Antena

Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 16 februarie 2025, 07:26

Rinita alergică afectează aproximativ 400 de milioane de copii și adulți la nivel global, iar prevalența ei este în creștere. Această afecțiune respiratorie reprezintă o inflamație a mucoasei nazale care se declanșează la contactul cu anumite substanțe din mediu cunoscute ca alergeni. Află cum se manifestă, ce teste ajută la diagnosticarea ei și care sunt opțiunile de tratament. 

Reclamă

Aproximativ 80% dintre simptomele rinitei alergice se dezvoltă înainte de 20 de ani și ating frecvența maximă în intervalul 20-40 de ani, după care scad treptat. Studiile au mai arătat că această afecțiune respiratorie este mai freventă la băieți în copilărie și la fete în adolescență.

Prevalența rinitei alergice a crescut semnificativ din anii 1990. În prezent, ea afectează aproximativ 25% dintre copii și 40% dintre adulți la nivel global, conform statisticilor

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt simptomele de rinită alergică

Rinita alergică mai poartă denumirea de „febra fânului”, deși acest nume nu reflectă corect cauzele și simptomele bolii. Ea nu provoacă febră și nu este declanșată de contactul cu fânul. 

Rinita alergică este o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale, astfel că simptomele sunt în principal respiratorii. Potrivit asociației American College of Allergy, Asthma and Immunology, manifestările includ, în ordinea frecvenței: 

Reclamă
  • nas înfundat;
  • nas care curge sau scurgeri postnazale (în gât);
  • senzații de mâncărimi ale nasului, gurii, ochilor sau gâtului;
  • ochi roșii;
  • lăcrimare abundentă;
  • pleoape umflate;
  • strănut;
  • tuse. 

Pentru că multe dintre aceste simptome provoacă disconfort, devin obositoare și distrag atenția de la activitățile de zi cu zi, rinita alergică poate afecta calitatea vieții. Ea se asociază de multe ori cu:

  • scăderea atenției și concentrării;
  • limitarea activităților;
  • afectarea capacității de a lua decizii;
  • probleme de coordonare între mâini și ochi;
  • probleme de memorie;
  • iritabilitate;
  • tulburări de somn;
  • oboseală;
  • absenteism la școală sau la serviciu;
  • risc mai mare de accidente rutiere;
  • mai multe accidentări la școală sau la muncă.

Părinții copiilor cu rinită alergică observă adesea că aceștia sunt mai irascibili și mai mofturoși în sezonul de alergii. Deoarece nu pot verbaliza întotdeauna simptomele lor, copiii pot manifesta disconfortul prin stări de agitație la școală și acasă. Este important ca aceste simptome cauzate de rinita alergică să nu fie confundate cu tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție. 

Cauzele alergiilor

Rinita alergică se declanșează atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite particule inhalate și eliberează histamină. Această substanță chimică este produsă de celulele imunitare și determină simptomele specifice rinitei alergice. 

Reclamă

Particulele sunt numite alergeni, iar cel mai frecvent implicați sunt polenurile, praful, părul de animale și mucegaiul. Primăvara, rinita alergică poate fi declanșată de polenul unor copaci și ierburi. Toamna, un alergen comun este polenul de ambrozie sau de la alte plante erbacee, precum și mucegaiurile. 

Simptomele pot fi declanșate și de alți iritanți, cum ar fi:

  • fumul de țigară;
  • mirosurile puternice, cum ar fi parfumurile, spray-ul pentru păr și fumul;
  • odorizantele de cameră;
  • soluțiile de curățat, clorul din piscine, gazele de eșapament ale mașinilor și alți poluanți atmosferici (de exemplu, ozonul).

Prevalența în creștere a rinitei alergice din ultimele decenii a fost pusă de specialiști pe seama urbanizării accelerate și creșterii nivelului de poluanți din mediu. Studiile au arătat că rinita alergică este mai frecventă în zonele urbane decât în cele rurale. 

