Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată. Care este impactul ei în organism

Publicat: 8 noiembrie 2024, 08:13

Cafeaua decofeinizată este cel mai frecvent consumată de persoanele care prezintă o sensibilitate la cofeină deoarece are 97% din concentrația acesteia eliminată. În același timp, consumul frecvent poate produce unele modificări în organism. Află ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată.

Alături de niveluri foarte reduse de cofeină, cafeaua decofeinizată are în compoziție substanțe benefice, cum ar fi: potasiu, magneziu, sodiu, proteine și sodiu. Aceasta nu are calorii și prezintă în compoziție compuși polifenolici, care sunt un tip de antioxidanți.

Ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată

Spre deosebire de cafeaua obișnuită, cafeaua decofeinizată trece prin mai multe procedee, care îi reduc concentrațiile de cofeină. Toate acestea implică hidratarea boabelor de cafea în apă înainte de a fi prăjite, conform Eating Well.

La fel ca în cazul cafelei obișnuite, unul dintre cele mai frecvente efecte adverse ale consumului de cafea decofeinizată este că-ți poate păta dinții într-o nuanță de galben. Aceste efecte ar putea fi ușor diminuate prin amestecarea laptelui în cafea. De asemenea, compușii găsiți în cafeaua decofeinizată pot contribui la reducerea absorbției mineralelor.

Poate îmbunătăți sănătatea microbiomului intestinal

Cafeaua decofeinizată prezintă un conținut bogat în antioxidanți care pot sprijini sănătatea intestinală. Aceasta poate avea un rol în creșterea bacteriilor intestinale benefice datorită conținutului său ridicat de compuși fenolici alimentari. În plus, poate avea mult mai puține șanse să determine tulburări gastrointestinale din cauza cofeinei deoarece aceasta este prezentă în cantități mai scăzute. La 200 de militri de cafea decofeinizată se pot găsi 1,7 miligrame de cofeină.

Totodată, compușii săi fenolici pot asigura efecte antioxidante și antiinflamatorii asupra colonului și pot susține o comunitate de bacterii bune.

Poate avea efecte benefice asupra funcționării ficatului

Consumul de cafea obișnuit și de cafea decofeinizată se pot asocia cu niveluri mai sănătoase de enzime hepatice. Aceasta se poate datora antioxidanților, precum compușii fenolici. Când te întrebi ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată, gândește-te că poate avea efecte protectoare împotriva bolii ficatului gras non-alcoolic.

Poate reduce riscul de moarte prematură

Un alt beneficiu al cafelei decofeinizate este reducerea riscului de moarte prematură. Potrivit celor mai recente studii, consumul constant al acestui sortiment de cafea se poate asocia cu o reducere a mortalității din toate cauzele.

Poate îmbunătăți calitatea somnului

Dacă înlocuiești consumul de cafea obișnuită cu consumul de cafea decofeinizată poți dormi mai bine. Aceasta se poate întâmpla mai ales dacă obișnuiești să bei o ceașcă de cafea după-amiaza, pentru a te ajuta să ai mai multă energie în a doua parte a zilei. Consumul de cafea cu cofeină poate reduce timpul total de somn cu 45 de minute și eficiența somnului cu 7%, potrivit Parade.

Poate diminua riscul de boli cardiace

Când te întrebi ce se întâmplă dacă bei zilnic cafea decofeinizată, reține că se asociază cu un risc mai redus de boli cardiovasculare. Studiile au arătat că aceleași rezultate se pot obține și în cazul consumului de cafea instant și cafea măcinată. Efectele se pot vedea dacă bei între una și trei cafele pe zi.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi
Cum poți verifica prospețimea unui ou. Ce teste simple se pot folosi
Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism
Conținutul de colină din ou. Ce rol are acest nutrient în organism
PARTENERI