Soia poate reduce riscul de cancer de sân. Ce produse alimentare integrale poți include în dietă

Publicat: 20 octombrie 2024, 08:43

Chiar dacă inițial se credea că poate favoriza apariția cancerului, consumul de produse din soia poate, de fapt, să ofere exact efectul opus. Megan Rossi, om de știință, dietetician și doctorand, a explicat acest aspect pe rețelele sale sociale. Află de ce soia poate reduce riscul de cancer de sân.

Octombrie este Luna de conștientizare a cancerului de sân. Această perioadă este dedicată informării populației de pe planetă în legătură cu această afecțiune gravă. La nivel global, aproximativ 2,3 milioane de femei de toate vârstele au primit un diagnostic de cancer de sân în 2022.

Soia poate reduce riscul de cancer de sân

În general, cancerul de sân reacționează bine la tratamente atunci când este identificat în stadii incipiente. Potrivit celor mai recente studii, există unele măsuri care te pot ajuta să-ți diminuezi riscul de a-l dezvolta.

Megan Rossi a vorbit despre modul în care un ingredient a fost considerat în mod eronat de unii experți că ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de sân. Ea susține că, de fapt, poate reduce riscul de cancer de sân deoarece conține substanțe nutritive benefice.

Alimentul despre care se vorbește frecvent este soia. În special, includerea de tofu în dieta persoanelor cu risc crescut de cancer produce controverse. Însă, M. Rossi recomandă adăugarea ingredientelor pe bază de soia în tiparul de alimentație al acestora, potrivit Eating Well.

Specialiștii recomandă includerea produselor de soia în dietă

M. Rossi afirmă chiar de la începutul videoclipului că tofu nu poate crește riscul de cancer de sân. Totodată, a afirmă că poate avea exact efectul opus.

„Fii sigur, acesta este un mit. De fapt, studiile arată că persoanele care includ soia în dieta lor, fie că este sub formă de fasole edamame, tofu, tempeh sau lapte de soia, par să aibă un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân. Una dintre componentele cheie considerate a fi benefice sunt acești fitoestrogeni din alimentele din soia”, a declarat dieteticianul.

Există și alți medici specialiști care susțin că soia poate reduce riscul de cancer de sân. O altă analiză a opt studii a arătat că oamenii care au consumat cele mai multe izoflavone de soia, mai exact aproximativ cantitatea dintr-o porție de tofu, au avut cu aproximativ 29% mai puține șanse de a suferi de cancer spre deosebire de cele care au consumat cea mai redusă cantitate, conform WebMD.

„În culturile asiatice, unde oamenii mănâncă multă soia de la o vârstă fragedă, există rate mai scăzute de cancer de sân”, a afirmat Marleen Meyers, MD, director al Perlmutter Cancer Center Survivorship Program la NYU Langone Medical Center.

„Ca parte a unei diete sănătoase, alimentele integrale din soia sunt sigure”, a declarat Denise Millstine, MD, director de medicină integrativă la Clinica Mayo din Scottsdale, AZ.

De asemenea, laptele de soia poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace. Consumul acestuia poate asigura o scădere moderată a colesterolului non-HDL. Această categorie de colesterol acoperă inclusiv colesterolul LDL, denumit și colesterol rău.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
PARTENERI