Nivelurile ridicate de poluanți atmosferici cum sunt cei proveniți din trafic și particulele fine PM2.5 pot agrava sensibilizarea la polen. De asemenea, schimbările climatice au prelungit sezonul polenurilor în ultimele trei decenii în Europa, ceea ce a dus la o creștere a frecvenței alergiilor sezoniere.

Ce este rinita alergică perenă

În funcție de durata și cauza simptomelor, rinita alergică este de două tipuri:

  • Rinita alergică sezonieră. Simptomele rinitei alergice sezoniere apar doar în anumite perioade ale anului: primăvara, vara și începutul toamnei. Sunt declanșate de sensibilitatea alergică la polenurile din aer (copaci, ierburi, buruieni) sau la sporii de mucegai;
  • Rinita alergică perenă. Simptomele acestui tip de rinită persistă pe tot parcursul anului. Rinita alergică perenă este cauzată de obicei de alergeni din interior. Cel mai des implicați sunt acarienii din praf, părul sau mătreața animalelor de companie, gândacii de bucătărie sau mucegaiul.

Ambele forme de rinită alergică se manifestă în același mod, iar tratamentul este asemănător. Diferă doar măsurile de igienă și alte metode de a reduce expunerea la alergenii care le declanșează. 

Testele care diagnostichează rinita alergică

Unele persoane pot experimenta ambele tipuri de rinită, simptomele perene agravându-se în anumite sezoane de polenizare.

Pentru a diagnostica „febra fânului”, medicii alergologi recomandă unul sau ambele dintre aceste două teste, potrivit Mayo Clinic:

Teste cutanate

Pentru diagnosticul rinitei alergice, cel mai utilizat este testul prick, în cadrul căruia cantități mici de alergeni sunt aplicate pe braț prin înțeparea fină a pielii. Apoi, se urmărește reacția pielii, care apare de obicei în 15-20 de minute. Dacă persoana testată are o alergie, pe locul respectiv se formează o umflătură roșie, în relief. Testul poate fi efectuat atât adulților, cât și copiilor. 

Teste de sânge

Testarea serologică este recomandată pentru a evalua răspunsul sistemului imunitar la un alergen specific. Analiza de sânge măsoară cantitatea de anticorpi care provoacă alergii în sânge, cunoscuți sub denumirea de anticorpi imunoglobulină E (IgE).

Tratamentul rinitei alergice

Limitarea expunerii la substanțele care declanșează rinita alergică este cea mai eficientă metodă de a gestiona boala. Totuși, pentru că mulți dintre alergenii care o provoacă se află în aer și nu pot fi evitați întotdeauna, poți avea nevoie de medicamente pentru a reduce congestia nazală, strănutul, senzațiile de mâncărimi nazale și alte simptome deranjante. 

La multe persoane, funcționează o combinație de medicamente antialergice. Poate fi nevoie să testezi mai multe tratamente pentru a găsi varianta care funcționează cel mai bine în cazul tău.

Medicamente pe care le poate prescrie medicul

Medicamentele recomandate în rinita alergică sunt disponibile sub diverse forme: tablete orale, medicamente lichide, spray-uri nazale și picături pentru ochi. Unele pot avea efecte secundare, așa că este important să consulți un medic alergolog pentru a te asigura că alegi un tratament sigur pentru tine. 

Opțiunile de tratament includ:

