Antena

Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și tratament

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 mai 2024, 08:05

Din cauza mai multor factori asociați stilul de viață, afecțiunile gastrointestinale apar din ce în ce mai frecvent. Profesorul doctor Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 10, din sezonul 6, la MediCOOL. Află cum apar afecțiunile gastrointestinale.

Reclamă

Mircea Diculescu a explicat cum funcționează sistemul digestiv, a discutat despre cauzele afecțiunilor gastrointestinale, a recomandat câteva metode simple de prevenție și a vorbit despre tratamentele care pot ameliora simptomele.

Cum pot fi prevenite afecțiunile gastrointestinale

În zona abdominală se pot dezvolta boli autoimune gastrointestinale. Din nefericire, numărul bolilor autoimune asociate tractului gastrointestinal este în creștere.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tubul digestiv este o interfață între mediul exterior și mediul interior. Tubul digestiv intră în contact cu mediul exterior pentru că oamenii consumă alimente din mediul exterior. În această circumstanță există un sistem de apărare autoimunologic foarte performant în intestine. Stomacul conține acid clorhidric care dezinfectează aproape tot.

Colonul este partea cea mai inferioară a intestinului, unde există materii fecale contaminate cu bacterii. În acel loc, nivelul de apărare se menține mult mai puternic. Întotdeauna, există o minimă inflamație în colon, deoarece nicio materie din colon nu este sterilă.

Reclamă

,,Din punctul meu de vedere trebuie să urmărim procesul fiziologic al procesului de digestie. Detoxul pentru majoritatea românilor, care sunt creștin ortodocși, înseamnă un post din când în când, mai precis să mâncăm numai fructe, legume și zarzavaturi.”

– Profesor doctor Mircea Diculescu, director Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni

De asemenea, nu se recomandă introducerea clismelor pentru detoxifiere. Clisma se introduce cu presiune în sens invers decât ar trebui să să miște materiile fecale, de aceea nu este o procedură foarte benefică. În mod natural, colonul are bacterii. Bacteriile pot fi împinse cu clisma prin peretele intestinal.

,,Foarte important, nu încercați aceste clisme de detox.”

– Mihail Pautov, medic chirurg
Reclamă

Cum apar afecțiunile gastrointestinale

Intestinul se poate inflama din cauza alimentației. Este o diferență între iritație și inflamație, chiar dacă ambele sunt elemente de apărare. Iritația înseamnă o stare de sensibilitate crescută, mai exact un intestin iritabil. Inflamația înseamnă atacul imunologic al corpului, când acționează globulele albe, cum ar fi limfocitele și leucocitele, fiind o boală, care se tratează cu altfel de medicamente.

Intestinul are un singur strat de celule cu rolul de a rezista la diferite elemente. Sensibilitatea intestinului este dată în primul rând de distensie, de exemplu, de gazele intestinale. Din cauza gazelor intestinale, intestinul transmite ca semnal de alarmă către creier senzația de durere, disconfortul abdominal și balonarea.

Dacă te întrebi cum apar afecțiunile gastrointestinale, ia în considerare că în mod normal, sistemul de apărare al organismului îți provoacă vărsături, în momentul în care înghiți o substanță dăunătoare, cum ar fi: alergen, virus, bacterie, toxină sau otravă. Al doilea mecanism de apărare, dacă aceasta trece prin stomac, este diarea. Nu întotdeauna vărsăturile și diareea trebuie blocate pentru că pot fi reacții corecte. Aceasta sunt reacții acute.

Cum se dezvoltă bolile autoimune gastrointestinale

În general, celulele din intestine sunt foarte bine strânse, iar dacă se despart intră alte substanțe în țesuturi. Zahărul se formează din glucoză și fructoză. Consumul excesiv de fructoză le poate despărți, ceea ce poate provoca inflamație cronică.

Fructoza este o hrană pentru bacteriile din colon. Dacă se găsește în cantități mult prea mari, bacteriile din colon se înmulțesc în mod excesiv, reușesc să despartă acest tip de celule ale colonului și trec în interior. Când ajung în interiorul peretelui intestinal, acționează apărarea formată din globulele albe denumite leucocite și limfocite. Activarea acestor două mecanisme de apărare poate să mențină o inflamație cronică. Atunci se ajunge la un proces inflamator cronic.

Când vrei să afli cum apar afecțiunile gastrointestinale, gândește-te că inflamația cronică din colon apare atunci când bacteriile produc un lichid sau se urmează un regim alimentar dezechilibrat. Astfel, se favorizează excitarea permanentă a acestor celule inflamatorii, mai exact a globulelor albe sanguine. Din acest motiv, pătrund reziduuri în corp și se susține inflamația la nivelul întregului colon.

-De ce apar din ce în ce mai des aceste boli autoimune, cel puțin în sfera gastrointestinală? Cum pot fi prevenite?
-Dacă adoptăm o alimentație dezechilibrată, microbiota intestinală, mai exact totalitatea microbilor, bacteriilor sau a microorganismelor din intestine produce simptome. Consumul de alimente fast food, folosirea abuzivă a antibioticelor și consumul alimentelor cu conservanți modifică în mod decisiv microbiota intestinală. Conservanții care mențin alimentele în termen de garanție contaminează tubul digestiv.

,,Din păcate, nu s-au înmulțit numai numărul de cazuri de boli inflamatorii cronice intestinale. Vorbim de boala Crohn și colită și de gravitatea lor. În momentul în care s-a pornit răspunsul inflamator, el se autoîntreține. Încercăm să transmitem cât mai multe mesaje populației, să încercăm să revenim la stilul de viață sănătos, pe care l-am avut în mod tradițional în România.”

– Profesor doctor Mircea Diculescu, director Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie Fundeni

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Reclamă
PARTENERI
icon