Infecțiile cu HPV care afectează cavitatea bucală și gâtul se manifestă uneori prin veruci orale sau alte leziuni, benigne sau maligne. Peste jumătate din cazurile de cancer orofaringian sunt cauzate de o tulpină a virusului papiloma uman. Află cum se transmite, ce simptome are și la ce complicații poate duce HPV în gât.
Virusul papiloma uman sau papilomavirusul uman, prescurtat HPV (din engl. – Human Papillomavirus), are peste 100 de tulpini diferite. Aproximativ 40 dintre ele pot infecta mucoasa genitală și orală, iar 14 tulpini pot cauza diverse tipuri de cancer.
De ce apare infecția cu HPV în gât
HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală. Studiile epidemiologice arată că numărul persoanelor infectate cu HPV oral a crescut semnificativ în ultimele trei decenii, potrivit centrului medical academic Cleveland Clinic, din SUA. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile la HPV oral.
HPV oral poate afecta:
- gâtul (HPV în gât) sau orofaringele, care include amigdalele, ultima treime a limbii (partea din spate) și partea din spate a gâtului (faringele posterior);
- cavitatea bucală, care include primele două treimi ale limbii, interiorul obrajilor, cerul gurii, gingiile și buzele.
Infecția orală cu HPV se transmite cel mai frecvent prin sex oral cu o persoană infectată. Mai rar, virusul poate fi transmis și prin schimbul de salivă din timpul săruturilor, în special dacă există leziuni în cavitatea bucală. De asemenea, folosirea în comun a tacâmurilor, periuțelor de dinți sau a altor obiecte contaminate crește riscul de infectare, deși această cale de transmitere este mai puțin probabilă.
Virusul papiloma uman infectează celulele epiteliale, mai exact celulele care acoperă suprafața pielii și a mucoaselor. Atunci când ajunge în gât, HPV pătrunde în mucoasa orofaringiană și o infectează prin microleziuni sau fisuri mici în țesut.
În majoritatea cazurilor, sistemul imunitar elimină natural virusul în decurs de unul-doi ani de la infectare, înainte ca acesta să cauzeze simptome. Însă, la unele persoane, HPV persistă în mucoasa orofaringiană și provoacă probleme.
Statisticile arată că aproximativ 10% dintre bărbați și 3,6% dintre femei dezvoltă HPV oral simptomatic. Infecția orală este mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.
Care sunt posibilele complicații
Atunci când HPV oral persistă, poate cauza leziuni benigne în gură sau gât sub forma unor excrescențe precum verucile (negi asemănători celor genitali) și papiloamele scuamoase. Acestea se pot dezvolta pe limbă, gingii, cerul gurii, buze sau în gât, sunt moi și au o culoare albicioasă, roz sau roșiatică.
Cea mai mare temere cu privire la infecția orală cu HPV este asocierea cu cancerul orofaringian. Acesta se dezvoltă mai ales pe ultima treime a limbii sau amigdalele.
Anumite tulpini de HPV, în special HPV-16, pot să producă modificări anormale ale celulelor epiteliale care căptușesc mucoasa orofaringiană și să le transforme în celule canceroase. HPV-16 apare doar la aproximativ 1% din populație. Cu toate acestea, între 60% și 70% dintre cazurile de cancer orofaringian sunt asociate cu această tulpină HPV.
HPV nu este cunoscut ca fiind o cauză a altor tipuri de cancer la nivelul capului și gâtului, cum ar fi cancerul laringian, nazal, al buzelor sau glandelor salivare, conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din SUA.
Simptomele infecției orale cu HPV
Majoritatea persoanelor care au o infecție cu HPV în gât sau în cavitatea bucală nu prezintă simptome. Deoarece nu își dau seama că sunt infectate, au o predispoziție să transmită virusul partenerului.
Leziunile benigne cauzate de HPV oral pot fi asimptomatice sau pot cauza simptome ușoare, în funcție de mărimea și localizarea excrescențelor:
- dificultăți ușoare la mestecat și înghițit;
- senzație de disconfort sau iritație;
- sângerări ușoare dacă sunt traumatizate în timpul mestecatului sau periajului dentar;
- răgușeală dacă negii sau papiloamele se află în apropierea corzilor vocale.
În cancerul orofaringian, primul semn este adesea dificultatea la înghițire. Alte simptome includ:
- un nodul în gât sau pe un obraz;
- tuse cu sânge;
- răgușeală persistentă;
- dureri în gât;
- dureri de urechi;
- durere sau umflare a maxilarului;
- o pată albă sau roșie pe amigdale;
- ganglioni limfatici umflați;
- pierdere inexplicabilă în greutate.
Cancerul orofaringian este rar, iar aceste simptome pot semnala și alte afecțiuni orale. Însă, dacă oricare dintre ele persistă mai mult de două săptămâni, se recomandă să mergi la medic pentru un diagnostic cert.
Cum se tratează infecția cu HPV în gât
Leziunile benigne cauzate de HPV în gât sau în cavitatea bucală nu impun un tratament dacă au dimensiuni mici și nu produc disconfort. Unele dispar de la sine, dar altele cresc în dimensiune și devin deranjante, deoarece sunt traumatizate frecvent în timpul mestecatului. În astfel de cazuri, pot fi îndepărtate prin mai multe proceduri:
- crioterapia, care presupune înghețarea și distrugerea excrescențelor cu azot lichid;
- electrocauterizarea, care folosește curent electric pentru arderea leziunii;
- laserul, care vaporizează leziunile;
- substanțele chimice aplicate local precum acidul tricloracetic sau podofilina, care distrug treptat leziunile orale;
- excizia chirurgicală, recomandată de obicei petru leziunile mai mari.
Cancerul orofaringian cauzat de HPV se tratează prin chirurgie, radioterapie, chimioterapie sau o combinație între acestea, în funcție de stadiul bolii. Pentru cazurile avansate sau recidive, se poate recomanda și imunoterapie – medicamente care stimulează sistemul imunitar să atace celulele canceroase.
Cancerul orofaringian cauzat de HPV răspunde mai bine la tratament și are un prognostic mai bun decât alte forme de cancer orofaringian.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.