Criza renală este printre cele mai neplăcute afecțiuni ale rinichilor, iar multe persoane întâmpină dificultăți în gestionarea acesteia. Mihai Dobra, medic urolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 2, din sezonul 8, la MediCOOL. Află cum poți trata o criză renală.
Mihai Dobra a explicat ce este o criză renală, a oferit sugestii pentru a o gestiona cu metode simple acasă și a menționat când se recomandă să mergi la medic de urgență.
Cum poți trata o criză renală
O criză renală este o durere, care apare brusc atunci când ureterul se blochează cu o piatră produsă în rinichi atunci când aceasta se elimină. Durerea începe când rinichiul se dilată. Când se crește diureza prin ingestie, durerea se accentueză. Pentru a-i gestiona simptomele, se pot încerca unele metode simple acasă.
Dacă suferi de o criză renală ai nevoie să acorzi atenție consumului de apă, pe care este indicat să-l limitezi fără a ajunge să te deshidratezi. Dacă această colică este complicată de o pielonefrită, mai exact de o infecție a rinichiului, nu se bea apă.
,,Trebuie să te duci oricum să ai un diagnostic pertinent pus ecografic și eventual un CT efectuat de un medic.”
– Mihai Dobra, medic urolog
,,Nu trebuie să exagerăm cu consumul de apă, crezând că apa o să împingă acea apă.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Dacă vrei să afli cum poți trata o criză renală, pentru început se recomandă o metodă, care poartă denumirea de ,,cură de sete”. Aceasta implică un consum al unor cantități fragmentate, de aproximativ 50 de mililitri, la intervale de 10 minute sau 100 de minute. Nu este indicat să bei deodată 2 litri de apă.
De asemenea, pentru a trata o criză biliară, poți face o baie caldă timp de 30-40 de minute. Baia caldă este un vasodilatator. Când te expui la temperaturi scăzute, poți face o vasoconstricție pentru că-ți menții piatra la rinichi foarte strâns. Când te expui la o temperatură mai ridicată, aceasta se dilată. Orice piatră la rinichi se poate elimina în mod fiziologic, dacă încerci acest lucru timp de una până la trei săptămâni.
O altă variantă este să cobori mai multe scări călcând pe călcâie astfel încât să tasezi piatra renală. Practic, când calci cu forța gravitațională poți mișca puțin piatra respectivă.
,,Rinichiul este dilatat, poți să-ți pierzi nefroni. Ai grijă! Nu te duci să faci cum ai auzit în diferite experimente. Trebuie să le faci sub îndrumarea unui medic.”
– Mihai Dobra, medic urolog
Ce poți face dacă ai o criză renală noaptea
În general, un pacient care a dezvoltat o piatră la rinichi prezintă o predispoziție ca ulterior să facă alte pietre în cazul în care nu ia măsuri pentru a le evita. Peste 50% dintre pacienți, mai ales persoanele tinere care fac pietre la rinichi, le pot dezvolta în continuare.
După ce afli cum poți trata o criză renală, poți lua în considerare că există mai multe forme de pietre la rinichi, care mai poartă denumirea și de litiază renoureterală metabolic activă. O parte dintre acestea nu pot fi eliminate deoarece au un corespondent genetic.
-Există un anumit regim care te poate predispune la formarea pietrelor sau, din contră, le poate preveni?
-Trebuie să știi ce tip de piatră ai. Poți anticipa și din sumarul de urină și din pH-ul urinei. Când este o litiază de acid, ai nevoie să schimbi echilibrul pH-ului prin alcalinizare. Invers, poate fi litiază de infecție în care ai un pH alcalin și necesită o acidifiere. Astfel, bacteriile dăunătoare nu se simt bine datorită mediului acid, iar creșterea lor începe să fie inhibată. La aceasta se poate adăuga un tratament mai complex.
-Ce poate să facă un pacient dacă are o criză renală noaptea?
-Cel mai simplu este să ia un antiinflamator.
,,Între cele cu administrare orală și supozitoare, aș prefera supozitoarele. Acestea ajută mai rapid, scad edemul și dau un confort.”
– Mihail Dobra, medic urolog
Ai nevoie să primești asistență medicală de urgență dacă în urma unei crize renale, nu mai poți urina, ai febră sau senzații de frisoane.
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.