Cele mai periculoase combinații de medicamente. Ce pastile nu ar trebui luate împreună

Publicat: 27 august 2024, 07:04

Unele medicamente își pierd eficiența sau provoacă reacții adverse severe când sunt administrate împreună. Dacă iei două sau mai multe tipuri de pastile, întreabă medicul despre posibilele interacțiuni. Iată care sunt cele mai periculoase combinații de medicamente și unde poți verifica interacțiunile.

Nu toate medicamentele interacționează și nu toate interacțiunile impun oprirea tratamentului pe care îl urmezi. Cu toate acestea, există multe combinații de medicamente care provoacă reacții adverse, uneori chiar grave. 

Cele mai periculoase combinații de medicamente

Unele medicamente pot avea efecte opuse, iar atunci când le iei împreună, își diminuează reciproc eficacitatea. De partea cealaltă, când iei două sau mai multe medicamente cu aceeași substanță activă și efecte similare, ele își pot amplifica efectele unul altuia sau se pot acumula în cantitate prea mare în organism și produc toxicitate. 

Poți verifica în ce măsură interacționează medicamentele pe care le iei pe site-urile web Drugs.com sau WebMD, cu mențiunea că numele medicamentelor și substanțelor active sunt prezentate în limba engleză.

Iată câteva dintre cele mai periculoase combinații de medicamente:

Anticoagulante și antiinflamatoare nesteroidiene 

Când sunt combinate, aceste două tipuri de medicamente cresc riscul de sângerare. Anticoagulantele se prescriu pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Exemple sunt warfarina, rivaroxabanul, apixabanul și dabigatranul. 

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt administrate pentru a reduce durerea, inflamația și febra. Acestea pot afecta funcția plachetelor sanguine, celule cu rol crucial în procesul de coagulare. În această categorie se pot include: ibuprofenul, aspirina, diclofenacul și naproxenul. 

Când iei aceste medicamente împreună, efectul lor se poate cumula, crescând semnificativ riscul de sângerări interne, în special în tractul gastrointestinal (stomac și intestine). Sângerările pot varia de la simptome minore la hemoragii severe, care pun viața în pericol.

Antiinflamatoare nesteroidiene și antihipertensive

Antinflamatoarele nesteroidiene pot cauza retenție de sodiu și apă, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. Într-o astfel de situație, medicamentele antihipertensive administrate în paralel ar putea să nu fie suficiente pentru a menține tensiunea arterială la nivelul dorit. Pentru a ține sub control hipertensiunea, poate fi necesară modificarea dozelor de medicamente antihipertensive sau administrarea unui tratament mai complex. 

Atât antiinflamatoarele nesteroidiene, cât și unele antihipertensive cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei și blocanții receptorilor angiotensinei pot afecta funcția renală. Mai ales la persoanele cu probleme renale preexistente, această combinație de medicamente poate crește riscul de insuficiență renală acută.

Cele mai periculoase combinații de medicamente: antibiotice cu unele tratamente pentru tensiune

Antibioticul claritromicină administrat împreună cu un tip de antihipertensive numite blocante ale canalelor de calciu poate provoca efecte adverse cardiovasculare.

Claritromicina inhibă acțiunea unei enzime implicate în metabolizarea multor medicamente, inclusiv a blocantelor canalelor de calciu. Drept urmare, concentrația celor din urmă crește în sânge și provoacă mai multe reacții adverse:

  • încetinirea ritmului cardiac (bradicardie);
  • tensiune arterială scăzută (hipotensiune);
  • umflarea picioarelor și gleznelor (edem periferic).

Acest antibiotic poate modifica absorbția și metabolizarea mai multor medicamente, ceea ce poate duce la efecte neprevăzute.

Antidepresive cu medicamente care afectează serotonina

O clasă de antidepresive numită inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei poate interacționa cu alte medicamente care cresc nivelul serotoninei, cum ar fi:

  • dextrometorfan, substanța activă a unor medicamente pentru tuse și răceală;
  • linezolid, un antibiotic;
  • tramadol, un analgezic;
  • trazodonă, un antidepresiv din categoria psihoanalepticelor.

