Cum poți trata mușcătura de căpușă. Ce poți face pentru a evita infecțiile provocate de această insectă

Publicat: 6 septembrie 2024, 08:48

Când poartă un virus, mușcăturile de căpușă îți pot pune sănătatea în pericol, mai ales dacă nu le tratezi corespunzător. În plus, acestea pot transmite virusuri precum boala Lyme sau febra pătată. Află cum poți trata mușcătura de căpușă.

Căpușele pot deveni periculoase în orice perioadă a anului, însă de cele mai multe ori devin mai active în lunile de toamnă. Astfel, în aceste luni ai nevoie să iei măsuri de precauție atunci când petreci timp în aer liber, în special în locurile unde există multă iarbă.

Ce se poate întâmpla dacă te mușcă o căpușă

Există multe specii de căpușe. Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdelor atunci când le mușcă. Acestea se înrudesc cu acarienii și păianjenii deoarece fac parte din familia artropodelor. Practic, înseamnă că au opt picioare.

O mușcătură de căpușă poate infecta oamenii și animalele cu bacterii, virusuri și protozoare, mai exact cu organisme formate dintr-o singură celulă. Acestea pot provoca diferite boli, conform Cleveland Clinic.

O parte dintre bolilele pe care le poate transmite o mușcătură de căpușă pot deveni periculoase pentru sănătate. În această categorie pot intra: boala Lyme, ehrlichioza, tularemia, anaplasmoza, babezioza sau febra pătată.

Dacă vrei să știi cum poți trata mușcătura de căpușă, ia în calcul că acestea au de obicei dimensiuni reduse. Din acest motiv, pot fi dificil de observat dacă nu sunt atașate de mult timp. Când rămân mult timp atașate de gazdă pot crește în dimensiuni deoarece se hrănesc cu sânge.

Printre cele mai frecvente simptome ale unei mușcături de căpușă se pot regăsi: dureri de cap, dureri musculare, stări de oboseală, iritație, febră, senzație de mâncărime, senzație de frisoane sau erupții cutanate. O bună parte dintre aceste semne pot indica prezența unei infecții.

Căpușele se pot hrăni din orice zonă a organismului, dar există unele locuri în care pot apărea mai des. De regulă, le plac cele în care pielea este mai moale și există mai mult sânge. În cazul oamenilor, se pot localiza pe: scalp, gât, zonă inghinală, spatele genunchilor, buric, urechi, partea din spate a brațelor sau în jurul taliei. Căpușele mușcă o singură dată și se cufundă în piele.

Cum poți trata mușcătura de căpușă

Dacă te confrunți cu o mușcătură de căpușă, cel mai bun mod de a o elimina este să urmezi câțiva pași simpli:

  • Trage ușor și ferm, cu o pensetă tocită, capul căpușei, la nivelul pielii, până când se dezlipește de piele, potrivit Mayo Clinic;
  • Evită zdrobirea corpului căpușei sau manipularea căpușei cu degetele goale. Aceasta te poate expune la bacteriile pe care le poate transmite căpușa;
  • Curăță cu atenție zona mușcăturii cu săpun și apă;
  • Nu strânge corpul căpușei cu degetele sau penseta;
  • Evită să aplici alte substanțe chimice pe căpușă;
  • După ce o îndepărtezi, fotografiază căpușa. Astfel, dacă dezvolți alte simptome, medicul îți poate pune mai ușor un diagnostic.

În cazul în care observi că simptomele persistă, se agravează, apar alte simptome sau căpușa a stat atașată de piele mai multe ore, se recomandă să ceri imediat consultul medicului. De asemenea, dacă nu ești sigur în privința executării manevrei, este indicat să ceri asistență medicală. Dacă nu o execuți corect, aceasta poate crește riscul de infecție.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI