Ce să mănânci după o criză de fiere și ce nu

Publicat: 22 ianuarie 2025, 07:32

După o colică biliară, dieta ar trebui să conțină alimente ușor de digerat pentru a susține recuperarea. Grăsimile și alte câteva alimente suprasolicită vezica biliară și pot agrava inflamația și durerea. Află ce să mănânci după o criză de fiere, dar și ce este indicat să eviți. 

Vezica biliară sau colecistul este un organ mic, în formă de sac, aflat sub ficat. Rolul acesteia este de a depozita bila, un lichid verde-gălbui produs continuu de ficat. Când mănânci alimente grase, vezica biliară se contractă și eliberează bila în intestinul subțire, unde ajută la descompunerea grăsimilor din alimente. 

Problemele biliare sunt tot mai frecvente în țările dezvoltate, din cauza alimentației procesate și bogate în grăsimi saturate, stilului de viață sedentar și excesului ponderal. Toți aceștia înseamnă factori de risc pentru litiaza biliară, cunoscută popular sub numele de pietre la fiere. 

Ce este, de fapt, o criză de fiere

Criza de fiere sau colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în partea dreaptă, sub cutia toracică. Factorul declanșator îl reprezintă blocarea fluxului normal de bilă, iar pietrele biliare sunt cea mai frecventă cauză, conform Harvard Medical School.

Dacă o piatră blochează unul dintre canalele prin care trece bila, fluxul său normal către intestin se întrerupe. Celulele musculare din canalul biliar se contractă puternic pentru a încerca să deplaseze piatra, ceea ce declanșează durerea de diverse intensități. O îngustare (strictură) a canalului biliar sau o tumoare poate, de asemenea, să blocheze fluxul bilei și să provoace colica biliară.

Durerea în partea superioară a abdomenului este principalul simptom al crizelor de fiere. Această durere poate fi localizată în centrul abdomenului superior, chiar sub stern, sau în partea superioară dreaptă a abdomenului, în zona vezicii biliare și a ficatului. Uneori, durerea iradiază către omoplatul drept. 

Alte simptome care pot apărea în colica biliară includ:

  • senzație de greață;
  • vărsături;
  • senzație de presiune în abdomen;
  • abdomen sensibil la atingere;
  • febră și frisoane.

Crizele de fiere pot dura de la câteva minute până la câteva ore. În unele cazuri, abdomenul poate continua să doară ușor până la 24 de ore.

Ce ai voie să mănânci după o criză de fiere

Alimentația este foarte importantă pentru recuperarea după colica biliară. Colecistul inflamat și iritat nu ar trebui suprasolicitat în timpul procesului de digestie. Efortul de a elibera bilă în intestinul subțire poate prelungi durerea și disconfortul după o criză de fiere. De aceea, sunt indicate alimente ușor de digerat, care nu pun presiune pe vezica biliară. 

Iată ce să mănânci după o criză de fiere:

  • Alimente bogate în fibre, precum legumele, fructele și cereale integrale. Fibrele încetinesc absorbția grăsimilor, ceea ce reduce cantitatea de bilă necesară pentru descompunerea lor și previne suprasolicitarea vezicii biliare;
  • Alimente care conțin proteine slabe, cum ar fi carnea de pui, curcan și pește. Proteinele sunt necesare pentru repararea țesuturilor inflamate. Proteinele slabe se pot digera mai ușor și nu stimulează eliberarea excesivă de bilă, spre deosebire de cele din alimentele grase;
  • Supele de legume sau de pui. Dacă nu sunt preparate cu grăsimi, supele nu necesită mult efort pentru digestie și nu stimulează eliberarea bilei, ceea ce permite vezicii biliare să se recupereze după o criză. 

În perioada de recuperare după o criză biliară, evită să mănânci o cantitate mare de mâncare la o singură masă. Consumă mese mici și frecvente pentru a evita suprasolicitarea vezicii biliare.

Alimente de evitat când ai probleme cu vezica biliară

Dieta joacă un rol foarte important în gestionarea afecțiunilor biliare. Scopul este de a reduce stimularea vezicii biliare și de a preveni astfel crizele dureroase sau complicațiile precum inflamația și blocajele canalelor biliare. 

Lista de alimente contraindicate când ai probleme cu vezica biliară include:

  • Grăsimi saturate și trans. Carnea roșie grasă, alimentele prăjite, fast-foodul, produsele de patiserie, produsele lactate grase, untura și anumite uleiuri vegetale (de cocos și de palmier) stimulează vezica biliară să elibereze o cantitate mai mare de bilă în intestinul subțire pentru a fi digerate. Totodată, colesterolul pe care îl conțin contribuie la formarea pietrelor;
  • Carbohidrați rafinați. Pâinea albă, pastele din făină albă, produsele de patiserie, dulciurile procesate și băuturile care conțin mult zahăr adăugat pot duce la creșterea nivelurilor de trigliceride și colesterol, care contribuie la formarea pietrelor. Totodată, au un rol în creșterea greutății corporale, care este un alt factor de risc pentru calculii biliari și alte probleme ale vezicii biliare;
  • Mâncăruri condimentate. Alimentele picante sau iuți, care conțin ardei iute sau piper, stimulează vezica biliară să elibereze mai multă bilă. După o criză de fiere, ele pot să agraveze inflamația și durerea. Unele persoane cu probleme biliare nu tolerează bine ceapa și usturoiul, mai ales după o criză dureroasă;
  • Alcool. Consumul de alcool stimulează producția de bilă și poate duce la agravarea durerii sau la inflamația vezicii biliare.

Dacă ai crize biliare frecvente sau foarte dureroase, consultă un medic pentru a evalua starea vezicii biliare și a căilor biliare. În unele cazuri, regimul alimentar nu este suficient pentru a preveni problemele biliare. Tratamentul poate include medicamente pentru controlul durerii sau chiar îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Ce să mănânci când ai diaree. Regimul alimentar care te ajută
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome, cauze și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
Cum îți dai seama că ai pietre la fiere: simptome și tratament
PARTENERI