Excesul de serotonină care apare în organism după aceste combinații de medicamente poate cauza o reacție numită sindromul serotoninergic manifestată prin: 

  • febră mare;
  • puls rapid;
  • tensiune arterială crescută;
  • senzație de greață și vărsături
  • tremurături și spasme musculare;
  • probleme de coordonare;
  • stare de confuzie și agitație mentală.

Cele mai periculoase combinații de medicamente: antibiotice cu statine

Anumite antibiotice precum claritromicina și eritromicina nu ar trebui combinate cu medicamentele prescrise pentru scăderea colesterolului cunoscute ca statine. Exemple de statine includ atorvastatina, simvastatina și rosuvastatina.

Aceste antibiotice afectează metabolizarea statinelor, având ca efect o acumulare a acestora în sânge. Nivelul crescut de statine poate provoca probleme musculare, cum ar fi dureri și stare de slăbiciune musculară. În cazurile severe, ele evoluează către rabdomioliză, o afecțiune gravă care produce o distrugere a mușchilor și poate duce la insuficiență renală. Simptomele includ:

  • dureri musculare severe;
  • stare de slăbiciune musculară;
  • dificultăți în mișcarea mâinilor și picioarelor;
  • urină închisă la culoare.

Levotiroxină cu omeprazol

Levotiroxina este forma sintetică a hormonului tiroidian tiroxină (T4) și se prescrie ca tratament al hipotiroidismului pentru corectarea deficitului de hormoni tiroidieni. 

Omeprazolul face parte dintr-o clasă de medicamente numită inhibitori ai pompei de protoni, a căror acțiune principală este de a reduce producția de acid gastric în stomac. El se prescrie în tratamentul refluxului gastroesofagian, ulcerului gastric și esofagitei. 

Levotiroxina se absoarbe mai bine când mediul din tractul gastrointestinal este acid. Omeprazolul reduce aciditatea gastrică, ceea ce afectează absorbția levotiroxinei. Drept urmare, nivelul hormonului tiroidian din sânge va fi afectat și hipotiroidismul nu va putea fi controlat. 

Pentru a maximiza absorbția levotiroxinei, se recomandă administrarea sa cu cel puțin 30-60 de minute înainte de a lua omeprazol. Uneori, poate fi necesară creșterea dozei de levotiroxină. Informează-ți medicul dacă iei această combinație de medicamente pentru a stabili conduita corectă de tratament. 

Cele mai periculoase combinații de medicamente: contraceptive orale cu unele antibiotice

Majoritatea antibioticelor comune, cum ar fi penicilina, amoxicilina sau tetraciclina, nu interacționează cu pilulele contraceptive. Cu toate acestea, există câteva care scad eficacitatea contraceptivelor orale.

Rifampicina și rifabutina stimulează activitatea unei enzime responsabile pentru metabolizarea multor substanțe, inclusiv a hormonilor din contraceptivele orale. Metabolizarea mai rapidă a estrogenilor și progesteronilor duce la scăderea concentrației lor în sânge. Drept urmare, crește riscul de ovulație și, implicit, de sarcină neplanificată.

Dacă ți se prescriu aceste antibiotice, folosește o metodă contraceptivă suplimentară pe durata tratamentului pentru a te proteja de sarcini.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
Antibioticul creat cu un singur atom poate distruge cele mai rezistente bacterii. Descoperirea a fost făcută de o echipă internațională
Medicamente interzise cu alcool. Ce se întâmplă dacă iei pastile și bei alcool
Medicamente interzise cu alcool. Ce se întâmplă dacă iei pastile și bei alcool
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
Cât de des poți lua ibuprofen dacă ai peste 50 de ani. Ce efecte secundare poate avea acest medicament
PARTENERI