Antena

Secrețiile nazale: ce probleme de sănătate semnalează în funcție de culoare

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 23 februarie 2023, 07:13 / Actualizat: 23 februarie 2023, 17:59

Culoarea și textura secrețiilor nazale ne pot oferi indicii importante despre starea de sănătate a căilor respiratorii. În funcție de acestea, vom ști dacă e cazul să ne facem griji și să mergem la medic pentru analize amănunțite. Iată ce afecțiuni semnalează secrețiile nazale galbene, verzi sau negre.

Reclamă

Zilnic, mucoasa noastră nazală produce în jur de 500-600 de mililitri de mucus, pe care îl înghițim insesizabil, în permanență. Ajuns în stomac, el este dizolvat de sucul gastric. 

Mucusul are mai multe roluri importante în organism, în special pentru sistemul respirator: umidifică aerul inspirat, filtrează impurități precum praful, alergenii sau poluanții și împiedică pătrunderea în organism a agenților patogeni. El funcționează ca o barieră care blochează trecerea bacteriilor și virusurilor către plămâni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când își schimbă culoarea secrețiile nazale

În mod normal, mucusul este subțire și transparent. La contactul cu alergeni sau cu microorganisme, secreția de mucus devine abundentă, iar o parte din ea se elimină pe nas sub formă de secreții nazale. Rinoreea, cum este denumită medical scurgerea de secreții nazale, poate avea diferite culori, în funcție de cauza ei. În urma contactului cu bacteriile sau ca reacție la infecțiile virale, mucusul își schimbă culoarea, dar și consistența. 

Culoarea secrețiilor nazale își poate spune multe despre starea de sănătate, inclusiv dacă suferi de alergii, dacă ai sângerări nazale, o răceală banală sau o infecție a sinusurilor. Dr. Raj Sindwani, medic specialist ORL la Cleveland Clinic, centru medical academic din Cleveland, Ohio, explică în continuare ce semnificații pot avea diferitele culori ale mucusului.

Reclamă

Secreții transparente

În general, acestea nu au o semnificație patologică. Mucusul „sănătos” este întotdeauna transparent. El conține în mare parte apă, proteuine, anticorpi și săruri diluate. 

Pe de altă parte, transparente sunt și secrețiile nazale declanșate de rinita alergică. Dacă mucusul se produce în exces și nasul curge, dar secreția este transparentă, ar trebui să investighezi o posibilă rinită alergică – la polenuri, praf, acarieni, mucegaiuri sau păr de animale. Alte simptome care pot însoți secrețiile nazale transparente sunt strănutul frecvent, înroșirea ochilor și/sau lăcrimarea excesivă, tusea, mâncărimi ale nasului și gâtului. 

Secreții albe

Culoarea albă a secrețiilor este semnul unei congestii nazale. Țesutul nazal umflat, inflamat încetinește eliminarea mucusului. El devine mai puțin lichid, iar vâscozitatea mai mare este cea care îi dă culoarea albă.

Reclamă

Secrețiile albe nu semnalează probleme grave de sănătate. Ele apar frecvent în virozele respiratorii. Alte simptome care pot însoți secrețiile nazale albe sunt tusea, strănutul, febra, durerile în gât, durerile musculare și de cap sau oboseala. 

Secreții galbene

Culoarea galbenă a mucusului nazal poate semnala o răceală sau o altă infecție care evoluează, potrivit specialistului ORL Raj Sindwani. Tenta galbena este dată de  globulele albe, celule ale sistemului imunitar care acționează la locul infecției. După ce și-au îndeplinit rolul, ele sunt eliminate în secrețiile nazale. 

„Mucusul galben sau verde poate arăta că ai o infecție. Dar există și alte indicii, pe lângă culoarea secrețiilor nazale, inclusiv starea ta generală sau dacă ai febră”, explică medicul. 

Secrețiile nazale verzi

Acestea sunt un semn că sistemul tău imunitar duce o luptă cu o infecție, însă nu înseamnă că vei avea și simptome. Sistemul tău imunitar poate distruge agenții patogeni înainte ca ei să producă o infecție. Chiar dacă secrețiile tale nazale devin verzi (deoarece conțin o cantitate mare de globule albe moarte) și vâscoase, atâta vreme cât nu ai și alte simptome de infecție, nu trebuie să îți faci griji. 

În schimb, dacă ai alte simptome și ele persistă mai mult de 10-12 zile, trebuie să te adresezi medicului pentru o consultație și investigații. Secrețiile nazale verzi pot semnala o sinuzită bacteriană, care se tratează cu antibiotice. Cu toate acestea, culoarea mucusului nu este un indiciu pentru tipul de infecție – bacteriană sau virală. Alte simptome care completează tabloul clinic orientează medicul către un diagnostic corect: febra, durerile de cap, greața și altele.

Secreții roz sau roșii

Deși poate părea alarmantă, culoarea roz sau roșie a secrețiilor nazale nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Ea indică o suferință a mucoasei nazale, fie că este prea uscată, iritată sau lezată. 

Roșul intens semnalează o sângerare în interiorul nasului provocată de o traumă. Nasul este foarte bine vascularizat, iar vasele de sânge de la nivelul mucoasei sunt localizate la suprafață. Ele se pot sparge foarte ușor dacă te scarpini sau sufli nasul cu putere atunci când ești răcit. Sângele ajunge în secrețiile nazale și, în funcție de cantitate, ele devin roz sau roșii. 

Secreții maro

Nici acestea nu sunt un motiv de îngrijorare. Culoarea maro poate fi dată de sângerări nazale mai vechi sau de diferite particule inhalate, precum praful, tutunul (fumatul, inclusiv cel pasiv) sau boia de ardei.

Secrețiile nazale gri-negre

Fumătorii sau persoanele care conviețuiesc cu fumători pot avea mucozități de culoare gri sau chiar neagră. Poluarea puternică din marile orașe poate, de asemenea, să dea această culoare mucusului nazal.

Secrețiile nazale negre sunt un motiv de îngrijorare, pentru că semnalează uneori  infecții fungice foarte serioase care afectează sinusurile. Din fericire, aceste infecții sunt foarte rare și apar la persoanele imunocompromise (cu un sistem imunitar foarte slăbit). Dacă te numeri printre ele și ai secrețiile nazale de culoare gri sau negre, mergi cât mai repede la medic. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon