De ce să consumi produse verzi. Impactul pe care îl pot avea asupra sănătății și mediului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 23 decembrie 2023, 07:03

Câteva schimbări aparent nesemnificative în dietă pot avea un impact semnificativ asupra organismului și mediului înconjurător. Acestea te pot ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea generală și să protejezi planeta. Află de ce să consumi produse verzi.

Reclamă

Înlocuirea anumitor alimente ar putea reduce amprenta de carbon alimentară cu mai mult de 35%. Mai mult, ar putea crește calitatea dietei cu până la 10%. Acestă schimbare ar putea ajuta la prevenirea bolilor asociate dezechilibrelor în dietă, cum ar fi afecțiunile cardiace și diabetul.

De ce să consumi produse verzi

Un produs verde reprezintă un produs conceput pentru a avea un impact minim asupra mediului înconjurător. Consumul constant al produselor verzi poate avea efecte benefice dacă îl adopți ca schimbare permanetă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Schimbările drastice nu au întotdeauna un impact semnificativ. Adoptarea unor decizii simple, cum ar fi trecerea de la carnea de vită la cea de pui sau consumul de lapte vegetal în loc de lapte de vacă, ar putea avea efecte benefice asupra planetei și a sănătății.

De asemenea, carnea de pui este o sursă importantă de proteine complete. Aceasta conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, care pot asigura numeroase funcții în organism inclusiv: creșterea, dezvoltarea, vederea, răspunsul imun, echilibrul fluidelor, coagularea sângelui și producția de hormoni, enzime și anticorpi.

Reclamă

Dieta nu înseamnă neapărat o adoptare a unui stil de viață complet diferit. Poți începe să folosești la prepararea rețetelor culinare lapte de migdale sau de soia. În plus, poți înlocui treptat carnea de vită cu alte tipuri de carne mai sănătoase. Alegerea unei alte variante poate avea un impact important, dacă o adopți pe termen lung.

Emisiile de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul, provoacă încălzirea atmosferei și oceanelor la niveluri care nu pot fi explicate de factori naturali, potrivit USA Today News.

Cum poți face schimbări mici și semnificative

Dacă te întrebi de ce să consumi produse verzi, gândește-te că poți înlocui alimentele obișnuite cu cel mai mare impact asupra climei cu produse cu emisii reduse. Acestea pot fi similare din punctul de vedere nutrițional. Alimentele cu proteine, produsele lactate, băuturile și preparatele din amestecuri pot fi înlocuite cu produse mult mai benefice. Acestea pot fi mai bune pentru alimentație și pot reduce amprenta de carbon.

Reclamă

Înlocuirea cărnii de vită cu carne de pasăre sau produse vegetariene poate avea un mare impact. Iar alte sugestii includ înlocuirea sucului cu fructe întregi și înlocuirea laptelui cu produse nelactate, cum ar fi laptele de soia sau laptele de migdale.

Când vrei să știi de ce să consumi produse verzi, ia în considerare că schimbarea alimentelor ce cauzează emisii ridicate și înlocuirea acestora cu alimente care produc emisii scăzute poate diminua cantitatea de gaze cu efect de seră. Această cantitate este necesară pentru a: dezvolta, procesa, transporta, distribui, pregăti, consuma și elimina anumite alimente.

Ce efecte pot avea produsele verzi

Producția de alimente cauzează aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de seră, prezente la nivel global. Astfel, schimbarea a ceea ce mâncăm poate reduce concentrațiile gazelor cu efect de seră și poluarea cu carbon.

În comparație cu copiii, adulții au tendința de a avea o reducere medie a amprentei de carbon mai mare pentru toate grupele de alimente, cu excepția laptelui și a produselor lactate. Iar persoanele de sex masculin pot diminua mai mult amprenta de carbon personală decât femeile pentru toate grupurile de alimente, conform Nature.

Totodată, când te mai întrebi de ce să consumi produse verzi, amintește-ți că nu este necesar să adopți aceste modificări în permanență pentru a obține un rezultat pozitiv. Simpla înlocuire a unei singure porții pe zi sau a unei porții pe săptămână poate aduce beneficii importante.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Fructe bogate în vitamina K. Cum îți pot completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Reclamă
PARTENERI
icon