Femeile cu un risc genetic mai mare de depresie pot fi predispuse să dezvolte boli cardiovasculare. În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au evaluat legătura dintre cele două afecțiuni. S-a descoperit că această caracteristică nu se aplică și în cazul bărbaților.
Cercetarea a fost realizată de University of Queensland’s Institute for Molecular Bioscience. Au fost utilizate datele a 345.000 de persoane din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Acestea au fost folosite pentru a calcula riscul genetic de depresie al fiecărei persoane. După aceea, s-a verificat dacă acest risc se poate asocia cu un risc mai ridicat de boli de inimă.
Femeile cu un risc genetic mai mare de depresie pot fi predispuse să dezvolte boli cardiovasculare
Studiul publicat în Circulation: Genomic and Precision Medicine a constatat că femeile cu un risc genetic mai ridicat de depresie pot avea mai multe șanse să dezvolte boli cardiovasculare. Acestea pot suferi în special de: boală coronariană, fibrilație atrială și insuficiență cardiacă.
Legătura s-a putut observa chiar și în cazul femeilor care nu au primit vreodată un diagnostic de depresie sau alte tulburări psihiatrice și nici nu au raportat administrarea unui medicament psihiatric. Rezultatele sugerează că aceiași factori genetici sau biologici care cresc riscul de depresie pot ocupa un rol major în apariția bolilor de inimă la femei, potrivit The Conversation.
Această diferență a riscului de boli cardiovasculare în funcție de sexul biologic nu se poate explica prin existența unei deosebiri între factorii de risc recunoscuți ai bolilor de inimă. Printre aceștia se regăsesc: indicele de masă corporală, hipertensiunea arterială, fumatul sau trecerea prin perioada menopauzei.
Rezultatele indică nevoia de a efectua mai multe cercetări
La nivel global, sute de milioane de persoane suferă de depresie, dar marea majoritate nu-i conștientizează simptomele. Se estimează că 5% dintre adulții de pe planetă se confruntă cu această tulburare afectivă. În același timp, femeile pot avea un risc de două mai mare de a o dezvolta.
Au existat studiile anterioare, care au indicat un risc ridicat de a avea boli cardiovasculare în rândul persoanelor cu tulburări psihiatrice. Însă, constatările în ce privește diferențele de sex în cazul acestor afecțiuni nu au fost relevante. Acestea au arătat că doar analizarea factorilor de risc tradiționali poate subestima riscul de boli de inimă la femei. Pentru o identificare mai bună a predispoziției, aceasta includerea unei analize a factorilor de risc specifici femeilor.
Studiul a evaluat legătura caracteristică sexului biologic dintre riscul genetic a trei tulburări psihiatrice și sănătatea cardiovasculară. În această categorie au fost incluse: depresia majoră, tulburarea bipolară și schizofrenia.
Oamenii de știință consideră că sunt necesare studii suplimentare. Astfel, se poate afla dacă riscul depresiei poate contribui la o identificare mai eficientă a riscului de boli de inimă la femei. Acest studiu evidențiază importanța controalelor frecvente ale sănătății inimii la femeile cu antecedente familiale sau diagnosticate cu depresie, conform ScienceAlert.
Concluziile studiului au arătat că predispoziția genetică a depresiei majore poate determina un risc mai crescut de boli cardiovasculare la femei spre deosebire de bărbați.