Cum poți preveni osteoartrita. Ce poți face pentru a-ți adapta stilul de viață

Publicat: 19 ianuarie 2025, 08:13

Osteoartrita este o afecțiune care se localizează la nivelul articulațiilor din organism. Dezvoltarea simptomelor poate fi influențată de mai mulți factori asociați stilului de viață, de aceea poate fi benefic să iei măsuri de prevenție. Află cum poți preveni osteoartrita.

Cartilajul acoperă articulațiile dintre oase, de aceea le protejează și le amortizează. Osteoartrita apare atunci când cartilajul se deteriorează, ceea ce poate provoca simptome, precum: durere, umflare și mobilitate limitată.

Cum poți preveni osteoartrita

Osteoartrita poate fi influențată de mai mulți factori, precum: vârsta, genul și ereditatea, potrivit Healthline. Șansele de a suferi de această afecțiune cronică cresc odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce cartilajul se descompune.

Femeile care au trecut prin perioada de menopauză prezintă un risc mai ridicat de a suferi de osteoartrită, deoarece corpul lor produce mai lent sau încetează să producă estrogen, un hormon care ajută la creșterea oaselor. Totodată, osteoartrita se poate moșteni.

Practică exerciții cu impact redus

Exercițiile cu impact redus pot îmbunătăți sănătatea articulațiilor. Poți opta pentru activități fizice care includ antrenamente de forță și întindere, pe lângă exercițiile aerobice. Exercițiile executate cu regularitate pot contribui la întârzierea simptomelor sau chiar la prevenirea osteoartritei. Aceste tipuri de exerciții fizice pot contribui la: ameliorarea rigidității articulațiilor, menținerea sănătății articulațiilor sănătoase, creșterea forței musculare și osoase și diminuarea stărilor de durere sau oboseală.

Menține o greutate optimă

Dacă te întrebi cum poți preveni osteoartrita, gândește-te că excesul de greutate corporală este unul dintre cei mai mari factori de risc ai osteoartritei. Aceasta pune un stres suplimentar asupra articulațiilor, ceea ce poate accelera deteriorarea cartilajului articular. Persoanele supraponderale și care suferă de obezitate au un risc crescut de a dezvolta această afecțiune cronică. Pierderea în greutate poate contribui la reducerea durerii și la ameliorarea simptomelor.

Lasă-ți articulațiile să se regenereze

Exercițiile fizice te pot sprijini să-ți dezvolți articulațiile și să-ți susții sănătatea mușchilor. În același timp, folosirea excesivă a articulațiilor poate crește riscul de a dezvolta osteoartrită. Dacă simți că te dor și ți se umflă articulațiile, este indicat să iei o pauză. Poți încerca să eviți utilizarea unei articulații umflate timp de cel puțin 12 până la 24 de ore. Lăsarea unei articulații rănite să se vindece poate contribui la reducerea riscului de apariție a simptomelor.

Dormi suficiente ore în fiecare noapte

În cazul persoanelor care au osteoartrită, stările de oboseală pot intensifica durerea. Din acest motiv, este important să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte. Dacă te întrebi cum poți preveni osteoartrita, ia în considerare că, de obicei, adulții au nevoie de 7-9 ore de somn zilnic.

Dacă te confrunți cu tulburări de somn, poți încerca să bei ceaiuri care pot avea efecte somnifere, cum ar fi: ceai de valeriană, ceai de mușețel, ceaiul de roiniță, ceaiul de lavandă, ceaiul de tei, ceaiul de banane și ceaiul de passiflora.

Gestionează riscurile ocupaționale

Ocupațiile care necesită multe mișcări repetitive pot avea efecte dăunătoare asupra articulațiilor. Poți încerca să găsești împreună cu medicul modalități de a-ți diminua riscul de osteoartrită dacă ocupația ta implică multe mișcări ale genunchilor, ridicări, mers pe jos au răsuciri.

Consumă acizi grași Omega-3 și vitamina D

Consumul anumitor nutrienți se poate asocia cu reducerea riscului de osteoartrită. Acizii grași Omega 3 pot ameliora inflamația articulațiilor, iar grăsimile nesănătoase o pot agrava. În plus, vitamina D poate atenua durerea de genunchi la persoanele cu osteoartrită. Organismul produce cea mai mare parte din vitamina D ca răspuns la expunerea la lumina soarelui, potrivit WebMD.

Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge

Diabetul poate fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea osteoartritei. Nivelurile ridicate de glucoză pot accelera formarea de molecule care fac cartilajul rigid. În plus, diabetul poate declanșa un tip de inflamație care poate accelera pierderea cartilajului. Când vrei să afli cum poți preveni osteoartrita, reține că gestionarea diabetului și reglarea nivelului de glucoză poate avea un rol în prevenirea osteoartritei.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Metode de îmbunătățire a antrenamentelor de fitness. Ce poți face pentru a te menține în formă
Ceaiuri care pot combate simptomele insomniei. Cum pot ameliora această tulburare de somn
Ceaiuri care pot combate simptomele insomniei. Cum pot ameliora această tulburare de somn
O femeie din Marea Britanie a făcut insolație severă după 45 de minute într-o saună. Cum a ajuns la infarct miocardic de tip 2 și leziuni renale
O femeie din Marea Britanie a făcut insolație severă după 45 de minute într-o saună. Cum a ajuns la infarct miocardic de tip 2 și leziuni renale
PARTENERI