Ceaiuri care pot combate simptomele insomniei. Cum pot ameliora această tulburare de somn

Publicat: 17 ianuarie 2025, 08:52

O parte dintre ceaiuri sunt consumate datorită proprietăților de relaxare și capacității de a îmbunătăți calitatea somnului. Acestea pot fi băute oricând deoarece nu conțin cofeină. Citește despre ceaiuri care pot combate simptomele insomniei.

Proprietățile medicinale ale anumitor băuturi pot fi mai eficiente în combaterea simptomelor cauzate de anumite tulburări de somn. Printre acestea se poate regăsi insomnia, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale vieții moderne.

Ceaiuri care pot combate simptomele insomniei

Insomnia este dificultatea de a adormi la timp sau de a menține un somn fără treziri. Unele ceaiuri pot fi eficiente în tratarea simptomelor provocate de insomnie și pot fi preparate ușor acasă. În general, au un gust plăcut sau care poate fi acceptat fără dificultate. Pentru aromă, le poți adăuga miere sau alt îndulcitor natural, care le poate oferi o aromă mai plăcută.

Dacă urmezi un tratament pentru insomnie, afecțiunea a devenit cronică sau vrei să consumi aceste ceaiuri pe termen lung, se recomandă să ceri sfatul medicului. Pot avea potențiale efecte adverse în cazul persoanelor sensibile sau interacțiuni cu unele medicamente.

Ceai de izmă bună

Izma bună face parte din familia mentei. Ceaiul de izmă bună se caracterizează printr-un profil nutritiv bogat, fiind printre aceste ceaiuri care pot combate simptomele insomniei. Proprietățile sale antiinflamatoare pot avea efecte de calmare asupra minții. Acesta poate fi utilizat pentru a trata insomnia. Totodată, poate diminua durerile de cap și migrenele.

Ceai de roiniță (Ceai din balsam de lămâie)

Roinița, denumită și balsam de lămâie sau, științific, Melissa officinalis, face parte din familia mentei si are un miros usor dulce de citrice. Cele mai frecvente forme de administrare a acestei plante sunt ceaiul și uleiul esențial.

În medicina alternativă, se poate utiliza frecvent ca medicament antiviral și antibacterian pentru a trata infecțiile și virusurile. În plus, prezintă potențialul de a-ți asigura un somn mai liniștit, potrivit Sleep Foundation.

Consumul de ceai de roiniță seara poate reduce simptomele asociate cu insomnia. Mai mult, poate contribui la diminuarea anxietății și a depresiei.

Ceai din rădăcină de valeriană

Rădăcina de valeriană se folosește frecvent ca remediu naturist pentru a trata tulburările de somn și stările de stres. Ceaiul din rădăcină de valeriană se regăsește printre aceste ceaiuri care pot combate simptomele insomniei. Se poate utiliza pentru a gestiona problemele care afectează somnul, cum ar fi: insomnia, stările de nervozitate, durerile de cap și palpitațiile. Un extract de rădăcină de valeriană ar putea îmbunătăți somnul, fără a avea efectele secundare ale tratamentelor tradiționale.

Ceai de lavandă

Ceaiul de lavandă are un conținut bogat în substanțe nutritive, care pot sprijini calitatea somnului, conform Times of India. Acesta poate combate insomnia. În plus, poate fi util pentru a reduce anxietatea și stările de stres.

Ceai de floarea pasiunii

Floarea pasiunii conține anumite flavonoide care se leagă de aceiași receptori din creier ca benzodiazepinele. Din acest motiv, pot ajuta la atenuarea simptomelor de anxietate. Consumul ceaiului de floarea pasiunii poate îmbunătăți calitatea somnului, fiind printre aceste ceaiuri care pot combate simptomele insomniei.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie din Marea Britanie a făcut insolație severă după 45 de minute într-o saună. Cum a ajuns la infarct miocardic de tip 2 și leziuni renale
O femeie din Marea Britanie a făcut insolație severă după 45 de minute într-o saună. Cum a ajuns la infarct miocardic de tip 2 și leziuni renale
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
Efectele consumului de apă cu lămâie asupra pielii. Cum acționează această băutură în țesuturi
Berberina: beneficii și contraindicații. Ce efecte poate avea asupra organismului 
Berberina: beneficii și contraindicații. Ce efecte poate avea asupra organismului 
PARTENERI