Totul despre celulele stem. Când nu se pot folosi

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 16 mai 2023, 08:39

Adesea auzim în medicină despre celulele stem, însă semnificația lor este cunoscută de puține persoane. În episodul 13 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov și invitații săi au scos la iveală totul despre celulele stem.

Reclamă

Un trend care persistă de mulți ani în România se bazează pe stocarea celulelor stem la naștere. O mulțime de persoane află ce înseamnă acest termen medical abia când devin părinți pentru prima oară.

De cele mai multe ori, medicii recomandă cuplurilor să stocheze celule stem pentru sănătatea copilului lor. Înainte de aprofunda acest subiect important este indicat să știm ce sunt celulele stem și când nu se pot folosi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În episodul 13 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov, profesor doctor Alina Tănase, medic hematolog și Alex Karkhi, specialist în estetică, au spus totul despre celulele stem. Iată care este definiția acestui termen medical des întâlnit pacienților deveniți proaspeți părinți.

Totul despre celulele stem, potrivit specialiștilor

Astfel, celulele stem sunt considerate celulele mamă ale organismului nostru, iar cu ajutorul lor se produc toate celulele din corp. Mai mult decât atât, acestea au un rol foarte important în evoluția sănătății noastre.

Reclamă

„Putem spune că celulele stem sunt celulele care se transformă în același fel de celule și se diferențiază în toate tipurile de celule din organismul nostru”, spune Alina Tănase, medic hematolog.  

Încă de la început este indicat să cunoaștem faptul că există mai multe tipuri de celule stem. Astfel, putem vorbi despre celule stem din cordonul ombilical și din placentă sau celule stem adulte.

Celulele stem adulte se găsesc în diferite țesuturi ale organismului, iar acestea au rol de refacere. Este foarte importantă să diferențiem aceste tipuri, deoarece implicațiile lor nu sunt asemănătoare.

Reclamă

Potrivit Alinei Tănase, medic hematolog, celulele stem se pot folosi din băncile publice pentru transplantul cu celule de cordon. Un lucru pe care foarte puțini îl știau este faptul că celulele stem autologe și adipocitare sunt utilizate în estetică și înfrumusețare. Acestea sunt donate de la același pacient la același pacient, fiind în același timp donor și receptor.

Specialistul din platoul MediCOOL a evidențiat că promovarea băncilor private de celule stem este interzisă în anumite țări. Științific nu este dovedit, încă, faptul că celulele stem pot salva viața copilului, potrivit Alinei Tănase, medic hamatolog.

Este recomandat să știm că există bănci publice și private de celule stem. Banca publică înseamnă că orice persoană se poate folosit de celulele stem, în timp ce banca privată oferă această posibilitate doar donatorului.

De asemenea, celulele stem nu pot fi folosite în tratarea cancerului sau leucemiei.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Reclamă
PARTENERI
icon