Antena

Hidrosadenita supurativă: ce este, ce simptome are și cum se tratează

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 26 noiembrie 2023, 07:08

Mai puțin cunoscută, dar relativ comună, hidrosadenita supurativă este una dintre cele mai dureroase boli dermatologice. Ea provoacă mult disconfort, cicatrici și complicații dacă nu este tratată prompt și corect. Află cum se manifestă și cum se poate vindeca. 

Reclamă

Hidrosadenita supurativă este cunoscută sub mai multe denumiri: hidradenită supurativă, acnee inversă sau boala/sindromul Verneuil, după numele chirurgului francez Aristide Auguste Stanislas Verneuil, care a studiat această boală. Ea este puțin cunoscută, deși afectează un procent relativ mare din populație: una din 100 de persoane. 

Hidradenita supurativă este frecvent confundată cu acneea, chisturile sau nodulii subcutanați. Deși au un aspect similar, există diferențe semnificative între aceste afecțiuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este hidrosadenita supurativă

Această afecțiune dermatologică se manifestă prin leziuni dureroase profunde, supurative, care apar în apropierea foliculilor de păr unde există glande sudoripare. De obicei, se formează pe zonele de frecare a pliurilor de piele, cum ar fi axilele, zona inghinală, fesele și sub sâni.

Leziunile au un aspect asemănător coșurilor sau chisturilor acneice, de unde și confuzia frecventă a hidrosadenitei cu acneea, potrivit specialiștilor American Academy of Dermatology (AAD).  hidrosadenita supurativă este diagnosticată cel mai frecvent la persoanele cu vârste între 20 și 40 de ani. 

Reclamă

Ce nu este hidrosadenita supurativă

Hidrosadenita supurativă nu este rezultatul unei infecții cu bacterii sau virusuri. Prin urmare, afecțiunea nu se transmite de la o persoană la alta prin contact direct, prin intermediul obiectelor contaminate sau prin contacte sexuale neprotejate. Este o boală de piele specifică, netransmisibilă, care afectează glandele sudoripare și foliculii de păr.

Deși are un aspect similar leziunilor acneice, hidradenita supurativă este o afecțiune diferită de acnee. Cele două probleme dermatologice pot fi diferențiate ușor după localizarea leziunilor. În hidradenită, ele apar simetric, pe zone de o parte și de alta a corpului, lucru care nu se întâmplă în acnee. 

Contrar unor credințe, afecțiunea nu este cauzată de igiena personală precară. 

Reclamă

Care sunt cauzele hidradenitei

Din motive necunoscute, femeile sunt mai afectate decât bărbații. Trei din patru cazuri sunt raportate la femei, conform unor statistici. Existența unui membru al familiei diagnosticat cu această boală crește riscul de a dezvolta hidrosadenită supurativă. Aproximativ o treime dintre persoanele cu hidrosadenită au un membru al familiei afectat de aceeași boală.

În majoritatea cazurilor, nu se cunoaște cauza hidradenitei, dar se crede că o combinație de factori genetici, hormonali și de mediu joacă un rol în dezvoltarea acesteia. Afecțiunea este diagnosticată de obicei după pubertate, ceea ce sugerează o implicare a hormonilor sexuali în apariția ei. Studiile au asociat fumatul și obezitatea cu această afecțiune dermatologică. Persoanele obeze sunt mai expuse riscului de a dezvolta forme mai severe. 

Ce simptome are hidrosadenita

Hidrosadenita supurativă evoluează în mai multe stadii, fiecare cu aspect și simptome specifice. Clasificarea se face în funcție de severitatea leziunilor. 

Stadiile de evoluție ale hidradenitei supurative sunt următoarele:

  • Stadiul I: apar obstrucția și inflamația unuia sau mai multor foliculi de păr și se formează puncte negre sau albe la suprafața pielii. Pe piele sunt vizibile zone roșii însoțite de o ușoară senzație de durere;
  • Stadiul II: în lipsa unui tratament, inflamația se extinde în jurul foliculilor de păr, iar sub piele se dezvoltă mai mulți noduli dureroși sau abcese (acumulări de puroi) care se măresc treptat. Pielea devine dureroasă și sensibilă pe zona afectată;
  • Stadiul III: Între abcese se formează forma traiecte fistuloase, asemănătoare tunelurilor, care comunică și cresc dimensiunea leziunilor. Abcesele se sparg și puroiul se scurge din leziune. Pe măsură ce un abces se vindecă, se formează o cicatrice. 
infografic hidrosadenita supurativă - stadii de evoluție și aspectul fiecăruia
Aspectul hidrosadenitei supurative în fiecare stadiu de evoluție / Shutterstock

Nu toate persoanele cu hidrosadenită supurativă trec prin toate aceste stadii, deoarece evoluția bolii este variabilă. În unele cazuri, nodulii dureroși pot să dispară de la sine, fără a ajunge să se spargă. 

Această afecțiune dermatologică afectează semnificativ calitatea vieții. Adesea, persoanele afectate trăiesc mulți ani cu ea până ajung să fie diagnosticați și experimentează dureri puternice, care-i împiedică să meargă sau să stea în șezut atunci când leziunile apar în zona inghinală ori anală. Cicatricile lăsate de hidrosadenita supurativ afectează nu doar aspectul, ci și funcționalitatea pielii. O cicatrice la axilă poate limita întinderea brațului, de exemplu. În unele cazuri, leziunile se cicatrizează greu sau nu se vindecă deloc, ceea ce provoacă durere și disconfort. 

Hidrosadenita supurativă este asociată cu mai multe complicații pe termen lung. Studiile susțin că persoanele care trăiesc cu această boală  au un risc mai mare de a dezvolta boli care afectează articulațiile, cum ar fi artrita. De asemenea, hidrosadenita supurativă predispune la boli de inimă și diabet.

Cum se tratează hidrosadenita supurativă

Diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni dermatologice în stadii incipiente sunt importante atât pentru gestionarea simptomelor, cât și pentru a preveni formarea de noi leziuni. 

Cu toate acestea, hidrosadenita supurativă este o boală cronică, recurentă, pentru care nu există un tratament curativ și care trebuie controlată pe tot parcursul vieții. Ea are etape de remisiune spontană care alternează cu perioade de acutizări ale simptomelor, dar aceste acutizări sunt îndelungate, de cel puțin 6 luni.

Tratamentul hidradenitei este individualizat în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind extinderea și severitatea leziunilor și complicațiile dezvoltate. De regulă, eficiența lui este mai mare în primele stadii de evoluție a bolii. 

Medicamentele reprezintă tratamentul de bază pentru gestionarea bolii și pot include:

  • antibiotice;
  • imunosupresoare;
  • retinoizi (isotretinoin);
  • terapie hormonală (contraceptive orale și alte tratamente hormonale);
  • medicamente biologice.

Dacă medicamentele orale se dovedesc ineficiente, se pot administra injecții cu steroizi cu scopul reducerii inflamației. Ele pot fi foarte eficiente pe zonele unde există dureri puternice.

Când nici această opțiune nu dă rezultate, se poate recurge la soluții chirurgicale. Prin chirurgie, se excizează țesuturile afectate și marginile țesuturilor sănătoase din jur. Leziunea este lăsată să se vindece fără suturi. Cu toate acestea, recidivele nu sunt excluse după astfel de intervenții. 

Cum poți gestiona boala

Pe lângă tratamentul prescris de medic, poți face câteva lucruri pe cont propriu pentru a te simți mai confortabil și chiar pentru a reduce severitatea leziunilor. Iată ce te poate ajuta:

  • Menține igiena zonelor afectate. Când bacteriile  sunt mai puține pe piele, este posibil să ai mai puține episoade de acutizare. Medicii American Academy of Dermatology recomandă gelurile pentru acnee care conțin peroxid de benzoil sau piritionat de zinc;
  • Evită epilarea cu ceară. Aceasta poate irita pielea, agravând leziunile cauzate de hidradenită. Epilarea cu lama de ras este permisă, dar cu prudență. Încearcă să eviți tăieturile, care pot să provoace leziuni noi sau infecții;
  • Încearcă epilarea cu laser. Studiile arată că îndepărtarea părului cu laserul de pe zonele afectate de hidrosadenită poate reduce episoadele de boală. Laserul reduce numărul foliculilor de păr și face glandele sebacee mai puțin active;
  • Aplică pe zonele dureroase comprese calde. Înmoaie un prosop curat în apă caldă sau în ceai negru. Lasă prosopul pe zona respectivă pentru 10 minute și repetă ori consideri necesar pentru atenuarea durerii. Compresa caldă ajută și la drenarea chisturilor;
  • Evită transpirația și supraîncălzirea. În timp ce aplicarea căldurii pe leziuni poate calma durerea, transpirația și supraîncălzirea agravează hidrosadenita supurativă;
  • Folosește un antiperspirant sau deodorant blând. Alege un produs care NU conține alcool, bicarbonat de sodiu, parabeni, coloranți și parfum. Aceștia pot să irite pielea și să provoace acutizări ale bolii;
  • Poartă haine mai largi în perioadele de acutizare a bolii. Hainele strâmte pot irita pielea, determinând agravarea leziunilor;
  • Menține o greutate sănătoasă. La persoanele supraponderale, pierderea în greutate poate reduce episoadele de acutizare și previne agravarea bolii;
  • Renunță la fumat. Acest viciu este asociat cu simptome mai severe de boală.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
8 simptome neobișnuite ale refluxului gastric. Acneea și tusea pot fi cauzate de această boală
8 simptome neobișnuite ale refluxului gastric. Acneea și tusea pot fi cauzate de această boală
8 simptome neobișnuite ale refluxului gastric. Acneea și tusea pot fi cauzate de această boală
articol cu galerie foto
Dishidroza: cum arată, factori declanșatori, simptome și tratament
Dishidroza: cum arată, factori declanșatori, simptome și tratament
Dishidroza: cum arată, factori declanșatori, simptome și tratament
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Ce beneficii are vitamina A, surse și simptomele deficienței
Reclamă
PARTENERI
icon