Remedii naturale pentru înțepătura de țânțar. Cum poți ameliora simptomele în mod natural

Publicat: 23 iunie 2024, 09:41

Înțepăturile de țânțari provoacă foarte frecvent umflături mici, care pot cauza senzație de mâncărime și disconfort. Din fericire, acestea pot fi tratate cu ajutorul unor metode simple, pe care le poți aplica singur acasă. Citește despre remedii naturale pentru înțepătura de țânțar.

O înțepătură de țânțar se poate mări în dimensiune și poate provoca mai multe simptome neplăcute, dacă te scarpini în zona afectată și nu o tratezi. În plus, poate fi foarte util să o previi deoarece în unele cazuri țânțarii pot transmite diferite boli.

Remedii naturale pentru înțepătura de țânțar

Țânțarii femelă înțeapă animalele și oamenii pentru a bea cantități mici din sângele lor, cu scopul de a-și produce ouăle. Senzația de mâncărime se dezvoltă deoarece țânțarii lasă în urmă o cantitate mică de salivă, iar sistemul imunitar al persoanei înțepate răspunde prin declanșarea inflamației în zona afectată. Astfel, provoacă apariția unei umflături și disconfort.

Dacă te confrunți cu simptomele neplăcute ale unei înțepături de țânțar poate fi util să încerci câteva remedii naturale. Acestea pot fi ușor aplicate și pregătite, fără a ridica mari potențiale efecte adverse. De asemenea, în cazul în care observi simptome, cum ar fi: febră, inflamație excesivă, senzație de amețeală, vomă sau dificultăți de respirație, se recomandă să ceri de urgență ajutor medical.

Aloe vera

Aloe vera poate trata afecțiunile pielii, inclusiv psoriazisul, potrivit Medical News Today. Aceasta prezintă o gamă largă de potențiale utilizări. De obicei, se poate folosi prin aplicarea gelului pe piele pentru a ameliora arsurile, degerăturile și herpesul labial.

Miere

Printre aceste remedii naturale pentru înțepătura de țânțar, se regăsește mierea, care oferă proprietăți ce o fac eficientă în vindecarea rănilor. Aplicarea mierii pe o înțepătură poate ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea infecțiilor. De asemenea, aplicarea acesteia pe piele poate ajuta la calmarea zonei afectate.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate atenua senzația de mâncărime, inflamația și roșeața asociate cu înțepăturile de țânțari, conform MedicineNet. Poți prepara o pastă din bicarbonat de sodiu dacă amesteci o linguriță de bicarbonat de sodiu cu trei lingurițe de apă. Bicarbonatul de sodiu se adaugă ca ingredient în majoritatea cremelor fără prescripție medicală. Totodată, utilizarea zilnică a bicarbonatului de sodiu poate avea efecte adverse asupra pielii.

Ulei de busuioc

Uleiul de busuioc are o componentă numită eugenol, care poate fi eficientă în tratarea senzației de mâncărime și a erupțiilor cutanate. Poți zdrobi o frunză proaspătă de busuioc pentru a o pune pe înțepătură. Eugenolul are proprietăți antiinflamatoare care pot contribui la atenuarea umflăturii.

Gheață

Gheața se numără printre aceste remedii naturale pentru înțepătura de țânțar. Expunerea la temperaturi scăzute reduce inflamația din organism. Aplicarea unei pungi cu gheață în zonă cât mai rapid posibil după o înțepătură poate diminua inflamația, senzația de mâncărime și disconfortul. Este de preferat să eviți aplicarea directă a gheții pe piele. O poți înfășura înainte într-o cârpă sau într-un prosop.

De asemenea, băile cu gheață sunt recunoscute pentru efectele de calmare a durerilor musculare și asigură o stare de bine.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
Proprietățile ceaiului de merișor. Ce efecte poate avea această băutură în organism
PARTENERI