De obicei, sindromul de gură uscată apare ca efect advers din cauza administrării medicamentelor. Dacă nu este tratat, poate afecta în principal dantura și poate cauza afecțiuni cronice serioase. Citește despre remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată.
Este normal ca din când în când să-ți simți gura uscată, mai ales atunci când te confrunți cu perioade de stres ridicat. În cazul în care ai această senzație neplăcută în mod constant, poate determina probleme serioase de sănătate.
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată
Sindromul de gură uscată, denumită și xerostomie, se dezvoltă atunci când glandele salivare din gură nu produc suficientă salivă pentru a-ți menține gura umedă. Cel mai frecvent este cauzată ca efect advers de administrarea medicamentelor.
De asemenea, senzația de gură uscată poate indica un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi: diabet, HIV/SIDA, hepatită C sau o boală autoimună. Saliva îți protejează gura și dinții deoarece menține un echilibru mineral sănătos. Aceasta diluează aciditatea și curăță resturile de alimente și bacteriile. În absența salivei, bacteriile pot caria dinții și pot infecta gingiile.
Sindromul de gură uscată poate fi ameliorat prin intermediul unor remedii naturale, pe care le poți folosi singur acasă.
Bea ceai verde
Aroma plăcută oferită de aminoacidul glutamat și alți compuși poate crește pe termen lung nivelul salivei și poate ameliora senzația de gură uscată. Tipul acesta de compuși vegetali benefici poate fi obținut din ceaiul verde fără cofeină, fiind printre aceste remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată.
Mestecă gumă fără zahăr
Mestecatul gumei fără zahăr oferă o ameliorarea rapidă a simptomele, ceea ce poate stimula producerea salivei. Produsele cu îndulcitorul denumit xilitol pot avea un rol de a asigura protecție împotriva cariilor dentare, conform AARP.
Limitează aportul de cofeină
Limitarea aportului de cofeină se poate regăsi printre aceste remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. În mod natural, consumul de băuturi alcoolice și cu cofeină îți pot provoca deshidratare, ceea ce-ți poate agrava simptomele. În plus, este de preferat să eviți să folosești apă de gură cu alcool și să optezi pentru o soluție cu fluor.
Crește aportul de lichide consumate
Atunci când îți simți în mod constant gura uscată, poate indica lipsa unui aport optim de lichide. Deshidratarea este cel mai întâlnit factor declanșator al xerostomiei. Din acest motiv, poate fi nevoie să consumi mai multe lichide pentru a-ți asigura nivelul de hidratare necesară sănătății organismului.
Alege cu grijă pasta de dinți
Pentru a-ți proteja dinții împotriva cariilor, poate fi mai eficient să alegi o pastă de dinți cu fluor deoarece se numără printre aceste remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Se recomandă frecvent evitarea folosirii pastelor de dinți care conțin lauril sulfat de sodiu sau substanțe chimice pentru albire sau atenuarea tartrului. Acestea îți pot provoca iritație în cavitatea bucală.
Folosește produse pe bază de ghimbir
Spray-urile, ceaiul și alte produse cu ghimbir pot ajuta la stimularea glandelor salivare și la creșterea producției de salivă, potrivit Medical News Today. Acestea pot fi utilizate ca tratamente împotriva sindromului de gură uscată.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.