Poți face test de sarcină la menstruație? Dar înainte?

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 7 iulie 2023, 08:44

Este posibil să fii însărcinată chiar dacă ai menstruație, doar că  „menstruația” este, de fapt, o sângerare asemănătoare care poate apărea din diferite cauze. Dacă bănuiești că ești însărcinată, poți face test de sarcină la menstruație. Sângerarea, indiferent de cauză, nu influențează rezultatul acestuia. 

Reclamă

Testele rapide de sarcină din farmacii au o acuratețe de 99% atunci când respectăm întocmai instrucțiunile de utilizare și când alegem momentul potrivit pentru a verifica dacă suntem sau nu însărcinate. 

Înainte de a explica de ce este important când alegem să ne testăm, trebuie să înțelegem cum funcționează testele de sarcină. Indiferent ce design au – că arată ca o bandă simplă care absoarbe urina sau că au afișaj digital, toate aceste teste au același principiu de funcționare: detectează un hormon numit gonadotropină corionică umană (prescurtat hCG) care se găseşte în sânge şi în urină doar în perioada sarcinii. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Hormonul hCG este secretat de placentă, care se formează după ce ovulul fertilizat ajunge în uter și se fixează în peretele uterin.
  • El poate fi detectat în sânge la 11 zile de la fertilizarea ovulului;
  • În urină, el este detectabil la 12-14 zile de la fecundare;
  • În primele 8-11 săptămâni de sarcină, nivelul hCG crește foarte rapid, dublându-se la fiecare 3 zile;
  • Ulterior, scade treptat până spre finalul celor 9 luni de sarcină.

Cât de concludent e testul de sarcină înainte de menstruație

Dacă folosești un test de sarcină uzual din farmacii și vrei ca acuratețea lui să fie cât mai apropiată de 100%, ar trebui să aștepți până după data probabilă a următoarei menstruații. Momentul cel mai potrivit pentru testare este după prima zi de întârziere a menstruației, susțin specialiștii Mayo Clinic. Ideal ar fi să aștepți 3-6 zile dacă vrei ca testul să nu aibă un rezultat fals negativ. 

Reclamă

Totuși, dacă ești nerăbdătoare să afli dacă vei deveni mamă, există alte variante de testare care oferă rezultate concludente înainte de menstruație. Cea mai sigură metodă este analiza beta hCG, un test de laborator pentru care trebuie să aștepti rezultatul 1-2 zile lucrătoare. Prin intermediul acestei analize, se poate detecta prezența hormonului de sarcină (a subunității sale beta, mai exact, care nu seamănă cu alți hormoni din organism) la numai 6-10 zile de la concepție. Analiza beta hCG poate identifica, așadar, o sarcină incipientă chiar înainte de data probabilă a următoarei menstruații.

Un tip de teste diferite de cele uzuale, care se numesc ultrasensibile sau ultratimpurii, sunt o altă variantă de testare înainte de menstruație. Și acestea fac parte din categoria testelor rapide și le găsești în farmacii alături de cele uzuale. Cele mai sensibile teste detectează prezența hormonului hCG cu 5-6 zile înainte de întârzierea ciclului menstrual. 

Poți face test de sarcină la menstruație?

Multe femei știu că poți fi însărcinată chiar dacă a apărut menstruația, lucru doar parțial adevărat. Nu este posibil să ai menstruație propriu-zisă peste sarcină, dar poți avea o sângerare asemănătoare menstruației care să te inducă în eroare. Dacă suspectezi că ai putea fi însărcinată, această sângerare nu trebuie să te împiedice să efectuezi un test de sarcină.

Reclamă

Sângele care poate ajunge în urină odată cu recoltarea ei nu poate schimba rezultatul unui test de sarcină. Acesta nu poate schimba cantitatea hormonului de sarcină hCG pe care îl identifică testele  din urină.

De obicei, sângerările care pot apărea în stadiile timpurii ale unei sarcini sunt mult mai reduse cantitativ decât cele menstruale. Dacă acestea sunt abundente, la fel ca în timpul menstruațiilor tale obișnuite, este posibil să nu fii însărcinată. 

De ce sarcina și menstruația se exclud reciproc

În fiecare lună, corpul unei femei trece printr-o serie de schimbări pentru a o pregăti pentru o posibilă sarcină. Sub influența unui hormon, ovarele eliberează un ovul ajuns la maturitate. Acesta ajunge în trompa uterină, unde ar trebui să aibă loc procesul de fecundare sau fertilizare. Sub influența altui hormon, uterul se pregătește pentru posibila sarcină. Endometrul, mucoasa care îl căptușește, se îngroașă pentru a „primi” ovulul fecundat, care se va implanta în acest strat superficial. 

În situația în care ovulul nu este fecundat de un spermatozoid, stratul superficial al endometrului se va desprinde și se va elimina sub forma scurgerilor menstruale. Prin urmare, menstruația se instalează atunci când ovulul nu a fost fertilizat și nu există sarcină. 

Cauzele sângerărilor în primele săptămâni de sarcină

Aproximativ un sfert dintre gravide au sângerări în primul trimestru de sarcină, potrivit unui studiu. Printre cele mai frecvente cauze ale sângerărilor sunt:

Sângerarea de nidare

Aceasta se produce atunci când ovulul fertilizat ajunge în uter și se implantează în endometru. Sângerarea de nidare apare foarte devreme în sarcină, chiar în perioada în care ar fi trebuit să apară menstruația. De altfel, ea este confundată de gravide cu menstruația, însă este diferită: are o culoare mai deschisă, nu este la fel de abundentă ca menstruația și durează mai puțin.

Modificările colului uterin

Pe durata sarcinii, colul uterin suferă modificări care pot face ca investigațiile ginecologice și contactele sexuale să cauzeze sângerări ușoare. O altă cauză a sângerărilor la nivelul colului o reprezintă polipii. Aceștia se dezvoltă inițial din mucoasa uterului și ajung până la nivelul colului. Sângerările au o culoare roșie intensă și nu sunt îndelungate.

Infecțiile

Este posibil ca sângerările din primul trimestru să nu aibă nicio legătură cu sarcina. Ele pot fi consecința unor infecții pelvine sau ale tractului urinar. În astfel de situații, sângele este roz sau roșu deschis și puțin cantitativ. 

Sarcina molară

O serie de erori genetice apărute în cursul fertilizării ovulului pot duce la apariția unei tumori benigne în uter numite sarcină molară. Embrionul poate începe să se dezvolte, însă nu va putea supraviețui. Sângerarea provocată de o sarcină molară este maronie sau roșu intens.

Greața, voma și durerile lombare sunt simptome care însoțesc, de regulă, sângerările. Sarcinile molare sunt o urgență medicală, fiindcă poate pune viața în pericol prin sângerările pe care le cauzează.

Hemoragia subcorionică

Acest tip de sângerare se produce atunci când placenta se detașează ușor de peretele uterin. În funcție de gradul de severitate, hemoragia subcorionică produce o sângerare ușoară sau abundentă, iar culoarea acesteia variază de la roz, la roșu și până la maroniu, în funcție de cât de mult s-a detașat placenta. 

Hemoragia este însoțită deseori de dureri și crampe în abdomenul inferior. Multe femei reușesc să ducă sarcina la termen în ciuda acestei complicații, dar ea poate crește riscul de pierdere a sarcinii în primele 20 de săptămâni. 

Sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină sau ectopică este sarcina care nu se dezvoltă în uter, așa cum ar trebui. În cele mai multe cazuri, ovulul fertilizat rămâne și își continuă dezvoltarea în trompa uterină, acolo, unde a fost fecundat, dar poate migra și în cavitatea abdominală sau în colul uterin. 

Sângerarea vaginală produsă de o sarcină extrauterină poate varia de la ușoară la abundentă și este însoțită de dureri ascuțite în abdomen. Aceste simptome pot să apară oricând în intervalul 4-12 săptămâni de sarcină.

Pierderea timpurie a sarcinii

Aproape 90% dintre avorturile spontane se produc în primul trimestru de sarcină. Este posibil să confunzi pierderea sarcinii cu menstruația, fiindcă simptomele sunt asemănătoare: sângerarea abundentă la fel ca în timpul menstruației, cheaguri de sânge, crampe abdominale și dureri de spate.

Dacă ai sângerări vaginale abundente, asemănătoare celor de la menstruație și ai un test pozitiv de sarcină, consultă de urgență un medic. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Când apar primele semne de sarcină. După cât timp de la concepție poți bănui că ești însărcinată
Când apar primele semne de sarcină. După cât timp de la concepție poți bănui că ești însărcinată
Când apar primele semne de sarcină. După cât timp de la concepție poți bănui că ești însărcinată
Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele
Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele
Menstruație întârziată și test negativ de sarcină: care pot fi cauzele
Simptomele de avort spontan și care sunt pașii de urmat
Simptomele de avort spontan și care sunt pașii de urmat
Simptomele de avort spontan și care sunt pașii de urmat
Reclamă
PARTENERI
icon