Includerea anumitor nutrienți în dietă poate reduce riscul unui factor asociat declinului cognitiv. Aceștia pot diminua acumularea de fier în creier. Oamenii de știință au efectuat un studiu asupra efectelor pe care le poate avea alimentația în organism. Află care sunt riscurile acumulării de fier în creier.
Cercetătorii de la University of Kentucky au evaluat 72 de persoane. 47 dintre participanți erau femei cu vârste cuprinse între 60-86 de ani. Monitorizarea s-a desfășurat pe o perioadă de 2.5-3 ani.
Care sunt riscurile acumulării de fier în creier
În cadrul studiului publicat în Neurobiology of Aging, participanții care au consumat anumiți nutrienți au prezentat o acumulare mai redusă de fier în creier. La aceasta s-a adăugat o îmbunătățire a performanței cognitive.
Pe parcursul lucrării, oamenii de știință au analizat mai ales fierul non-hem. Nivelurile acestui mineral ocupă un rol esențial pentru menținerea sănătății creierului. Acest tip de fier nu se poate asocia cu proteinele de depozitare. În același timp, odată cu înaintarea în vârstă, acumularea de fier în exces, poate favoriza dezvoltarea stresului oxidativ. Aceasta poate afecta integritatea neuronală și cogniția, conform Neuroscience News. Practic, poate avea efecte dăunătoare inclusiv asupra memoriei și funcției executive.
„În ciuda tot mai multor dovezi care leagă supraîncărcarea cu fier de rezultatele cognitive negative, în prezent nu există metode stabilite pentru reducerea acumulării de fier în creier la adulții în vârstă”, a declarat Valentinos Zachariou, primul autor al lucrării și profesor asistent în Departamentul de Științe Comportamentale din College of Medicine.
Studiul a urmărit efectele alimentației asupra sănătății creierului
Cercetarea s-a axat pe lucrările anterioare ale oamenilor de știință implicați în realizarea sa. Aceștia au observat că un aport mai ridicat de antioxidanți, vitamine, acizi grași polinesaturați și alți nutrienți care au efecte de eliminare a fierului se poate corela cu niveluri mai reduse de fier din creier. În același timp, pot contribui la susținerea unei performanțe mai bune a memoriei de lucru.
Oamenii de știință au măsurat nivelurile de fier din creier. Aceștia au folosit o tehnică de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) specifică. Tehnica poartă denumirea de cartografiere cantitativă a susceptibilității, potrivit University of Kentucky.
Totodată, au fost evaluate timp de o lună informațiile alimentare și performanța cognitivă a persoanelor implicate. Această monitorizare a fost realizată cu ajutorul unor teste neuropsihologice. Scopul lor a fost de a evalua memoria episodică, mai exact amintirile unor evenimente specifice, și funcția executivă.
Concluziile studiului publicat în Neurobiology of Aging, a localizat regiuni ale creierului în care o acumulare longitudinală de fier s-a putut detecta în cazul adulților aflați la o vârstă mai înaintată. Echipa de cercetători este de părere că rezultatele indică utilitatea realizării unor noi studii clinice. Aceștia urmăresc să testeze impactul unui aport nutrițional asemănător asupra acumulării de fier din creier și cogniției. De exemplu, iau în considerare dieta DASH și dieta mediteraneană.
Dieta DASH este un tip de alimentație, care a fost realizat inițial pentru a sprijini tratamentul persoanelor hipertensive. Aceasta susține mai multe aspecte ale sănătății generale a organismului, cum ar fi: prevenirea diabetului, susținerea sănătății inimii și diminuarea riscului de accident vascular cerebral.