Exerciții fizice pentru categoria de vârstă 50+: se pot face acasă

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 31 august 2023, 06:42 / Actualizat: 31 august 2023, 17:55

Odată cu înaintarea în vârstă, devine tot mai deficil să te menții în formă. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor de fitness a fost invitata doctorului Mihail Pautov în prima ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce exerciții fizice de acasă pentru categoria de vârstă 50+ poți practica.

Reclamă

Carmen Brumă a explicat și a exemplificat câteva exerciții fizice gazdei emisiunii, Mihail Pautov, și invitaților prezenți. Aceasta a vorbit despre gradul de dificultate al antrenamentelor și le-a indicat fiecare pas pentru a putea fi puse în aplicare.

Exerciții fizice de acasă pentru categoria de vârstă 50+

În spitalele de stat merg multe persoane din categoria de vârstă 50+, cărora li se adresează foarte puține programe de antrenament. Carmen Brumă a gândit un protocol pentru aceste persoane, care poate fi urmat în orice dimineață, indiferent de nivelul de pregătire fizică.  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Hidratarea este foarte importantă.”

Sticlele de apă pot fi folosite pe post de gantere. Dacă ai un nivel de pregătire fizică puțin mai avansat, poți folosi sticle de: 700 de ml, de 1 litru sau de 2 litri.

Reclamă

Pentru început, brațele se țin întinse și se descriu cercuri orientate în față. Se recomandă ca mișcarea să fie controlată. Este indicat să faci cercuri exacte, care să nu semene cu alte forme: ovale, pătrate sau semicercuri. După ce termini, nu se mai folosesc sticlele.

Apoi poți trece la următorul exercițiu foarte relaxant, fiind printre aceste exerciții fizice de acasă pentru categoria de vârstă 50+. Acesta antrenează încheieturile mâinii pe care, de obicei, oamenii le lucrează foarte puțin. Se întinde brațul în față și se trage de degete. O să simți întinderea pe care este nevoie să o menții. Apoi repeți exercițiul pentru celălalt braț. Când tragi de degete, orientează-le în jos.

-Pot să te doară degetele dacă tragi atât de mult în jos.
-Ca să nu simți durere, evită să tragi foarte tare.

Reclamă

Poți folosi obiectele din casă

După aceea, poți trecem la un exercițiu de echilibru dintre aceste exerciții fizice de acasă pentru categoria de vârstă 50+. Atunci când te încadrezi în categoria de vârstă 50+ se recomandă ca întotdeauna să lucrezi cu un punct de sprijin alături. Poți folosi: o canapea, un scaun, o persoană, sau orice alt obiect stabil prezent în casă. Pentru început, te ridici pe vârfuri. Prima dată faci acest lucru cu ajutorul unui sprijin. De pe vârfuri te lași pe călcâie. Apoi repeți întregul exercițiu.

Poți folosi câte două sticle cu apă deoarece ai nevoie de greutăți pentru acest exercițiu. Vârfurile se țin orientate înaintate, iar picioarele depărtate la o lățime de umeri. Din această poziție te prefaci că te așezi pe scaun, dar doar atingi puțin scaunul, nu te lași cu toată greutatea. Mușchii fesieri se țin în spate și spatele stă drept. Apoi te ridici.

-Scaunul practic e ca un fel de opritor.
-Da, ca un opritor.

De asemenea, poți face un exercițiu foarte complex, care la prima vedere poate părea banal. Pur și simplu te așezi în genunchi și te ridici. Îl execuți, fără să te trântești, fără să pui genunchiul jos, cu putere. Acest exercițiu îți antrenează conexiunea neuromotorie, fiind foarte bun pentru echilibru și flexibilitate. Se  execută pentru fiecare picior în parte.

Nu ai nevoie de echipament

Următorul exercițiu poate fi făcut oriunde, fiind printre aceste exerciții fizice de acasă pentru categoria de vârstă 50+. Nu este neapărat necesar să porți pantofi de sport. Îl poți face desculț. Ai nevoie de un prosop sau de un covoraș. Pornești dintr-o poziție cu picioarele depărtate, la nivelul umerilor și te întorci în aceeași poziție. Brațele se țin încrucișate, iar apoi se încrucișează și picioarele unul peste celălalt.

Din această poziție, se indică să ajungi în poziție de șezut, fără să te trântești. Îți lași corpul în jos ușor și controlat. După aceea, rămâi în genunchi. Îndrepți picioarele, iar din această poziție te ridici.

Despre următorul exercițiu, se spune că poate fi făcut doar de femei. Se stă pe antebraț și pe genunchi. După aceea, se pune mâna la falcă și apoi la cealaltă falcă. Apoi, se duce o mână la spate, urmată de cealaltă mână la spate.

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Semne care pot indica boli pulmonare. Cum poți evalua sănătatea plămânilor
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Cum poți arde grăsimea de pe coapse. Trucuri pentru a scăpa de kilogramele în plus
Reclamă
PARTENERI
icon