Sucul de morcovi se prepară simplu și se caracterizează printr-un conținut bogat în substanțe nutritive esențiale. Acesta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale a organismului. Citește despre proprietățile medicinale ale sucului de morcovi.
Profilul nutritiv al sucului de morcov include nutrienți esențiali, cum ar fi: provitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu, proteine, grăsimi, zaharuri, luteină, zeaxantină, fibre și alți carbohidrați.
Proprietățile medicinale ale sucului de morcovi
Sucul de morcovi este o băutură care se poate prepara într-un mod foarte simplu cu ajutorul unui storcător sau al unui aparat pentru smoothie. Acesta poate fi modalitate simplă și sănătoasă de a-ți completa alimentația.
De asemenea, se recomandă ca persoanele cu un organism mai sensibil să opteze pentru suc de morcovi pasteurizat pentru a evita infectarea cu bacterii. În această categorie pot intra: persoanele aflate la o vârstă mai înaintată, copiii mici, femeile însărcinate și persoanele cu sistemul imunitar compromis.
În plus, morcovii devin mai hrănitori dacă îi fierbi. Aceasta poate face beta-carotenul mai ușor de absorbit în organism.
Pot întări sistemul imunitar
Proprietățile medicinale ale sucului de morcovi pot întări sistemul imunitar. Atât vitamina A, cât și vitamina C prezente în această băutură acționează ca antioxidanți și protejează celulele imunitare împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi. Aceasta asigură o sursă bună de vitamina B6, care îndeplinește un rol necesar pentru a oferi un răspuns imunitar optim.
Pot susține sănătatea vederii
Sucul de morcovi conține concentrații foarte ridicate de provitamina A, pe care organismul o transformă în mod natural în vitamina A. Vitamina A ocupă un rol vital pentru sănătatea ochilor. Consumul de fructe și legume care conțin provitamina A se poate asocia cu un risc redus de a dezvolta orbire și boli oculare legate de înaintarea în vârstă, potrivit Healthline.
Pot îmbunătăți gestionarea nivelurilor de zahăr din sânge
Consumul unor cantități reduse de suc de morcovi poate contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Sucul de morcovi fermentat poate reduce glicemia. Aceasta se datorează faptului că sucul fermentat conține probiotice, bacterii benefice care afectează bacteriile intestinale asociate diabetului.
Pot sprijini sănătatea pielii
Proprietățile medicinale ale sucului de morcovi includ vitamina C, un nutrient solubil în apă necesar pentru producerea de colagen. Colagenul este compusul cel mai abundent din corp, fiind o proteină fibroasă. Acesta poate asigura elasticitate și rezistență pielii.
Pot îmbunătăți sănătatea inimii
Potasiul este o vitamină esențială pentru sănătatea inimii, care se regăsește în cantități ridicate în morcov. Obținerea unui aport adecvat de potasiu în dietă poate diminua riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral, conform MedicineNet.
Ar putea avea efecte anticancerigene
Anumiți compuși din sucul de morcovi ar putea proteja împotriva cancerului. Poliacetilena, beta-carotenul și luteina din extractul de suc de morcov pot combate acțiunea celulelor canceroase din corpul uman. Tratarea leucemiei și a cancerului de colon cu beta-caroten poate distruge celulele canceroase și poate opri răspândirea acestor celulele. Din acest motiv, proprietățile medicinale ale sucului de morcovi ar putea fi anticancerigene.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.