Antena

Factori care îți pot întuneca nuanța buzelor. Cum acționează asupra pielii

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 august 2024, 07:57

Buzele sunt printre cele mai vizibile părți ale corpului, de aceea orice schimbare la nivelul acestora poate fi ușor observată. În cazul în care te îngrijorează că încep să capete o culoare mai închisă, poți lua în considerare mai multe potențiale cauze. Citește despre factori care îți pot întuneca nuanța buzelor.

Reclamă

Atunci când culoarea buzelor devine din ce în ce mai închisă, aceasta poate indica influența negativă a unor aspecte asociate stilului de viață sau a unor potențiale afecțiuni medicale. Pentru a atenua sau combate această problemă, poate fi eficient să descoperi și să acționezi asupra cauzei de bază.

Factori care îți pot întuneca nuanța buzelor

Se poate întâmpla ca nuanța buzelor să se închidă din cauza factorilor asociați stilului de viață sau a simptomelor anumitor afecțiuni. Chiar dacă acest semn poate crea o stare disconfort, în funcție de caz, poate fi atenuat cu ajutorul unor modificări ale stilului de viață sau prin tratarea problemei de sănătate care îl determină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, în situația în care suspectezi că ai putea suferi de o problemă medicală, se recomandă să ceri consultul unui medic într-un timp cât mai scurt. Uneori, o culoare închisă a buzelor poate semnala o afecțiune sau o boală gravă, conform Times of India.

Expunerea excesivă la soare

Printre acești factori care îți pot întuneca nuanța buzelor se regăsește expunerea prelungită la razele ultraviolete, fără a-ți proteja pielea. Aceasta poate avea un impact negativ asupra buzelor deoarece pielea de la nivelul acestora este foarte sensibilă. Pe măsură ce te expui mai mult la soare, cu atât hiperpigmentarea se agravează.

Reclamă

Consum excesiv de cofeină

Consumul excesiv de cofeină poate schimba nuanța buzelor, mai ales dacă se transformă într-o obișnuință. O cantitate mare de cofeină poate deshidrata corpul, de aceea poate cauza uscarea și crăparea buzelor. De asemenea, consumul excesiv de cofeină îți poate face buzele să tremure.

Deficiențe de nutrienți

Deficiențele de nutrienți sunt factori care îți pot întuneca nuanța buzelor. Deficiența de fier poate provoca anemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri scăzute ale celulelor roșii sau ale hemoglobinei în sânge. Acesta poate duce la cianoză, o afecțiune care colorează buzele în albastru deoarece determină o circulație slabă a sângelui.

De asemenea, deficiențele de vitamine, precum: vitamina B9 (acid folic), vitamina B12 și vitamina C, pot afecta aspectul și sănătatea pielii.

Reclamă

Deshidratarea

Un aport scăzut de lichide poate favoriza uscarea și crăparea buzelor, ceea ce poate avea ca rezultat o nuanță mai închisă sau mai deschisă a acestora. Dacă bei prea puțină apă, organismului îi poate fi mai dificil să elimine toxinele, iar această acumulare poate provoca o nuanță mai închisă a buzelor.

Mușcatul sau linsul buzelor

Dacă obișnuiești să-ți lingi sau să-ți muști buzele, le poate afecta aspectul. Acest obicei poate provoca leziuni ale capilarelor mici de la nivelul pielii din zonă. Uneori acestea nu se vindecă corespunzător și pot duce la decolorarea buzelor, potrivit The Health Site.

Fumatul

Fumul de țigară conține numeroase substanțe chimice, care pot fi dăunătoare pentru organism, fiind printre acești factori care îți pot întuneca nuanța buzelor. Cu timpul, fumatul poate sta la baza mai multor schimbări dăunătoare în corp. Acesta poate diminua circulația sângelui, ceea ce poate da o nuanță mai închisă buzelor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Ce este astmul alergic: cauze, simptome și metode de tratament
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Semne ale afecțiunilor oculare. Ce poate indica o problemă de vedere
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Sângerarea nazală: simptome, cauze și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon