COVID-19 poate crește riscul de atac de cord. Oamenii de știință susțin că infecția provocată de virusul SARS-CoV-2 poate accelera acumularea plăcii de aterom în artere. Aceștia sunt de părere că inflamația rezultată poate persista mai mult de o lună, ceea ce poate favoriza dezvoltarea bolilor cardiace și, în cazuri mai severe, decesul pacientului.
Studiul a fost publicat în Radiology, jurnalul susținut de Radiological Society of North America. Acesta a inclus 803 pacienți, cu o vârstă medie de 63.9 ani, dintre care 543 au fost bărbați. În cadrul său, cercetătorii au vrut să observe impactul inflamației în organism.
Oamenii de știință au luat în considerare mai mulți factori
Pe parcursul lucrării științice, cercetătorii au folosit angiografia CT coronariană (CCTA) pentru a examina modificările în țesutul din jurul arterelor coronare. Aceștia au analizat semnele de inflamație, acumularea plăcii de aterom și prezența blocajelor arteriale cu risc ridicat. Pacienții au fost supuși la această investigație în perioada cuprinsă între septembrie 2018 și octombrie 2023.
Cercetarea a inclus 329 de pacienți (41%) evaluați înainte de pandemia COVID-19 și 474 de pacienți evaluați în timpul pandemiei. Dintre aceștia, 25 de pacienți au fost infectați cu SARS-CoV-2 înainte de investigația imagistică, conform SciTechDaily.
Pe durata studiului au fost incluși numai pacienții care și-au gestionat infecția cu SARS-CoV-2 fără a avea nevoie de spitalizare. Acest aspect a avut rolul de a asigura că efectele observate nu se datorau unei boli acute severe. Leziunile au fost clasificate în funcție de compoziția plăcii lor în categorii necalcificate, fibroase și calcificate.
Modelele statistice folosite la realizarea cercetării au luat în considerare mai mulți factori. Printre aceștia s-au regăsit: vârsta, hipertensiunea, diabetul și nivelul lipidelor. În plus, a fost efectuată o analiză de mediere cauzală pentru a evalua dacă inflamația coronariană a influențat dezvoltarea afecțiunilor.
COVID-19 poate crește riscul de atac de cord
Oamenii de știință au analizat un total de 2.588 de leziuni ale arterei coronare, inclusiv 2.108 leziuni în cazul pacienților cu SARS-CoV-2 și 480 leziuni în cazul pacienților sănătoși. La momentul inițial, stenoza medie, mai exact îngustarea arterei, la fiecare leziune a fost de 31,3%. Doar 8,1% dintre leziuni au avut stenoză cu diametru mai mare de 50%, potrivit News-Medical.
Spre deosebire de pacienții sănătoși, volumele plăcii de aterom au crescut într-un timp mai scurt la pacienții cu SARS-CoV-2. Leziunile la pacienții cu infecție SARS-CoV-2 au avut o incidență mai mare de dezvoltare în plăci cu risc ridicat, care a fost de 20,1%, în comparație cu 15,8% la cei care nu au fost infectați. Incidența a fost mai mare și în cazul inflamației coronariene, mai exact de 27% față de 19,9%.
Totodată, pacienții cu COVID-19 au prezentat un risc mai mare de insuficiență a leziunii țintă, mai precis 10,4% în comparație cu 3,1%, un indicator al riscului crescut de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Concluziile studiului publicat în Radiology au arătat că infecția cu SARS-CoV-2 se poate asocia cu o progresie mai rapidă a volumului plăcii bazate pe leziune și o creștere a incidenței de a se transforma în plăci cu risc ridicat.
De asemenea, un alt studiu publicat în Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology Journal sugerează că infecția cu COVID-19 poate dubla riscul de a suferi de boli cardiace.