Proprietățile uleiului de cocos pentru piele. Cum îl poți folosi

Publicat: 2 iunie 2024, 08:42

Uleiul de cocos este foarte saturat și, de obicei, se obține din extragerea lichidului din nuci de cocos crude sau din miezuri de nuci de cocos uscate. La temperatura camerei rămâne solid, însă, la temperaturi mai ridicate se poate înmuia sau se poate topi. Poate avea multiple întrebuințări în bucătărie și poate fi folosit pentru a ameliora și a trata anumite afecțiuni. Află care sunt proprietățile uleiului de cocos pentru piele.

Printre acizii grași pe care îi conține uleiul de cocos se numără: acidul lauric, acidul caprilic, acidul miristic, acidul palmitic, acidul capric, acidul linoleic, acidul oleic și acidul stearic. Dintre toți acești acizi, acidul lauric are cea mai mare pondere. Deși este format din aproximativ 90% grăsimi saturate, conține și cantități mici de grăsimi mononesaturate și polinesaturate.

Proprietățile uleiului de cocos pentru piele

Uleiul de cocos poate fi produs prin procesare la rece sau procesare uscată. Procesarea uscată implică uscarea pulpei de nucă de cocos pentru a obține miezul. După aceea se stoarce pentru a extrage uleiul. În continuare, se albește și se elimină mirosul. Acest proces formează ulei de cocos rafinat, care are un miros neutru și un punct de fum mare, conform Healthline.

O altă metodă folosește pulpă crudă de nucă de cocos pentru a crea ulei de nucă de cocos virgin. Acest aspect ajută la păstrarea mirosului specific și are ca rezultat un punct de fum mai scăzut.

Uleiul de cocos rafinat poate fi potrivit pentru gătit la temperaturi ridicate. Uleiul de cocos virgin este o alegere mai bună în ceea ce privește sănătatea pielii. Acesta poate aduce nenumărate beneficii pentru sănătatea organismului.

Pe lângă proprietățile uleiului de cocos pentru piele, este important să iei în considerare și eventuale efecte adverse. Se poate ca acesta să înfunde porii. Dacă te afli printre persoanele care suferă de exces de sebum sau au pielea sensibilă, se recomandă ca mai întâi să folosești o cantitate mică și să-ți testezi încet toleranța față de acesta.

Oferă pielii un aspect mai plăcut

Polifenolii și acizii grași prezenți în uleiul de cocos oferă nenumărate întrebuințări, printre care se regăsesc trucurile de înfrumusețare. De asemenea, datorită antioxidanților conținuți, dacă îl aplici local, îți poate proteja pielea și îi poate îmbunătăți aspectul, potrivit Medical News Today.

Distruge microorganismele

Acizii grași găsiți în uleiul de cocos au proprietăți antimicrobiene care distrug în mod eficient bacteriile și ciupercile. Această caracteristică este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii. Multe tipuri de infecții de la nivelul pielii, inclusiv acneea, celulita, foliculita și piciorul atletului, sunt cauzate de bacterii sau ciuperci.

Reduce inflamația

Printre proprietățile uleiului de cocos pentru piele se numără reducerea inflamației. Uleiul de cocos poate ameliora inflamația prin îmbunătățirea capacității antioxidante și scăderea efectelor stresului oxidativ. Antioxidanții acționează prin stabilizarea radicalilor liberi din organism. Aceștia neutralizează atomii reactivi care pot contribui la apariția inflamației. Uleiul de cocos prezintă un mare potențial de a reduce inflamația atunci când îl consumi sau îl aplici pe piele.

De asemenea, poți folosi ulei de in, dacă vrei să reduci inflamația cronică, cauzată de diabetul de tip 2 sau de bolile coronariene. Acesta are proprietăți antiinflamatoare și conține acizi grași omega-3.

Tratează acneea

Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale uleiului de cocos ar putea ajuta la tratarea acneei. Acidul lauric, care înseamnă aproape jumătate din acizii grași din uleiul de cocos, distruge tulpina bacteriilor care cauzează apariția acneei. Alături de acidul lauric, s-a demonstrat că acidul capric poate avea proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene.

Ar putea accelera vindecarea rănilor

Vindecarea rănilor se regăsește printre proprietățile uleiului de cocos pentru piele. Tratarea rănilor cu ulei virgin din nucă de cocos accelerează vindecarea, îmbunătățește capacitatea antioxidantă și crește nivelul de colagen, o proteină importantă care ajută la regenerarea țesuturilor. De asemenea, uleiul de cocos combinat cu un antibiotic aplicat pe piele este eficient în vindecarea rănilor provocate de arsuri.

Hidratează pielea uscată

Uleiul de cocos poate fi un hidratant eficient și poate ajuta la tratarea pielii uscate și a eczemelor. Menținerea pielii hidratate poate ajuta la susținerea funcției sale de barieră împotriva bacteriilor. Uleiul de cocos susține refacerea cicatricilor și menține sănătatea generală a pielii. În plus, datorită proprietăților sale hidratante, acesta poate ajuta la tratarea eczemei.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Tratamente naturiste recomandate de medici în lupta cu gripa și răceala
Tratamente naturiste recomandate de medici în lupta cu gripa și răceala
Papiloame pe gât: cauze, tratamente și imagini
Papiloame pe gât: cauze, tratamente și imagini
PARTENERI