Consumul de cafea poate crește speranța de viață cu 2 ani. Oamenii de știință au studiat efectele acestei băuturi

Publicat: 9 decembrie 2024, 13:58

Consumul de cafea poate crește speranța de viață cu 2 ani și poate ajuta la adoptarea unui stil de viață sănătos și mai echilibrat. Oamenii de știință au efectuat un studiu pentru a descoperi care sunt modificările pe care le poate produce această băutură în organism.

Cercetătorii de la University of Coimbra din Portugalia au analizat 85 de studii anterioare. Acestea au vizat participanți din Europa, continentele americane, Australia și Asia. Aceștia au analizat legătura cafelei cu ratele de mortalitate și indicatorii de sănătate.

Consumul de cafea poate crește speranța de viață cu 2 ani

Rezultatele studiului sugerează că un consum zilnic de cafea se poate asocia cu o durată de viață suplimentară medie de 1,84 ani. În același timp, consumul regulat se poate lega de o creștere a duratei menținerii sănătății generale a organismului, conform ScienceAlert.

„Recomandările clinice tradiționale au trecut uneori cu vederea rolul cafelei în îmbătrânirea sănătoasă. Analiza noastră subliniază rolul pe care consumul regulat, moderat de cafea îl poate juca în medierea împotriva mecanismelor biologice care încetinesc sau eșuează în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, declanșând o serie de potențiale probleme de sănătate și comorbidități.”, a explicat Rodrigo Cunha, neurolog la University of Coimbra.

Cercetarea a evaluat cele peste 2000 de compuși vegetali prezenți în compoziția cofeinei. Acestea includ o serie de polifenoli, care sunt substanțe chimice vegetale antioxidante și antiinflamatorii. Polifenolii pot calma stresul oxidativ, un proces care poate determina mai multe efecte dăunătoare în organism.

Cercetarea a examinat mai mulți indicatori de sănătate, cum ar fi inflamația și metabolismul. Totodată, oamenii de știință au luat în considerare mai mulți factori pentru a identifica mai bine efectele consumului de cafea. Printre aceștia s-au regăsit fumatul și consumul de alcool.

Includerea cafelei în alimentație poate avea mai multe efecte

Oamenii de știință au descoperit că există legături între consumul regulat de cafea și reducerea riscului de: boli de inimă, boli pulmonare, accident vascular cerebral, unele tipuri de cancer, diabet, demență și depresie, potrivit Newsweek. În același timp, consumul de cafea se poate asocia cu îmbunătățirea sănătății musculare, cardiace, mintale și imunitare.

Statisticile obținute se potrivesc cu rezultatele cercetărilor anterioare. Acestea au arătat cum cafeaua poate proteja împotriva bolilor de inimă, poate compensa efectele negative ale sedentarismului și poate adăuga ani de viață.

Studiul publicat în Ageing Research Reviews a sugerat că includerea constantă a unei cantități moderate de cafea poate reduce mortalitatea din orice cauză. Aceasta poate ameliora simptomele asociate afecțiunilor vârstei, cum ar fi: bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și cancerul.

Lucrarea științifică a mai descoperit cum componentele sale principale, mai exact cofeina și acizii clorogenici, pot controla adaptarea la stres. În plus, cafeaua poate avea un impact asupra mecanismelor biologice majore asociate cu îmbătrânirea.

Consumul zilnic de cafea poate avea diferite efecte în organism, atât pozitive, cât și negative. Printre cele benefice se pot regăsi: protejarea sănătății cardiovasculare, îmbunătățirea funcției tiroidiene și menținerea sănătății creierului. Totuși, poate determina unele efecte adverse, precum afectarea calității somnului și creșterea tensiunii arteriale. Din acest motiv, se recomandă să eviți consumul în exces.

Te-ar mai putea interesa și
Un pahar cu lapte pe zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu 5%. Un studiu subliniază importanța consumului unei cantități adecvate de calciu
Un pahar cu lapte pe zi poate reduce riscul de cancer intestinal cu 5%. Un studiu subliniază importanța consumului unei cantități adecvate de calciu
Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de moarte prematură. Care sunt explicațiile cercetătorilor
Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de moarte prematură. Care sunt explicațiile cercetătorilor
O singură țigară fumată îți scurtează speranța de viață cu 20 de minute. Cercetătorii au analizat efectele fumatului asupra sănătății
O singură țigară fumată îți scurtează speranța de viață cu 20 de minute. Cercetătorii au analizat efectele fumatului asupra sănătății
PARTENERI