Uterul retrovers se referă la o poziție anatomică diferită a uterului în zona pelvină. Aproximativ un sfert dintre femei se nasc sau dobândesc pe parcursul vieții această particularitate anatomică, dar nu toate experimentează simptome. Află în ce măsură poate afecta un uter retrovers fertilitatea sau sarcina.
Uterul este un organ cavitar care seamănă cu o pară răsturnată și se află în cavitatea pelvină, între vezica urinară și rect. Poziția exactă a acestuia în raport cu organele din jur diferă de la o femeie la alta. Aceste situații sunt considerate variații anatomice normale, și nu afecțiuni.
Dintre diferitele poziții anatomice posibile, uterul retrovers stârnește cele mai mari preocupări și incertitudini cu privire la impactul asupra fertilității și evoluției sarcinilor. În cele mai multe cazuri, această particularitate anatomică nu este un motiv de îngrijorare.
Un uter normal este antevers. Ce înseamnă
Aproximativ 25% dintre femei au uter retrovers, potrivit Cleveland Clinic, unul dintre cele mai mari și mai renumite centre medicale din Statele Unite. La majoritatea femeilor, acest organ este înclinat înainte și orientat spre abdomen. Această poziție, considerată normală pentru că este mai comună, se numește anteversă.
Pentru a-ți face o idee mai clară despre cum este poziționat uterul în regiunea pelvină, imaginează-ți că are forma literei U, iar deschiderea acesteia dinspre vagin reprezintă colul uterin. Dacă este antevers, partea curbată a literei U este îndreptată către abdomen, iar colul uterin este orientat spre rect.
Uterul antevers se află deasupra vezicii urinare, ceea ce îi permite să stea într-o poziție verticală sau ușor înclinată înainte.
Ce înseamnă uter retrovers
Dacă uterul este retrovers, partea curbată a literei U este îndreptată spre zona lombară, iar colul uterin este orientat spre abdomen.
Majoritatea femeilor se nasc cu uter retrovers, în timp ce unele dobândesc această particularitate anatomică pe parcursul vieții. Poziția acestui organ se poate schimba din mai multe motive:
- Nașterea, care duce la întinderea și slăbirea mușchilor și ligamentelor care susțin uterul și poate înclina uterul fie înainte, fie înapoi. Planșeul pelvin susține organele din regiunea pelvină, inclusiv uterul;
- Menopauza, care duce la slăbirea planșeului pelvin ca urmare a scăderii nivelului de estrogen din organism. Planșeul pelvin cuprinde mușchii și ligamentele care susțin organele din regiunea pelvină;
- Endometrioza, care duce la formarea de țesut cicatricial (aderențe) care poate trage uterul înapoi. Aceste aderențe sunt țesuturi fibroase care pot „lipi” uterul de alte organe sau structuri pelvine, cum ar fi rectul sau peretele posterior al pelvisului;
- Fibroamele uterine, care pot schimba forma și poziția uterului, mai ales dacă ajung la dimensiuni mari;
- Intervențiile chirurgicale pelvine, inclusiv nașteri prin cezariană, care pot duce la formarea de aderențe;
- Boala inflamatorie pelvină, care poate duce, de asemenea, la formarea de aderențe.
Ce simptome poate avea uterul retrovers
Multe femei nu află niciodată că au un uter retrovers, deoarece nu prezintă simptome. Cele care au simptome se pot confrunta cu:
- Dureri menstruale. Unele femei pot experimenta dureri mai intense în timpul menstruației din cauza presiunii uterului retrovers asupra structurilor din jur;
- Durere în timpul actului sexual. Unele poziții sexuale pot provoca disconfort. Schimbarea pozițiilor poate face actul sexual mai confortabil;
- Incontinență urinară. Un uter retrovers poate pune presiune pe vezica urinară, ceea ce duce la dificultăți în controlul urinării;
- Infecții urinare. Poziția retroversă a uterului poate contribui la retenția de urină, ceea ce crește riscul de infecții urinare;
- Dificultăți în folosirea tampoanelor interne. Când uterul este retrovers, colul uterin poate fi orientat diferit, iar inserția tamponului la menstruație poate fi mai dificilă sau inconfortabilă.
Uterul retrovers poate exercita o presiune asupra rectului, dar nu a fost identificată o legătură directă între această particularitate anatomică și probleme intestinale precum constipația cronică sau sindromul colonului iritabil.
Cât de greu este să rămâi însărcinată cu uter retrovers
De obicei, această poziție anatomică diferită a uterului nu afectează fertilitatea, conform medicilor American Pregnancy Association. Ea poate fi considerată cauza infertilității doar după ce toate celelalte posibile motive pentru problemele de fertilitate au fost excluse. În astfel de situații, care sunt rare, se recomandă o procedură pentru repoziționarea uterului.
Dacă ai uter retrovers și nu reușești să rămâi însărcinată, cauza este cel mai probabil o altă afecțiune a uterului care duce la infertilitate, potrivit medicilor Cleveland Clinic.
Afecțiunile asociate cu un uter retrovers care contribuie la probleme de fertilitate sunt:
- endometrioza;
- fibromul uterin;
- boala inflamatorie pelvină.
Ce efecte are uterul retrovers asupra sarcinii
În cele mai multe cazuri, uterul retrovers nu afectează evoluția sarcinii. În mod normal, între săptămânile 10 și 12 de sarcină, el își modifică poziția și se înclină antevers, astfel că sarcina evoluează fără complicații. După naștere, uterul poate reveni la poziția retroversă.
Uneori, se poate să rămână în aceeași poziție pe parcursul sarcinii. Acest lucru se întâmplă atunci când în regiunea pelvină există aderențe care susțin uterul ancorat. Dacă se menține în poziție retroversă, există un risc de avort spontan. Astfel de situații sunt, însă, foarte rare. Uterul încarcerat, așa cum poartă denumirea această situație, poate fi tratat dacă se identifică în timp util.
Nașterea cu uter retrovers
Pentru că uterul își modifică poziția până în trimestrul al doilea de sarcină, nașterea vaginală este posibilă și considerată sigură. Chiar și în situațiile în care uterul rămâne retrovers, el nu afectează semnificativ canalul de naștere, iar travaliul se desfășoară normal.
Uterul retrovers nu se asociază cu un risc crescut de complicații la naștere. Cel mult, această poziție diferită a uterului poate provoca dureri de spate mai intense la unele femei în timpul travaliului. Nici nașterea prin cezariană nu este mai complicată din cauza uterului retrovers.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.