Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie. Cercetătorii au descoperit cum poate influența sănătatea mintală

Publicat: 7 februarie 2025, 12:38

Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie. Oamenii de știință au analizat efectele pe care le poate avea asupra sănătății mintale și mecanismele prin intermediul cărora poate acționa în organism.

Cercetătorii de la Harvard Medical School au identificat un mecanism biologic care poate explica rolul Morganella morganii în menținerea sănătății creierului. Studiul a urmărit să descopere modul în care această bacterie poate influența sănătatea mintală.

Un tip de bacterie intestinală poate crește riscul de inflamație și depresie

Studiul a fost publicat în Journal of the American Chemical Society și a asociat mai mulți factori. Acesta a dus la descoperirea unei legături cauzale probabile. S-a observat între prevalența Morganella morganii în microbiomul intestinal și incidența tulburării depresive majore.

Rezultatele sale sugerează că o moleculă care poate declanșa inflamația poate deveni un potențial biomarker. Molecula ar putea fi utilizată pentru diagnosticarea sau tratarea unor cazuri de depresie.

Un contaminant de mediu denumit dietanolamină sau DEA, înlocuiește ocazional locul unui alcool de zahăr într-o moleculă pe care M. morganii o produce în intestin. Această moleculă anormală activează un răspuns imun pe care molecula normală nu îl face.

M. morganii poate stimula eliberarea de proteine ​​inflamatorii numite citokine, în special interleukina-6 (IL-6). Inflamația cronică poate avea un rol în dezvoltarea multor boli și se poate asocia cu depresia.

„Există o poveste care leagă microbiomul intestinal cu depresia, iar acest studiu duce un pas mai departe spre o înțelegere reală a mecanismelor moleculare din spatele legăturii.” a explicat Jon Clardy, autor senior și profesor de chimie biologică și farmacologie moleculară la The Blavatnik Institute din cadrul Harvard Medical School.

Cercetarea susține informațiile potrivit cărora tulburarea depresivă majoră, sau un subset de cazuri, ar putea fi considerată o boală autoinflamatoare sau autoimună. Din acest motiv, ar putea fi tratată eficient cu medicamente modulatoare ale sistemului imunitar.

Oamenii de știință își doresc să evalueze efectele administrării de dietanolamină

DEA se adaugă în produse industriale, agricole și de consum. Oamenii de știință propun ca DEA să fie inclus pe lista tot mai mare de biomarkeri utilizați. Astfel, ar putea fi folosită pentru a detecta unele cazuri de tulburare depresivă majoră, potrivit SciTechDaily.

„Știam că micropoluanții pot fi încorporați în moleculele grase din organism, dar nu știam cum se întâmplă acest lucru sau ce se întâmplă în continuare. Metabolismul DEA într-un semnal imunitar a fost complet neașteptat. Acum că știm ce căutăm, cred că putem începe să cercetăm alte bacterii pentru a vedea dacă fac o chimie similară și să începem să găsim alte exemple despre modul în care metaboliții ne pot afecta.” a mai adăugat J. Clardy.

Oamenii de știință își doresc să identifice modul în care un produs bacterian poate modifica funcția imunitară umană dacă i se include unui contaminant. Aceștia iau în considerare posibilitatea de a investiga efectele altor bacterii intestinale asupra imunitații și a altor sisteme biologice umane.

De asemenea, riscul de depresie poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv de alimentație. Consumul constant al unor alimente, precum legumele și fructele, poate reduce șansele de a suferi de această problemă mintală.

Te-ar mai putea interesa și
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Folosirea aței dentare poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au analizat rolul acestui obicei
Momentele zilei influențează starea de spirit. Când ai cea mai bună dispoziție, potrivit specialiștilor
Momentele zilei influențează starea de spirit. Când ai cea mai bună dispoziție, potrivit specialiștilor
COVID-19 poate crește riscul de atac de cord. Inflamația rezultată poate persista mai mult de o lună
COVID-19 poate crește riscul de atac de cord. Inflamația rezultată poate persista mai mult de o lună
PARTENERI