Antena

Cum îți influențează viața bacteriile din organism

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 3 iulie 2023, 06:18

Corpul uman este locuit de milioane de organisme vii, minuscule, care, toate împreună, sunt numite microbiotă umană. Bacteriile sunt microbi care se găsesc pe piele, în nas, gură și în special în intestine. Aceste bacterii le dobândești în timpul nașterii și în primii ani de viață și ele trăiesc cu tine de-a lungul vieții. Află cum îți influențează viața bacteriile din organism.

Reclamă

Microbiota umană este implicată în creșterea sănătoasă, în protejarea organismului de invadatori, în ajutarea digestiei și în reglarea stărilor de spirit. Unele modificări ale microbiotei pot apărea în timpul creșterii, în funcție de alimentele pe care le consumi, de mediul în care trăiești, de oamenii și animalele care interacționează cu tine sau de medicamentele pe care le iei, cum ar fi antibioticele.

Cum îți influențează viața bacteriile din organism: ce este microbiota umană

Microbiota umană ajută la menținerea sănătății, dar uneori aceste bacterii pot fi și dăunătoare. Trebuie să ai grijă de microbiota ta pentru a evita dezvoltarea unor boli, precum obezitatea și astmul. De asemenea, e indicat să mânânci alimente sănătoase care contribuie la dezvoltarea unei microbiote sănătoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trăim cu și înconjurați de microbi, chiar dacă nu îi putem vedea. Microbii sunt cele mai mici organisme vii cunoscute. Sunt peste tot: în sol, râuri, plante, animale, apă de la robinet, pe tastatură, pe pernă și în corp.

Unele microorganisme trăiesc cu noi și în interiorul corpului nostru. Bacteriile reprezintă majoritatea microorganismelor care trăiesc în organism. Știai că ai mai multe bacterii în corp decât celule umane? Ai idee de ce aceste bacterii trăiesc în corpul tău? Le porți cu tine în fiecare zi și nu te îmbolnăvesc? Care este rolul lor în organism? Cum îți influențează viața bacteriile?

Reclamă

Ce sunt bacteriile

Bacteriile sunt mici microorganisme vii care sunt prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber. Mai exact, sunt de 1.000 de ori mai mici decât vârful unui creion. Trebuie să folosești microscopul pentru ca ele să devină suficient de mari pentru a fi văzute cu ochiul liber. Există multe tipuri diferite de bacterii cu forme și dimensiuni diferite.

Unde sunt bacteriile în corpul uman

Bacteriile trăiesc pe piele, în interiorul nasului, în gât, în gură, în vagin și în intestin. Majoritatea bacteriilor găsite în organism trăiesc în intestinul uman. Există miliarde de bacterii care trăiesc acolo. Numim grupul tuturor microbilor găsiți în organism microbiota umană. Aceste microorganisme colonizează organismul, ceea ce înseamnă că de obicei nu provoacă niciun rău. Când un microorganism provoacă o boală, aceasta se numește infecție.

Care este rolul microbiotei umane

Când auzi de bacteriile din corpul uman, s-ar putea să te gândești imediat la o boală, numită infecție bacteriană. La un moment dat în viață, cu siguranță ai avut o infecție care a fost tratată cu antibiotice prescrise de medic. Antibioticele sunt medicamente care ucid sau previn dezvoltarea bacteriilor.

Reclamă

Cu toate acestea, majoritatea microbilor sunt inofensivi și de fapt ajută la menținerea sănătății. Microbii pielii, gurii și nasului luptă împotriva bacteriilor rele care doresc să intre în organism. Aceste bacterii bune acționează ca niște paznici ce țin la distanță bacteriile dăunătoare care te îmbolnăvesc. Bacteriile care colonizează vaginul sunt un alt exemplu de bacterii bune. Ele mențin un mediu acid în vagin care împiedică creșterea altor microorganisme ce ar putea provoca boli. Microorganismele care cauzează boli sunt numite agenți patogeni.

