și acele de păr, ceasul, ochelarii și orice alt obiect care poate conține metal;
  • Dacă efectuezi un RMN cerebral, este indicat să te demachiezi înainte, fiindcă unele produse cosmetice pot conține pulberi metalice care interferează cu imaginea;  
  • Dacă urmezi un tratament, întreabă medicul dacă îl poți urma și înaintea investigației sau dacă ar trebui întrerupt.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Pentru a efectua examinarea, vei îmbrăca o cămașă de unică folosință și vei fi așezat pe o masă care se deplasează în interiorul aparatului RMN. Personalul medical te va îndruma să te poziționezi corect astfel încât imaginile obținute să fie clare.

Majoritatea aparatelor au forma unui tub deschis la ambele capete. Dacă suferi de anxietate, claustrofobie sau ești supraponderal, poți efectua RMN deschis. Acest tip special de aparat este mai confortabil și mai puțin restrictiv decât cel cu tub închis. 

Pe toată durata examinării, este foarte important să stai nemișcat. Orice mișcare poate afecta calitatea imaginilor obținute. Personalul medical te va monitoriza în timpul investigației și poți să comunici cu acesta, dacă este cazul, printr-un sistem de interfon. 

Pentru examinarea abdomenului superior, vei primi instrucțiuni cu privire la respirație pentru a reduce riscul unor artefactele de mișcare pe imagini. De exemplu, ți se poate solicita să-ți ții respirația pentru câteva secunde pentru a reduce mișcările abdomenului și a obține astfel imagini clare. 

Aparatul RMN produce zgomote puternice, intermitente, în timpul scanării. Dacă te deranjează, poți primi căști de protecție pentru a te ajuta să te relaxezi în timpul examinării. 

În funcție de zona investigată, un RMN durează între 20 de minute și o oră și jumătate. Dacă nu ai primit sedative, îți poți relua imediat activitățile zilnice obișnuite. Medicul radiolog va elibera ulterior un raport medical.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Ecografia de sân: când este indicată și cum te pregătești pentru ea
Ce este osteodensitometria (DEXA), când se recomandă și cum te pregătești pentru ea
Ce este osteodensitometria (DEXA), când se recomandă și cum te pregătești pentru ea
Ce este osteodensitometria (DEXA), când se recomandă și cum te pregătești pentru ea
Reclamă
PARTENERI
icon