Pentru a-ți asigura sănătatea sistemului digestiv este important să urmezi o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, care include probiotice. Probioticele se pot asimila dintr-o varietate de alimente, dar și din unele lichide. Citește despre băuturi bogate în probiotice.
Probioticele sunt bacterii vii bune pentru sănătatea ta generală, în special pentru cea a sistemului digestiv. Acestea mențin sănătatea intestinală, pot contribui la tratarea diareei și pot ajuta persoanele cu sindromul colonului iritabil și boala Crohn.
Băuturi bogate în probiotice
Există șapte tipuri de bacterii benefice. Cel mai des întâlnit este Lactobacillus, un probiotic care se găsește în iaurt și alte alimente fermentate. Bifidobacterium poate fi prezent în unele produse lactate și poate avea un rol în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil și a altor afecțiuni. Celelalte tipuri includ: Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardii și Bacillus subtilis.
Includerea unor băuturi care au un conținut ridicat de probiotice poate sprijini sănătatea intestinală și poate preveni tulburările digestive. O bună parte dintre acestea se pot prepara acasă cu ajutorul a câteva ingrediente, prin metode simple.
Lapte bătut
Laptele bătut prezintă un conținut ridicat de probiotice și oferă o sursă bună de: proteine, fosfor, calciu, potasiu, vitamina A, vitamina B2 (riboflavină), vitamina D, zaharuri, fibre și grăsimi. Consumul acestuia poate sprijini sănătatea oaselor și poate echilibra nivelurile de colesterol din sânge.
Totodată, laptele bătut poate oferi efecte antibacteriene, antivirale și anticancerigene și asigură o sursă bună de antioxidanți, care pot combate daunele produse de acțiunea stresului oxidativ în organism. Stresul oxidativ este un proces, care poate accelera procesul de îmbătrânire și poate crește riscul de a te confrunta cu afecțiuni cronice. De asemenea, laptele bătut poate menține sănătatea microbiomului intestinal.
Chefir
Chefirul este un tip de băutură din lapte fermentat și se regăsește printre aceste băuturi bogate în probiotice. Are un conținut ridicat de substanțe nutritive esențiale. Acesta se caracterizează printr-un conținut redus de lactoză, ceea ce înseamnă că-l poți consuma într-o cantitate moderată dacă ai o intoleranță ușoară la lactoză.
Kombucha
Kombucha este o băutură obținută din ceai fermentat, care este ușor efervescentă și conține niveluri reduse de probiotice. Kombucha are un conținut recunoscut de antioxidanți și poate îmbunătăți mai multe aspecte ale sănătății, conform Eat This, Not That.
Suc din legume verzi
Sucul din legume verzi se regăsește printre aceste băuturi bogate în probiotice și are un conținut bogat în nutrienți. Acesta se poate prepara prin stoarcerea a câteva ingrediente, cum ar fi: frunze de spanac, frunze de varză kale, țelină și pătrunjel.
Oțet de mere
Oțetul de mere se obține prin adăugarea drojdiei, un probiotic important, la sucul de mere sau la cidru. Drojdia descompune zahărul din sucul de mere sau din cidru, potrivit HealthifyMe. Din acest motiv, oțetul de mere intră în categoria lichidelor fermentate. Însă, dacă vrei să-l consumi este neapărată nevoie să-l diluezi cu apă deoarece are un nivel de aciditate ridicat, care îți poate provoca arsuri la stomac.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.