Antena

Simptomele endometriozei. Medicii Voicu Simedrea și Mihail Pautov spun cum se manifestă această afecțiune ginecologică

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 27 iulie 2024, 07:19 / Actualizat: 31 iulie 2024, 10:13

Endometrioza se poate manifesta în mai multe moduri, iar o parte dintre acestea pot fi identificate cu mare dificultate. Voicu Simedrea, medic ginecolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în podcastul său Doctor Mihail. Află care sunt simptomele endometriozei.

Reclamă

O parte dintre semnele endometriozei pot trece neobservate, în timp ce în unele cazuri această afecțiune poate deveni complet insesizabilă. Pentru a o putea diagnostica încă din primele stadii, este important să efectuezi controale medicale periodice.

Simptomele endometriozei

Endometrioza este o afecțiune complexă. Durerea menstruală este primul și cel mai frecvent simptom al endometriozei, urmată de: durerea la contact sexual, durerea la ovulație sau durerea cronică pelvină. Durerea cronică pelvină înseamnă o durere permanentă, care se întinde pe o perioadă care depășește 6 luni. Dacă depășește 6 luni, poartă denumirea de durere cronică pelvină. Aceste tipuri de dureri nu sunt normale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Scala vizuală analogică este o reprezentare vizuală a severității durerii din organism. Durerea poate fi acceptabilă până la scorul de 7 pe această scală, mai precis până când femeia afectată nu are nevoie de medicație pentru a-și controla durerea la menstruație. Dacă aceasta în mod uzual apelează la medicamente antialgice pentru a trece peste perioada menstruală indică o problemă de sănătate, care necesită un consult medical.

În cazul durerii cronice pelvine, 66% dintre femei suferă de endometrioză, iar cele 33% rămase prezintă alte cauze, cum ar fi o boală inflamatorie pelvină. În general, orice durere peste 7 pe scala vizuală analogică înseamnă aproape întotdeaună endometrioză sau adenomioză, care se încadrează ca un alt tip de endometrioză.

Reclamă

Durerea acută profundă la contact sexual se regăsește de multe ori printre simptomele endometriozei. În această situație este necesar consultul unui medic specializat în endometrioză. Leziunile responsabile de durerea la contact sexual, foarte frecvent se evidențiază cu dificultate la un consult clinic sau la un consult ecografic, dacă respectivul medic nu are o specializare în detecția acestei boli.

Alte semne și simptome ale endometriozei

Sângerarea abundentă se asociază foarte des cu adenomioza. Chisturile endometriozice, sunt legate de 20-40% dintre cazurile de endometrioza profundă și de aproximativ 35-50% dintre cazurile de adenomioză.

Chisturile endometriozice sunt chisturi care au un conținut de culoare ciocolatie la nivelul ovarelor. Acestea se încadrează în categoria chisturilor ovariene. Ovarele pot avea chisturi endometriozice, potrivit Cleveland Clinic.

Reclamă

O femeie cu chisturi endometriozice suferă de dureri foarte mari, la menstruație, ovulație și contact sexual. Aceasta are o calitate slabă a vieții. De cele mai multe ori, chisturile nu dor. Dacă bolnava simte durere, înseamnă că i se asociază pe lângă chist și o componentă de endometrioză profund infiltrativă.

Endometrioza profund infiltrativă este un tip de endometrioză care se dezvoltă într-o profunzime mai mare de 5 mm de la suprafața peritoneului. Simptomele endometriozei pot afecta toate părțile componente ale compartimentului retroperitoneal, mai precis parametre, ligamente uterosacrate în profunzime și sept vaginal. De la suprafața peritoneului dacă este la mai puțin de 5 mm penetrantă leziunea, se încadrează ca endometrioză superficială.

Efectele endometriozei netratate

Uneori, se poate întâmpla ca un chist endometriozic să fie operat, în timp ce leziunea importantă rămâne neobservată. Această leziune poate închide ureterul sau intestinul. Leziunea are o componentă inflamatorie, mai precis un țesut cicatricial. Strânge ca într-o menghină structura pe care o infiltrează și poate închide treptat ureterul fără a cauza durere.

De exemplu, simptomele endometriozice pot determina pierderea rinichiului, dacă afecțiunea nu este diagnosticată la timp. După fiecare menstruație acea leziune fluctuează, se inflamează din ce în ce mai mult și începe să tragă ureterul într-o cicatrice. Îl obstruează astfel încât celălalt rinichi preia funcția de excreție a rinichiului al cărui ureter este strangulat. Practic, se dezvoltă o ureterohidronefroză, mai precis se strânge urină, iar aceasta nu mai curge în vezica urinară. Aceasta poate duce la atrofierea rinichiului și pierderea funcției renale.

Când leziunile trec de 4 cm devin circumferențiale, mai precis se pot întinde pe toată circumferința intestinului, pot închide treptat intestinul și pot provoca ocluzie intestinală.

Ocluzia se întâmplă atunci când o parte a intestinului este complet blocată. Atunci tot ce intră în intestine rămâne blocat în acel loc. Ocluzia intestinală este o urgență medicală majoră deoarece pune în pericol viața persoanei.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Reclamă
PARTENERI
icon