Lemnul dulce se întâlnește în sudul Europei și în vestul Asiei. Se folosește pentru a da aromă diferitelor băuturi, bomboane și medicamente și pentru a trata diferite afecțiuni. Află care sunt proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce.
Rădăcina plantei de lemn dulce se utilizează în medicina tradițională a anumitor țări, cum ar fi Grecia sau China. Aceasta poate reduce inflamația, poate calma simptomele stomacale și poate trata afecțiunile căilor respiratorii superioare.
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce
De obicei, lemnul dulce se găsește sub formă de capsulă sau supliment lichid, potrivit Healthline. Se utilizează pentru a trata afecțiuni precum: refluxul gastric, bufeurile, tusea, arsurile la stomac, infecțiile bacteriene și virale. Calmează durerile de gât, în timp ce gelurile topice în care este inclus pot trata afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema.
De asemenea, se adaugă în unele băuturi și alimente pentru a le da gust. Însă, multe bomboane preparate din lemn dulce sunt aromate cu ulei de anason, un ulei esențial obținut din planta de anason, care oferă un gust similar.
Lemnul dulce conține sute de compuși vegetali, dar principalul compus activ al rădăcinii este glicirizina. Glicirizina îi asigură gustul dulce, precum și proprietățile antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene. Totodată, poate cauza efecte adverse.
În plus, poți opta pentru glutation dacă îți dorești proprietăți antioxidante. Acesta poate menține o imunitatea puternică și-ți poate proteja organismul împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.
Poate diminua indigestia și reflexul gastroesofagian
Printre proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce se numără efectele sale benefice asupra sistemului digestiv. Extractul din rădăcină de lemn dulce se folosește deseori pentru a ameliora simptomele indigestiei, cum ar fi reflexul gastroesofagian, stomacul deranjat și arsurile. De obicei, concentrațiile sub formă de capsule pot fi utile în tratarea acestor simptome.
Poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii
Extractul din rădăcină de lemn dulce se utilizează pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee și eczeme. În plus, aplicarea gelurilor topice, care conțin extract din rădăcină de lemn dulce poate ameliora în mod semnificativ eczema.
Poate ajuta la tratarea hepatitei C
Fără tratament, hepatita C poate cauza inflamații și leziuni hepatice pe termen lung, conform Medical News Today. Glicirizina poate ajuta la tratarea hepatitei C, un virus care infectează ficatul. Glicirizina poate avea activitate antimicrobiană.
Poate ajuta la tratarea ulcerelor peptice
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce pot fi folosite în tratarea ulcerelor peptice. Ulcerele peptice reprezintă răni dureroase care apar în stomac, esofag inferior sau intestin subțire. De obicei, le cauzează inflamația rezultată din bacteriile Helicobacter pylori. Glicirizina prezentă în extractul din rădăcină de lemn dulce poate ajuta la tratarea ulcerului peptic. În plus, poate reduce numărul de bacterii H. pylori.
Poate proteja împotriva cariilor
Rădăcina de lemn dulce poate proteja împotriva bacteriilor care pot cauza carii dentare și degradarea dinților. Aceasta reduce în mod semnificativ numărul de bacterii Streptococcus mutans, fiind cauza principală a cariilor.
Poate avea proprietăți anticancerigene
Proprietățile medicinale ale consumului de lemn dulce pot fi anticancerigene. Datorită conținutului său bogat în compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatoare, extractul din rădăcină de lemn dulce poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer și poate ajuta la tratarea mucozitei bucale. Aceasta se caracterizează prin răni bucale foarte dureroase pe care persoanele cu cancer le experimentează uneori ca efecte adverse al chimioterapiei și radiațiilor.
Poate ameliora afecțiunile căilor respiratorii superioare
Extractul și ceaiul din rădăcină de lemn dulce pot ameliora afecțiunile căilor respiratorii superioare, datorită efectelor lor antiinflamatoare și antimicrobiene. Iar glicirizina prezentă în extractul din rădăcină de lemn dulce poate ajuta la ameliorarea astmului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.