Importanța grădiniței în dezvoltarea copilului: primul pas către societate

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 2 aprilie 2023, 07:26

Grădiniţa este un pas important atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Grădinița le oferă micuților abilități de viață și oportunități de a avea succes în toate domeniile de dezvoltare, punând o bază solidă pentru parcursul educațional. Află care este importanța grădiniței în dezvoltarea copilului.

Reclamă

Termenul de grădiniță e de origine germană și înseamnă „grădină pentru copii”. Programul educațional de grădiniță este conceput pentru copiii cu vârsta de 2 ani+ care îi face să experimenteze tranziția de la mediul familial la cel școlar. Acest mediu joacă un rol major în dezvoltarea abilităților motorii, a abilităților sociale și îi pregătește pentru școală.

Importanța grădiniței în dezvoltarea copilului în dezvoltarea copilului

Cu toate acestea, gândul de a-ți lăsa copilul într-un mediu necunoscut poate fi pentru prima dată destul de neplăcut. Experiența de învățare la una dintre grădiniţele din oraş la care ai optat poate îmbogăți abilitățile de învățare ale copilului tău în multe feluri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alegerea grădiniței potrivite reprezintă, de asemenea, un prim pas important. Cu siguranță vrei să-i oferi copilului cea mai bună experiență de învățare. Grădinița este prima piatră de temelie în educație. Pentru ca acesta să fie cea mai bună alegere, e recomandat să te îndrepți către o grădiniţă cu un personal educativ iubitor şi grijuliu, care are o clădire sigură şi care are cele mai bune tehnici de predare. Experiența de învățare trebuie să fie ca o călătorie prin tainele abilităților cognitive.

Un alt pas important pentru a avea un copil sănătos din toate punctele de vedere este asigurarea unei alimentații potrivite. Află de aici cum îi convingi pe copii să mănânce fructe și legume.

Reclamă

Contribuie la dezvoltarea personală a copilului

Încă se dezbate importanța educației timpurii. Un program de grădiniță se bazează pe experiențe de învățare prin activități distractive menite să îi atragă pe cei mici. Cadrele didactice le pot insufla un sistem de valori bine definit. Copiii sunt în mod natural curioși în ceea ce privește lumea înconjurătoare, iar structura educațională de la grădiniță este axată pe lecții care să le permită să afle informații noi.

Punele bazele abilităților de bază

Abilitățile de alfabetizare și de calcul reprezintă o bază importantă în educație. Prin activități distractive cum ar fi desenul, coloratul, ascultarea poveștilor, copiii învață aceste abilități. Învățarea acestora la o vârstă fragedă duce la un succes academic mai mare în viitor. Astfel fac cunoștință cu numerele, formele și cuvintele de bază care îi ajută să se dezvolte ulterior în domenii extrem de diverse.

Îi ajută să-și dezvolte capacitate de a-și gestiona emoțiile

Grădinița le oferă copiilor ocazia de a-și dezvolta abilitățile sociale. Ei construiesc relații cu alți copii și învață să crească împreună. În colectivitate, se obișnuiesc să-și exprime emoțiile, să gestioneze situațiile de criză, să împartă. Tot în timpul grădiniței se pun bazele răbdării de a-i asculta pe cei din jur și, cel mai important, noțiunea de independență. Copiii care merg în colectivitate își gestionează mult mai ușor emoțiile. Aceștia sunt expuși să înțeleagă emoțiile altor copii, învaţă şi înţeleg astfel cum să reacţioneze în diferite situaţii.

Reclamă

Îi ajută să descopere dragostea pentru învățare

Abilitățile sociale și cognitive se dezvoltă benefic prin programul educațional acceptat în grădinițe. Copiii dezvoltă o atitudine pozitivă față de învățare atunci când sunt expuși la idei noi prin activități distractive. Îi ajută să facă o tranziţie mai uşoară spre şcoala primară şi să aibă mai multă încredere în abilităţile şi cunoştinţele lor.

Pe lângă toate aceste aspecte pozitive, copiii își dezvoltă o rutină zilnică prin tehnicile pe care le primesc la grădiniță. Ei devin independenți și se simt încrezători în îndeplinirea sarcinilor, fără ajutorul părinţilor. De la spălatul pe dinți până la spălarea corectă a mâinilor, ei încep să se ocupe de activitățile zilnice. Toate aceste lucruri îi fac mai responsabili. Un mediu structurat precum grădinița îi ajută să intre într-o rutină care le face viața mai ușoară atât copiilor, cât și părinților. Atât cei mici, cât și adulții sunt învățați să coopereze în diferite situații și să-și păstreze calmul. Acum că ai aflat de importanța grădiniței în dezvoltarea copilului, e decizia ta ca părinte să faci alegerea potrivită.

În emisiunea Medicool, Ana Barbu și Ruxandra Luca au aflat sfaturile specialistului despre cât de importantă este grădinița, la ce vârste trebuie dus copilul la grădiniță și, foarte important, când este pregătit emoțional, copilul să meargă la grădiniță. Vezi mai multe în materialul video de mai jos.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente cu efect diuretic. Metode naturale de eliminare a excesului de apă din organism
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Alimente care pot cauza probleme digestive. Ce este bine să eviți
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Ce să nu faci înainte de analize ca să fii sigur că ai rezultate corecte
Reclamă
PARTENERI
icon