Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină. Impactul acestei plante asupra sănătății

Publicat: 18 martie 2024, 07:51

Silimarina reprezintă un extract obținut din planta medicinală denumită științific Silybum marianum. Aceasta include compușii vegetali prezenți în ciulinul de lapte. Citește despre întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină.

Ciulinul de lapte se caracterizează prin: flori purpurii, linii albe la suprafață și țepi. Extractul de ciulin de lapte poartă denumirea de silimarină și este recunoscut pentru proprietățile antivirale, antioxidante și antiinflamatoare.

Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină

Silimarina are numeroase întrebuințări medicinale și se folosește la prevenirea și tratarea mai multor afecțiuni. Aceasta este administrată sub diferite forme, cum ar fi: capsule, pulbere, tinctură, ulei, cremă sau ceai.

Silimarina este una dintre plantele, care se utilizează frecvent ca remedii naturale, în medicina tradițională a mai multor țări. Silimarina face parte din categoria flavonoidelor și este recunoscută pentru acțiunea sa antioxidantă.

Poate preveni declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă

Silimarina are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, de aceea poate fi un neuroprotector, care poate preveni declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă. Aceasta poate combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ asupra celulelor creierului. În plus, poate ameliora: demența, boala Parkinson sau boala Alzheimer, potrivit Healthline.

Poate sprijini sănătatea oaselor

Osteoporoza se manifestă prin pierderea progresivă a țesutului osos. De regulă, are un ritm de dezvoltare lent pe parcursul mai multor ani. Aceasta determină oase slabe și fragile care se pot rupe ușor, chiar și în urma unor căderi minore. Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină ar putea stimula mineralizarea osoasă și ar putea avea efecte protectoare împotriva pierderii de masă osoasă.

Poate proteja ficatul

Silimarina poate proteja ficatul. Se poate folosi ca terapie complementară pentru persoanele care suferă de leziuni hepatice din cauza unor afecțiuni precum: boala ficatului alcoolic, boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita și cancerul hepatic. Aceasta poate diminua inflamația ficatului și poate reduce efectele dăunătoare ale stresului oxidativ.

Poate susține sănătatea sistemului imunitar

Silimarina poate îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar, conform Greatist. Aceasta poate întări imunitatea și te poate proteja împotriva agenților externi dăunători, cum ar fi germenii, care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

Poate diminua nivelurile de zahăr din sânge

Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină includ folosirea ca terapie complementară pentru a gestiona diabetul de tip 2. Unul dintre compușii prezenți în silimarină poate avea efecte asemănătoare cu cele ale unor medicamente pentru diabetici. Astfel, poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la scăderea nivelurilor de zahăr din sânge.

Poate contribui la tratarea acneei

Acneea este o boală dermatologică inflamatorie și cronică. Aceasta se manifestă sub forma unor erupții, care apar când glandele sebacee din piele capătă sensibilitate la grupul de hormoni, numiți androgeni. Androgenii măresc producerea de sebum la nivelul pielii.

Poate cauza durere și poate lăsa cicatrici, dacă nu o tratezi corespunzător. Stresul oxidativ se poate asocia cu acneea. Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, silimarina poate fi un supliment util pentru a trata simptomele acestei boli.

Ar putea trata cancerul

Întrebuințările medicinale ale extractului de silimarină includ o acțiune antioxidantă. Acestea pot avea efecte anticancerigene, de aceea ar putea fi folosite ca o formă de tratament pentru această afecțiune gravă. Silimarina poate distruge celulele canceroase. De asemenea, poate diminua efectele adverse cauzate de tratamentele obișnuite împotriva cancerului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
PARTENERI