Antena

Ce este virusul Marburg și cât e de periculos. Ce spune doctorul Adrian Marinescu despre o posibilă infectare în România

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 7 octombrie 2024, 14:50

Virusul Marburg a provocat 11 decese în lume. Rwanda se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri, care a ajuns la 36 de infectări. Autoritățile au luat măsuri de urgență pentru a combate această febră hemoragică virală. Află ce este virusul Marburg și ce spune doctorul Adrian Marinescu despre o posibilă infectare în România.

Reclamă

Printre acestea se regăsesc alte 7 cazuri noi de infectare și un deces, care au fost anunțate de Ministerul Sănătății din Rwanda. În prezent, țara se confruntă cu o criză sanitară, de aceea a impus măsuri drastice pentru a limita răspândirea virusului. În România, medicii susțin că acest virus nu reprezintă încă un motiv de îngrijorare.

Ce este virusul Marburg

Fără tratament, virusul Marburg are o rată de mortalitate de aproximativ 88%. Acesta se manifestă prin simptome asemănătoare cu ale bolii Ebola. Rwanda a raportat focarul pe 27 septembrie 2024 și a declarat șase decese a doua zi. La acel moment, autoritățile au afirmat că primele cazuri au fost depistate în rândul pacienților aflați în unități sanitare, potrivit Newsweek.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Populației i se recomandă să evite contactul fizic pentru a contribui la stoparea răspândirii virusului. Majoritatea oamenilor infectați cu virusul Marburg sunt lucrători din domeniul sănătății din șase din cele 30 de districte ale țării.

La fel ca boala Ebola, oamenii de știință cred că virusul Marburg poate proveni de la liliecii frugivori. Acesta se răspândește printre oameni prin contactul strâns cu fluidele corporale ale persoanelor bolnave sau prin atingerea suprafețelor infectate. De exemplu, lenjeriile de pat contaminate pot fi surse de transmitere.

Reclamă

Potrivit datelor oferite de autoritățile din Rwanda, 25 dintre persoanele infectate cu virusul Marburg au fost izolate și li se administrează tratament. În următoarele săptămâni, țara intenționează să înceapă efectuarea unor teste clinice și a unor tratamente experimentale, conform CSID.

Organizația Mondială a Sănătății a luat în considerare testarea a patru vaccinuri, însă doar unul a oferit potențiale rezultate benefice în primele etape a le testării pe oameni. Acesta a fost singurul care a asigurat un răspuns imun și s-a demonstrat că este sigur.

Ce spune doctorul Adrian Marinescu despre o posibilă infectare în România

Virusul Marburg se poate manifesta prin simptome ca: febră, dureri musculare, diaree și vărsături. În cazurile severe, poate provoca deces din cauza pierderii unei cantități foarte mari de sânge.

Reclamă

Boala Marburs poate cauza la început simptome care se aseamănă cu răceala sau gripă. Aceasta se agravează într-un timp scurt și poate fi însoțită de manifestări precum: tulburări gastrointestinale, vărsături, dureri de cap severe și febră care depășește minim 40 °C. Deocamdată, nu există riscul de transmitere în România, dar se recomandă evitarea călătoriilor în zonele afectate.

,,Boala Marburg se transmite mai greu, nu atât de repede cum este în cazul virusului Covid, însă, da, există riscuri majore dacă iei contact direct cu o persoană infectată. Nu este cazul ca oamenii din România să se sperie de acest virus, deoarece, în acest moment, nu avem persoane infectate la noi și nici nu putem să vorbim despre o epidemie în România”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar infecționist și director medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, conform Digi 24.

,,Să nu călătorim în zone în care trăiesc specii de animale care ar putea fi infectate și nici să consumăm alimente, în special carne, din diferite locuri exotice, destinații unde poate exista contaminare”, a mai explicat medicul infecționist.

Organizația Mondială a Sănătății atenționează asupra răspândirii virusului Marburg

Chiar dacă autoritățile din Rwanda au efectuat mai multe cercetări, sursa virusului Marburg rămâne neclară. Cea mai eficientă metodă de a controla răspândirea acestui tip de febră hemoragică este prin izolarea pacienților și a contactelor acestora, potrivit ABC News.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că persoanele infectate cu virusul Marburg din Kigali, capitala Rwandei, ridică riscul de răspândire la nivel internațional. Orașul dispune de un aeroport internațional și are conexiuni rutiere cu alte orașe din Africa de Est.

„OMS evaluează riscul apariției acestui focar ca fiind foarte ridicat la nivel național, ridicat la nivel regional și scăzut la nivel global”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus despre focarul din Rwanda.

De asemenea, se pot lua în considerare și alte căi de transmitere a virusurilor. De exemplu, mușcătura de căpușă a fost responsabilă de transmiterea febrei hemoragice Crimeea-Congo, o boală potențial fatală. În cazurile severe, acest tip de virus poate cauza hemoragii gingivale, nazale și interne.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Cauzele somnului în exces. Ce te poate face să dormi prea mult
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Infecția cu virusul Coxsackie: ce este, cauze, simptome și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon