Menopauza a fost unul din subiectele abordate în episodul 3 din sezonul 4 MediCOOL. Specialiștii au oferit informații utile despre această etapă plină de provocări din viața unei femei. Iată ce trebuie să știi legat de această perioadă a vieții.
Corpul unei femei trece printr-o mulțime de schimbări de-a lungul timpului, în mod special la menopauză. Așadar, această etapă importantă din viața femeilor aduce cu ea o serie de modificări fizice și psihice.
Diana Plăcintescu, medic specialist diabetolog, a pășit în platoul MediCOOL pentru a discuta despre menopauză și schimbările care au loc în corpul femeilor. Adesea, acest proces vine la pachet cu o serie de transformări pe care multe femei omit să le asocieze cu menopauza.
Menopauza: care sunt cele mai importante schimbări
Menopauza este o perioadă din viața oricărei femei, aducând provocări specifice pe care trebuie să le cunoști. Este bine de știu faptul că corpul va avea de suferit odată cu apariția acestei etape.
Așadar, iată care sunt cele mai importante schimbări care au loc în corpul unei femei după apariția menopauzei.
Îngrășarea după ce se instalează menopauza
Cele mai multe femei care ajung la menopauză se confruntă cu o problemă în ceea ce privește greutate. Îngrășarea în această etapă din viața doamnelor este determinată de mai mulți factori, printre care se numără:
- Alimentația;
- Dezechilibru hormonal;
- Factorii genetici.
Potrivit studiilor, la menopauză, prin scăderea nivelului de estrogen este favorizată depunerea de grăsime la nivelul abdomenului. Alte zone ale corpului care suportă modificări sunt șoldurile și coapsele.
Totodată, are loc o deplasare a masei de grăsime din partea inferioară către partea superioară a corpului.
– Diana Plăcintescu, medic specialist diabetolog
Schimbarea compoziției corporale la menopauză
Un alt lucru care se produce în organismul femeii la menopauză este schimbarea compoziției corporale. Specialistul din platoul MediCOOL a oferit informații utile cu privire la acest proces care are loc în corpul femeilor.
Astfel, schimbarea compoziției corporale este caracterizată prin scăderea masei musculare și creșterea masei de grăsime. Această schimbare poate fi amplificată de schimbările hormonale, în funcție de fiecare persoană în parte.
Îmbătrânirea pielii la menopauză
Menopauza aduce schimbări și la nivelul pielii, însă acestea pot fi diferite de la o femeie la cealaltă. Uneori, aceste modificări pot apărea mai rapid sau treptat. În plus, menopauza face ca procesul de îmbătrânire al pielii să fie accelerat. Astfel apar ridurile și pielea uscată.
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Cum să adaptezi dieta la menopauză
Este foarte important să adopți o dietă echilibrată la menopauză. În acest fel, silueta nu va avea mult de suferit odată cu apariția schimbărilor din corp.
Alimentația sănătoasă și exercițiul fizic ajută la prevenirea creșterii în greutate, dar și la menținerea unui nivel optim de energie.
Nevoile energetice de la vârsta de 50 de ani sunt diferite de cele de la 30 de ani. Atenție! Trebuie să evităm restricția calorică excesivă pentru a nu crea deficite nutriționale.
– Diana Plăcintescu, medic specialist diabetolog
Specialistul a mai explicat faptul că odată cu înaintarea în vârstă are loc o încetinire a metabolismului. Din acest motiv este nevoie să reduci aportul caloric cu aproximativ 200 de calorii pe zi.
Diana Plăcintescu mai recomandă ca femeile la menopauză să consume mai multe fibre. Acestea pot fi luate din nuci, semințe și cereale integrale. În plus, consumul de pește de două ori pe săptămână este benefic pentru organism.
O dietă echilibrată și bogată în produse naturale ajută la sănătatea pielii. Iată ce alimente au un efect pozitiv asupra corpului la menopauză:
- Peștele gras (tonul, somonul, heringul);
- Avocado;
- Nucile;
- Semințele;
- Roșiile.
Toate aceste produse pot fi foarte ușor introduse în alimentație. De asemenea, hidratarea este foarte importantă. Prin consumul de apă poți ajuta la menținerea unui aspect plăcut al pielii. Specialiștii recomandă 6 – 8 pahare cu apă pe zi.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.