Dacă suferi de alergie la ambrozie, această afecțiune îți poate afecta calitatea vieții și starea de bine în unele perioade ale anului, mai ales toamna. Chiar dacă nu se poate vindeca, poți încerca s-o previi și s-o controlezi. Află cum poți gestiona alergia la ambrozie.
Marea majoritate a persoanelor care se confruntă cu alergii sezoniere, suferă de alergie la ambrozie. Planta începe să împrăștie polen de la mijlocul lunii iulie, iar concentrația maximă a acestor particule este atinsă în primele săptămâni din septembrie. În funcție de zonă, aceste caracteristici pot varia.
Cum poți gestiona alergia la ambrozie
Când suferi de o alergie, sistemul imunitar consideră în mod greșit că un factor extern este invadator dăunător și încearcă să-l elimine. Aceasta se întâmplă frecvent în cazul polenului de ambrozie, pe care organismele multor persoane îl resping.
În plus, aproape o treime dintre persoanele care suferă de alergie la ambrozie se pot confrunta cu un răspuns alergic la anumite alimente, cum ar fi: castraveți, pepeni, dovlecei, semințe de floarea soarelui, banane, echinacea sau ceai de mușețel. Pot apărea alergii încrucișate la ambrozie deoarece proteinele găsite în unele tipuri de alimente și plante se aseamănă cu proteinele prezente în unele tipuri de polen.
Există o gamă largă de medicamente fără prescripție medicală și medicamente cu prescripție medicală pentru a trata alergiile, însă o bună parte dintre acestea pot provoca efecte secundare. Alte alternative pot include schimbări în stilul de viață și câteva remedii naturiste.
Alimente cu proprietăți antiinflamatoare
Pentru a gestiona simptomele alergiei la ambrozie, poți opta pentru o dietă care include alimente cu proprietăți antiinflamatoare. Printre acestea se pot regăsi legume proaspete și proteine de înaltă calitate, cum ar fi carnea de somon sălbatic și carnea de vită. Profilul nutritiv bogat în minerale și vitamine poate lupta împotriva alergiilor.
Băuturi
Dacă te întrebi cum poți gestiona alergia la ambrozie, poți încerca să consumi ceai de turmeric. Turmericul este o plantă cu puternice efecte antiinflamatoare, potrivit Dr. Axe. Acesta poate acționa ca un analgezic natural și poate contribui la ameliorarea simptomelor provocate de alergii.
Eliminarea toxinelor de uz casnic
Este important să-ți cureți în mod constant hainele și cearșafurile în timpul sezonului de alergii. În același timp, se recomandă să folosești detergenți de rufe pe bază de plante, care nu conțin parfum. Parfumurile au în compoziție substanțe chimice toxice care îți pot afecta funcțiile sistemului imunitar. Este de preferat să eviți: săpunurile parfumate, produsele de înfrumusețare, odorizantele și agenții de curățare.
Dușuri calde
Poți ameliora simptomele alergiei la ambrozie, dacă faci un duș fierbinte, conform Woman’s World. Dușul fierbinte poate avea efecte naturale de calmare. Respirația profundă în timpul dușului cu aburi poate curăța polenul din căile respiratorii nazale și superioare, ceea ce poate ușura respirația.
Gestionarea tulburărilor digestive
Poți controla într-un mod mai eficient alergia la ambrozie, dacă încerci să-ți îmbunătățești sănătatea sistemului digestiv. Poți începe să identifici potențialele alergii alimentare și sensibilități. Astfel, poți constata din timp dacă dezvolți alergii încrucișate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.