Dificultățile de gândire și memorare nu sunt întotdeauna provocate de demență, chiar dacă numărul de cazuri ale acestei tulburări neurologice este în creștere. Acestea se pot dezvolta inclusiv în urma unor probleme de sănătate mintală. Citește despre boala care mimează simptomele demenței.
Tulburarea cognitivă funcțională este o afecțiune care se diferențiază de demență. Dificultățile cognitive de memorie și gândire au la bază o problemă asociată modului în care funcționează creierul. Acestea nu sunt cauzate de pierderea celulelor și se aplică mai ales atunci când persoana afectată nu își poate menține atenția.
Boala care mimează simptomele demenței
Tulburarea cognitivă funcțională poate afecta memoria la fel de mult ca demența. Spre deosebire de tulburările neurologice, această afecțiune are un prognostic mult mai bun și se poate vindeca prin intermediul unui tratament potrivit.
Tulburarea cognitivă funcțională poate fi dificil de diagnosticat deoarece sunt puțini oameni care au auzit de această afecțiune sau care o înțeleg. Din acest motiv, există numeroase persoane, care trăiesc cu simptome, fără să știe care este cauza.
Printre cele mai frecvent întâlnite semne ale acestei probleme de sănătate mintală se regăsesc: uitarea unor informații în timp ce faci anumite lucruri, stări de oboseală mentală și pierderea evidenței conversațiilor, urmată deseori de înțelegerea greșită a lucrurilor sau perioade de uitare a detaliilor despre subiecte preferate, de exemplu: cărți, vacanțe, filme sau cuvinte, conform The Sun.
Problemele de memorie se pot observa atât în demență, cât și în boala care mimează simptomele demenței. În cazul demenței, țesutul creierului este deteriorat permanent.
Dacă ai tulburare cognitivă funcțională, problemele de memorie se pot menține la aceeași severitate. Eventual, pot apărea și dispărea sau chiar se pot îmbunătăți. Se poate întâmpla deoarece simptomele determinate de această boală nu sunt cauzate de neurodegenerare.
„Practic, se reduce la o problemă cu modul în care funcționează creierul, în loc de pierderea celulelor creierului.” a explicat Henk Swanepoel, neuropsiholog principal și doctor la Cygnet Health Care.
Cauzele tulburării cognitive funcționale
Tulburarea cognitivă funcțională include o problemă asociată funcției memoriei. Mai rar, se poate asocia altui proces cognitiv în absența unei neuropatologii relevante, potrivit Cambridge.
Deseori, anxietatea sau depresia pot fi o cauză a unei cogniții slabe și uneori, tulburarea cognitivă funcțională se poate dezvolta fără depresie sau anxietate. În unele situații, simptomele pot apărea după o leziune cerebrală traumatică ușoară.
Primele cercetări au arătat că o treime dintre persoanele cu vârste până în 60 de ani suferă de această afecțiune. În plus, dintre pacienții care merg la o clinică pentru a-și trata problemele de memorie cu simptome similare, unul din patru nu are demență.
Boala care mimează simptomele demenței se poate trata prin intermediul mai multor terapii. Printre acestea se pot regăsi: psihoterapia, reabilitarea cognitivă, reeducarea metacognitivă sau modificări ale stilului de viață.
În general, stilul de viață poate avea un impact semnificativ asupra sănătății creierului și poate influența ritmul îmbătrânirii lui. De obicei, memoria și gândirea ajung la performanțe maxime la aproximativ 20 de ani. Unele funcții cognitive, cum ar fi viteza de procesare a informațiilor și memoria de lucru pot începe să se diminueaze începând cu vârsta de 30 de ani.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.