Cum pot face rău bacteriile din organism

Chiar dacă de cele mai multe ori sunt inofensive sau chiar utile, în anumite condiții unele dintre bacteriile care fac parte din microbiota umană pot dăuna. De exemplu, bacteriile care trăiesc pe piele pot deveni o problemă. Dacă te tai, bacteriile care trăiesc pe suprafața pielii pot fi capabile să intre în corp prin tăietură, ajungând acolo unde nu le este locul. În acest caz, aceste bacterii uneori pot fi dăunătoare organismului și pot declanșa o infecție. Simptomele unei infecții includ durere, umflături, roșeață și chiar febră.

Un alt exemplu al modului în care microbiota ne poate dăuna este atunci când lași prea multe bacterii să se acumuleze în gură. Aceste bacterii se pot lipi de suprafața dinților. Unele tipuri de bacterii vor produce acid din alimentele pe care le consumi (în special zaharuri), care îți poate distruge dinții și gingiile. De aceea, e recomandat să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi timp de 3 minute pentru a evita înmulțirea bacteriilor ce pot provoca boli dureroase și, în cazuri severe, pierderea dinților.

Microbiota intestinală

Intestinele conțin cea mai mare parte a microbiotei umane. Microbiota intestinală produce unele vitamine care sunt bune, precum vitaminele B12 și K. Aceste vitamine nu sunt produse de celulele umane. De asemenea, microbiota intestinală ajută la digestia alimentelor și protejează pereții intestinali de invazia agenților patogeni.

Există multe cercetări în desfășurare cu privire la rolul microbiotei intestinale. Experţii încearcă să înţeleagă cum contribuie microbiota umană la sănătate și boli. În general, oamenii sănătoși au o microbiotă echilibrată, cu o mare diversitate de bacterii în intestine. Aceasta înseamnă că au un amestec de diferite tipuri de bacterii cu diferite forme, dimensiuni, funcții și nume.

Ce rol are microbiota intenstinală în organism

În intestinul uman există peste 1.000 de tipuri diferite de bacterii! În schimb, atunci când este prezentă doar o mică diversitate de bacterii, în număr mai mare decât în ​​mod normal, poate apărea boala. Nivelurile diferite de diversitate în bacteriile intestinale pot fi legate de obezitate (starea de a fi extrem de supraponderal), care poate începe în copilărie. Diversitatea anormală a microbiotei intestinale poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea diabetului (creșterea zahărului în sânge), a astmului (dificultate de lungă durată la respirație) și a bolilor dureroase în intestin (inflamație cronică a intestinului), printre altele.

O microbiotă intestinală sănătoasă include două grupe principale de bacterii: Firmicutes și Bacteroidetes. Este demonstrat faptul că în intestinele persoanelor obeze, Bacteroidetes sunt aproape absente.

O microbiotă sănătoasă (care înseamnă o microbiotă cu o mare diversitate bacteriană) contribuie la sănătate. Copiii sau adulții care mănâncă mult zahăr și grăsimi, dar nu și legume și care nu au o alimentație echilibrată, au tendința de a deveni obezi sau de a dezvolta unele boli, chiar și mai târziu în viață. Nu lua antibiotice fără prescripție medicală. Consumă întotdeauna o dietă sănătoasă și echilibrată și nu uita niciodată să incluzi alimente verzi, portocalii și roșii în farfurie. Legumele sunt extrem de importante.

Doctorul Mihail Pautov a dat detalii în emisiunea Medicool despre cum ne influențează viața bacteriile.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Un vaccin care conține bacterii modificate s-ar putea folosi ca imunoterapie împotriva cancerului. Ce au creat cercetătorii în cadrul unui studiu recent
Un vaccin care conține bacterii modificate s-ar putea folosi ca imunoterapie împotriva cancerului. Ce au creat cercetătorii în cadrul unui studiu recent
Un vaccin care conține bacterii modificate s-ar putea folosi ca imunoterapie împotriva cancerului. Ce au creat cercetătorii în cadrul unui studiu recent
Generația Baby Boomers trăiește mai mult, dar cu o stare de sănătate mai precară. Ce spun cele mai recente studii
Generația Baby Boomers trăiește mai mult, dar cu o stare de sănătate mai precară. Ce spun cele mai recente studii
Generația Baby Boomers trăiește mai mult, dar cu o stare de sănătate mai precară. Ce spun cele mai recente studii
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
Reclamă
PARTENERI
icon