Ce efecte poate avea psoriazisul asupra organismului. Cum îți afectează organele interne

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 13 iunie 2024, 09:15

Psoriazisul este o afecțiune cronică, cauzată de inflamație. De obicei, afectează pielea, dar în unele cazuri, se poate extinde către mai multe zone ale corpului, inclusiv asupra organelor interne. Află ce efecte poate avea psoriazisul asupra organismului.

Reclamă

Termenul de psoriazis denumește o afecțiune autoimună ce poate cauza inflamație oriunde în corp. Acesta îți afectează sistemul imunitar. Celulele imunitare inflamatorii care te protejează împotriva rănilor și infecțiilor, se declanșează și îți pot deteriora țesuturile sau organele.

Ce efecte poate avea psoriazisul asupra organismului

De obicei, psoriazisul apare la adulții tineri, iar odată ce se declanșează, se manifestă pentru tot restul vieții. Cauzează cel mai vizibil porțiuni roșii sau solzoase pe piele, care ies în relief. Nu există un anumit tratament pentru psoriazis, iar diferite tipuri de ale acestei afecțiuni pot provoca alte simptome sau complicații.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cauzele psoriazisului nu sunt clare. Celulele cutanate ale unei pieli sănătoase se regenerează în 3-4 săptămâni. În cazul acestei afecțiuni, procesul de regenerare se desfășoară pe parcursul a numai 3-7 zile.

Deși pielea este principalul organ afectat de psoriazis, inflamația crescută din organism poate determina simptome și în alte zone. Acest aspect poate favoriza apariția altor afecțiuni. De aceea se recomandă să consulți un medic încă de la primele simptome.

Reclamă

Ar putea afecta sănătatea oaselor și a articulațiilor

Persoanele care suferă de psoriazis prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, a suferi fracturi osoase sau a pierde densitate osoasă. Scăderea nivelurilor de vitamina D ar putea avea un rol important în tot acest proces. În plus, unele medicamente folosite în tratarea psoriazisului îți pot reduce densitatea osoasă. În această categorie, intră multe medicamente concepute pentru a-ți calma răspunsul autoimun, cum ar fi prednisonul și ciclosporina.

Dacă te întrebi ce efecte poate avea psoriazisul asupra organismului, reține că artrita psoriazică este o afecțiune care se poate dezvolta la persoanele cu psoriazis. Aceasta cauzează umflături și dureri în articulații. Pentru a o trata, poate fi nevoie să folosești alte medicamente, pe lângă cele pe care ți le administrezi deja.

Ar putea afecta țesuturile creierului

Persoanele cu psoriazis raportează niveluri mai ridicate de anxietate și depresie decât restul populației din cauza provocărilor zilnice aduse de afecțiune. În afara efectelor sale emoționale negative, psoriazisul poate afecta și sănătatea țesuturilor creierului. Acesta ar putea crește riscul de apariție a demenței și a altor probleme cognitive.

Reclamă

Ar putea influența digestia și metabolismul

Persoanele cu psoriazis pot întâmpina o mulțime de schimbări metabolice. Acestea sunt mai probabil rezultatul comorbidităților și inflamației generale decât a leziunilor directe cauzate de organe. Obezitatea este o comorbiditate frecventă la persoanele cu psoriazis. Poate duce la o varietate de boli și afecțiuni, cum ar fi sindromul metabolic sau diabetul.

Dacă vrei să știi ce efecte poate avea psoriazisul asupra organismului, află că acesta îți poate afecta sănătatea intestinelor și digestia, conform Healthline.

Ar putea crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare

Din cauza nivelurilor mari de inflamație, psoriazisul poate mări riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Inflamația crește riscul de apariție a accidentelor vascular cerebrale și a atacurilor de cord. Persoanele cu psoriazis au o rezistență vasculară crescută, care poate reduce fluxul de sânge. Acest lucru poate cauza alte afecțiuni, cum ar fi boala coronariană și hipertensiunea arterială.

Ar putea cauza inflamație la nivelul plămânilor

Plămânii sunt susceptibili la creșterea nivelului de inflamație din corp. Atunci când suferi de o afecțiune inflamatorie, pot apărea și altele. Astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și chiar hipertensiunea pulmonară ar putea fi asociate psoriazisului. Acestea îți pot afecta respirația.

Ar putea cauza inflamație la nivelul ochilor

Dacă te mai întrebi ce efecte poate avea psoriazisul asupra organismului, persoanele cu psoriazis suferă de afecțiuni la nivelul ochilor. Țesuturile ochilor sau ale pleoapelor se pot inflama și pot provoca: conjunctivită, blefarită sau uveită, potrivit WebMD.

Medicațiile împotriva psoriazisului ar putea dăuna ficatului

Tratarea inflamației cu medicamente care îți afectează întregul corp ar putea ajuta la controlarea psoriazisului și la prevenirea anumitor complicații. Totodată, ar putea afecta sănătatea ficatului. Multe dintre medicamentele utilizate pentru a trata sistemic psoriazisul sunt filtrate prin ficat. În timp, acestea pot provoca daune.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
De ce apare sindromul de tunel carpian. Cum poți preveni simptomele
articol cu video
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament
Cum se manifestă adenomul de prostată și disfuncția erectilă. Simptome și metode de tratament
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Ce este o boală autoimună. Lista celor mai întâlnite
Reclamă
PARTENERI
icon