  • Antihistaminice. Contracarează efectele histaminei și atenuează simptomele nazale și oculare. Se administrează cel mai frecvent sub formă de tablete orale și picături orale, dar sunt disponibile și ca spray-uri nazale și picături oculare. Sunt disponibile zeci de antihistaminice, dar cele de generație nouă au mai puține efecte adverse. Acestea includ: loratadina (Claritine), desloratadina (Aerius), cetirizina (Zyrtec), levocetirizina (Xyzal) și fexofenadina (Allegra);
  • Decongestionante nazale. Ajută la reducerea congestiei și presiunii provocate de inflamația mucoasei nazale. Nu conțin antihistaminice și nu tratează alte simptome ale rinitei alergice. Exemple de decongestionante sunt oximetazolina și pseudoefedrina. În variantele orale, acestea pot fi disponibile în combinație cu antihistaminice;
  • Corticosteroizi nazali. Sunt cei mai eficienți în tratamentul rinitei alergice. Aceștia reduc inflamația mucoasei nazale și pot reduce semnificativ congestia nazală, strănutul, senzația de mâncărime și rinoreea. Cei mai recomandați corticosteroizi nazali sunt fluticazona și mometazona;
  • Alte spray-uri nazale. Spray-urile nazale care conțin soluții saline curăță cavitatea nazală de mucusul gros și ajută la combaterea simptomelor precum uscarea nazală;
  • Antagoniști ai receptorilor pentru leucotriene. Aceste medicamente orale blochează acțiunea leucotrienelor, substanțe chimice implicate în inflamația și constricția căilor respiratorii. Se utilizează mai frecvent în tratamentul astmului, dar pot ajuta și la reducerea simptomelor rinitei alergice când alte tratamente nu sunt eficiente. Exemple de antagoniști ai receptorilor pentru leucotriene: montelukast, zafirlukast și zileuton;
  • Imunoterapie. Este singura terapie care poate modifica răspunsul sistemului imunitar la alergeni, spre deosebire de medicamentele simptomatice. Imunoterapia implică expunerea controlată, graduală la extracte de alergeni pentru a reduce sensibilitatea sistemului imunitar. 

Tratamentul corect la copii

Tratamentul rinitei alergice la copii variază în funcție de vârsta acestora și de severitatea simptomelor. În general, se recomandă antihistaminicele nesedative pentru a evita somnolența. Spray-urile nazale cu corticosteroizi sunt eficiente în reducerea inflamației nazale, dar trebuie administrate doar la recomandarea medicului.

Dacă rinita alergică este severă și aceste tratamente se dovedesc ineficiente, imunoterapia poate fi o alternativă și pentru copii. Aceasta poate ajuta la creșterea toleranței copilului față de un alergen precum polenul sau acarienii din praful de casă. 

Expunerea treptată la cantități mici de alergen poate atenua simptomele rinitei pe termen lung. Imunoterapia poate fi administrată prin injecții subcutanate sau pe cale orală (sublingual, sub formă de tablete sau soluție lichidă), sub supravegherea unui alergolog. De obicei, un tratament complet durează între 3 și 5 ani.

Cum funcționează tratamentul homeopat

Homeopatia este un tratament alternativ care se bazează pe principiul „cele care se aseamănă se vindecă prin lucruri asemănătoare” (similia similibus curantur). Ea utilizează substanțe foarte diluate, preparate din substanțe de origine vegetală, minerală, și animală, care provoacă simptome similare afecțiunii vizate. Se crede că în acest mod sunt stimulate mecanismele naturale de vindecare ale organismului. 

Eficiența tratamentelor homeopate nu este dovedită științific. Cu toate acestea, unii pacienți au observat o atenuare a simptomelor.  

În rinita alergică, homeopatia susține că ajută sistemul imunitar să-și regleze răspunsul în fața alergenilor. Remediile se recomandă în funcție de simptomele specifice ale fiecărui pacient. Iată care sunt cele mai recomandate remedii homeopate pentru rinita alergică:

  • Allium cepa – pentru secreții nazale apoase și iritații oculare;
  • Sabadilla – pentru strănut și senzații de mâncărimi nazale;
  • Nux vomica – pentru congestie nazală severă;
  • Euphrasia – pentru simptomele oculare: ochi roșii, senzație de mâncărime și lăcrimare abundentă.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți gestiona alergia la ambrozie. Ce este indicat să eviți
Cum poți gestiona alergia la ambrozie. Ce este indicat să eviți
Cum poți gestiona alergia la ambrozie. Ce este indicat să eviți
Metode de gestionare a alergiei la ambrozie. Cum poți face față simptomelor sezoniere
Metode de gestionare a alergiei la ambrozie. Cum poți face față simptomelor sezoniere
Metode de gestionare a alergiei la ambrozie. Cum poți face față simptomelor sezoniere
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon