Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în care pot apărea

Publicat: 28 noiembrie 2024, 07:23 / Actualizat: 28 noiembrie 2024, 9:52

Atunci când suferi de anumite boli cronice sau urmezi o alimentație dezechilibrată, consumul de pâine poate provoca simptome la nivelul sistemului digestiv. Roxana Voica, medic gastroenterolog, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 11, din sezonul 7, la MediCOOL. Află ce efecte secundare poate avea consumul de pâine.

Roxana Voica a prezentat cum se manifestă câteva boli ale sistemului digestiv: boala celiacă, intoleranța la gluten și hiperpermeabilitatea colonului. Aceasta a explicat prin ce se diferențiază și cum influențează sănătatea organismului.

Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine

De regulă, consumul de pâine este inofensiv, însă în anumite circumstanțe poate provoca mai multe simptome în organism. Aceasta se poate întâmpla dacă suferi de o boală a sistemului digestiv, care reacționează la nutrienții din acest aliment.

Pentru a fi gestionate corect, este important să se diferențieze simptomele. Acest lucru poate fi dificil deoarece manifestările sunt deseori foarte asemănătoare.

Intoleranța genetică la gluten

Pâinea preparată din grâu și în special din cerealele cu spic precum orzul sau secara conține gluten. Acesta este o proteină vegetală prezentă în boaba de cereală. Glutenul poate cauza o sensibilitate. Există oameni care au intoleranță genetică la gluten, care mai poartă denumirile de celiachie, sprue celiac sau boală celiacă.

În principiu, 1 din 100 de oameni are o intoleranță la gluten moștenită. Este o boală autoimună, care determină o reacție autoimună. Sistemul imunitar percepe această proteină ca fiind un agent dăunător și produce anticorpi care acționează împotriva corpului uman, în special la nivelul intestinului subțire, unde există o mucoasă formată din pereți care au forme asemănătoare cu degetele. Aceștia se numesc microvili intestinali și au rolul de a mări suprafața de absorbția a nutrienților. Anticorpii produși împotriva glutenului distrug acești microvili intestinali.

-Poți dezvolta intoleranță la gluten?
-Nu. Poți trăi o viață normală și dintr-odată poți observa că ai această intoleranță la gluten, care poate determina 300 de simptome diferite. Din acest motiv, poartă denumirea de boală cameleonică. Atunci când distruge acești microvilli produce un tip de malabsorbție și pot apărea brusc o serie de simptome relaționate cu aceasta.

Intoleranța non-celiacă la gluten

Dacă te întrebi ce efecte secundare poate avea consumul de pâine, gândește-te că multe persoane se confruntă cu simptome de balonare, diaree și durere de fiecare dată când mănâncă pâine, indiferent de cerealele pe care le include. Boabele cerealelor cu spic conțin pe lângă această proteină numită gluten, carbohidrați și o serie de zaharuri, care se numesc fructani.

Corpul uman nu are enzime pentru a digera fructani. Atunci microbii de la nivelul microbiotei intestinale ajută la producerea foarte multor enzime hidrolaze, care desfac acești carbohidrați. Oamenii care au un microbiom modificat prezintă această intoleranță la gluten. Ei manifestă aceleași simptome ca în boala celiacă, când de fapt, sistemul lor digestiv nu tolerează fructani. Poate fi confundată cu alte boli deoarece de obicei alimentele care conțin gluten au în compoziție fructani. Când le excluzi din dietă, eviți în același timp consumul de gluten și fructani.

Hiperpermeabilitatea colonului (Leaky gut)

Când vrei să afli ce efecte secundare poate avea consumul de pâine, reține că hiperpermeabilitatea colonului mai poartă denumirea și de ,,leaky gut”. În general, simptomele digestive se aseamănă cu cele ale intoleranței la gluten.

În ,,leaky gut”, în lipsa unei diete variate care include suficient de multe fibre din alimente precum: legume, leguminoase, fructe, nuci, semințe și cereale integrale, nu există hrană pentru bacteriile de la nivelul intestinului. Astfel, nu fermentează, nu procesează acești nutrienți variați din care ar trebui să fie luați acizii grași cu lanț scurt, care ajută cel mai mult să ai o calitate bună a vieții.

Dintre acești acizi grași cu lanț scurt, se evidențiază butiratul. El ajută ca la nivelul intestinului aceste celule care despart bacteriile de sistemul imunitar să rămână strânse. În acea zonă se găsesc proteine de joncțiune care stau foarte strânse.

Dacă nu există acești acizi grași cu lanț scurt, inclusiv butiratul, spațiile se lărgesc, iar din bacteriile din microbiom pot trece diverse substanțe chimice sau chiar părți ale bacteriilor la nivelul sistemului imun, unde acestea se activează și se reactivează. Atunci apar o mulțime de semne și simptome care arată prezența unei probleme de sănătate.

,,Hiperpermeabilitatea colonului este o patologie pe care o întâlnesc frecvent în practica mea.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum să previi boala Alzheimer. 9 metode prin care poți opri declinul cognitiv
Cum să previi boala Alzheimer. 9 metode prin care poți opri declinul cognitiv
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee. Cum influențează carbohidrații apariția simptomelor acestei afecțiuni
Tipul de pâine pe care îl consumi poate cauza acnee. Cum influențează carbohidrații apariția simptomelor acestei afecțiuni
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
PARTENERI