Alegerea tipului de naștere este o controversă frecvent întâlnită. Marius Romila, medic ginecolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 13, din sezonul 6, la MediCOOL. Nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană: ce aspect vizează.
Marius Romila a discutat despre nașterea naturală și nașterea prin cezariană, a explicat ce potențiale riscuri ridică o operație și a vorbit despre importanța educației în momentul în care o viitoare mamă alege un tip de naștere.
Nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană
Nașterea este un subiect foarte controversat deoarece există mai multe aspecte dezbătute în privința alegerii între nașterea naturală și nașterea prin cezariană. Această controversă se menține mai ales că în România au loc foarte multe nașteri prin cezariană.
-Cine alege cum se naște? O viitoare mamă sau medicul său?
-Opțiunea ar trebui să fie a femeii. Ea ar trebui să ia decizia finală, dar ar trebui să fie o decizie informată.
,,Aș fi de acord cu procentul acesta mare al nașterilor prin cezariană dacă ar fi obținut în urma unei decizii corect informate. Educația pentru viitoarele mame este de cele mai multe ori precară. Viitoarea mamă nu știe să aleagă corect pentru că, de cele mai multe ori, este bombardată cu informații parțial corecte. I se spune că este mai simplu și că nu riscă sănătatea copilului, dar nu se precizează și nu se promovează și dezavantajele pe care le are un proces de acest gen.”
– Marius Romila, medic ginecolog
-Care sunt dezavantajele nașterii prin cezariană?
-În cazul nașterii prin cezariană există dezavantaje atât pentru mamă, cât și pentru copil. În cazul copilului, se prezintă un risc de prematuritate. O naștere prin cezariană, foarte frecvent, este la rece, mai exact nu se ia în considerare perioada optimă în care copilul ar trebui să se nască. Din punctul de vedere statistic, există variații, între 38 și 42 de săptămâni când un copil se maturează.
Nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană: Dacă un copil care din punctul de vedere biologic urmează să se nască la 42 de săptămâni, este programat pentru o naștere la 40 de săptămâni, va fi ușor prematur.
Riscurile nașterii prin cezariană
Nașterea prin cezariană la cald se efectuează când a început deja travaliul și implică o situație total diferită de nașterea prin cezariană la rece. Nașterea prin cezariană la cald are riscurile prematurității reduse. Din punctul acesta de vedere, se simplifică procedura. Există alte riscuri legate de evoluția operației în sine, care se referă la riscurile chirurgicale și la riscurile anestezice.
Orice operație se asociază cu riscuri, care deseori sunt mici, limitate și gestionabile. Acestea pot fi complicații asociate cu: sângerarea, infecțiile sau lezarea altor organe.
Nașterea naturală vs. nașterea prin cezariană: Foarte frecvent, în afară de riscul de prematuritate, un copil născut prin cezariană nu este adaptat. Trecerea foarte rapidă din mediul intrauterin în mediul extrauterin nu dă timp organelor să se adapteze. Procesul de naștere fiziologică, mai precis de naștere naturală, are loc în câteva ore. Acest aspect ajută maturarea pulmonară și procesul de reglare a temperaturii interioare.
Pentru a gestiona presiunea din exterior, a alege un medic și un tip de naștere se recomandă ca viitorii părinți să studieze cu atenție toate aspectele. Există numeroase mijloace de informare, în special în mediul online, însă este indicat ca acestea să fie privite cu atenție pentru a selecta varianta cea mai bună.
,,Cred că fiecare medic are în spatele lui o armată de oameni care îl susțin sau îl condamnă din punctul de vedere medical. Evident că toate lucrurile trebuie privite cu o moderație, dar îți pot face o idee despre ce șanse ai avea de a naște natural cu un medic. Pe de altă parte e important ca pe perioada aceasta a monitorizării sarcinii să-ți construiești o relație cu medicul și să ai încredere în recomandările lui.”
– Marius Romila, medic ginecolog
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.