Diabetul poate avea efecte dăunătoare inclusiv asupra sistemului cardiovascular. Ștefan Busnatu, medic cardiolog, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 13, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre efectele diabetului asupra sistemului cardiovascular.
Ștefan Busnatu a explicat cum afectează diabetul sănătatea sistemului cardiovascular, a discutat despre factorii care pot provoca infarctul miocardic și a oferit câteva sfaturi pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Efectele diabetului asupra sistemului cardiovascular
La început, diabetul nu provoacă niciun simptom, dar ulterior afectează organismul, inclusiv sistemul cardiovascular. În corpul uman, există două tipuri de vase: vase mari și vase mici. Când diabetul se instalează în organism începe să genereze efecte atât pe vasele mici, cât și pe vasele mari.
Inima este hrănită de vase mari, care se numesc artere coronare. Din acestea, pleacă vase de dimensiuni reduse, care străbat mușchiul cardiac și-l hrănesc în profunzime. Dacă diabetul rămâne necontrolat, iar glicemia și zahărul se mențin la niveluri ridicate în sânge, începe să genereze efecte pe ambele tipuri de vase de sânge.
În cazul vaselor mici, glicemia crescută nu face decât să le îngusteze foarte mult. În situația în care o persoană care suferă de diabet, nu-și controlează simptomele mult timp, poate suferi de dureri în piept și disconfort destul de mare la efort și la emoție.
În diabet, când se fac investigații suplimentare precum coronarografia, care este explorarea imagistică prin care se observă efectiv cum arată coronarele, se poate vedea că persoana acuză dureri toracice, dar coronarele mari sunt deschise. Aceasta se numește boală microvasculară cardiacă.
Din coronarele mari pleacă vase de sânge de dimensiune foarte reduse, care poartă denumirea de capilare. Capilarele sunt primele vase de sânge afectate la pacientul cu diabet.
-În câți ani de diabet poți dezvolta boala microvasculară cardiacă?
-Simptomele se pot accelera destul de repede dacă pe lângă diabet, există și alte probleme de sănătate. Dacă diabetul se combină cu alți factori, precum: tensiune arterială, greutate crescută, obezitate și fumat, în principiu, după aproximativ 5 ani pot apărea modificări de structură.
Gestionarea simptomelor cardiovasculare în diabet
Efectele diabetului asupra sistemului cardiovascular pot fi gestionate. Când medicul observă un grad de disconfort în sistemul cardiovascular, recomandă stimularea deschiderii altor vase de sânge pentru a ameliora simptomele și a preveni înfundarea vaselor mari.
,,Problema majoră pe care ne-o punem când vorbim despre viața omului, este să nu se înfunde vasele foarte mari. Atunci apare infarctul de miocard și lucrurile se complică foarte mult. Dacă se înfundă un vas mare, s-a pierdut o bucată din inimă.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
,,Diabetul începe să afecteze vasele mici, după care începe să afecteze vasele mari.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Când se mențin niveluri ridicate de zahăr în sânge, acestea afectează structural peretele vascular. Acestea generează și o inflamație crescută în organism.
În situația în care afectarea peretelui din cauza nivelurilor ridicate de zahăr se asociază cu mai mult colesterol conduce la depunerea colesterolului pe vasele de sânge. În același timp, inflamația cauzată de un diabet necontrolat generează o stare de hipercoagulabilitate, mai exact o stare în care sângele se încheagă mult mai ușor. Acestea favorizează apariția infarctului miocardic într-un timp destul de scurt.
,,Noi putem spune că apare în 15 ani. Dacă omul are aceste simptome de la 30 de ani și la 45 de ani face un infarct, e un timp scurt. Te aștepți la o speranță de viață de 75-85 de ani.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Stările de oboseală în boala cardiovasculară
Efectele diabetului asupra sistemului cardiovascular pot fi tratate astfel încât să se poată preveni complicațiile. Atunci când ai diabet, acesta afectează vasele de sânge și nervii. În acel moment apare complicația care poartă denumirea de polineuropatie, care se instalează generalizat.
Neuropatia se poate manifesta astfel încât atunci când se instalează boala de inimă, nu mai simți durerea de infarct miocardic, mai exact angina pectorală.
În plus, s-ar putea ca manifestările de suferință efectivă a inimii să se transpună doar în senzații de lipsă de aer. Această lipsă de aer se instalează progresiv. De exemplu, pacientul poate observa că nu mai poate urca două etaje și are nevoie să se oprească pentru că are senzația că nu mai poate respira. Un alt exemplu, pacientul se poate trezi noaptea din somn din cauza acestei senzații. Acestea sunt manifestări considerate un echivalent de durere toracică, care arată că inima suferă.
Simptomele infarctului cauzat de diabet
În cazul diabetului, afectarea vasculară este difuză. De multe ori, dacă lași diabetul netratat și se produce un infarct, nu apar simptome vizibile. Se poate ca bolnavul să obosească mai mult pentru că sunt afectate trei coronare, două pe partea stângă, una pe partea dreaptă.
Coronarele sunt tuburi mari care hrănesc mușchiul inimii. În diabet, sunt afectate difuz toate și se reduce progresiv capacitatea de pompare. Din acest motiv, se poate simți senzație de oboseală. Acesta este considerentul din cauza căruia pacienții diabetici nu mai reușesc să beneficieze de terapiile intervenționale. Astfel, s-ar putea să fie nevoie direct de chirurgie pentru a trata simptomele.
Pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare în diabet, pe lângă scăderea zahărului, se recomandă stimularea deschiderii de noi vase mici de sânge. Acest lucru se poate face prin mișcare.
,,Atunci se descarcă hormoni în organism, care favorizează deschiderea de noi vase pentru a ajuta vasele, care sunt deja suferinde. Mai ales în contextul pacientului cu diabet, e foarte importantă stimularea prin activitate fizică de intensitate moderată. Nu vorbesc de mers. Vorbesc de activitate fizică dedicată tocmai pentru a încerca să dezvoltăm vase mici de sânge colaterale, care să hrănească zonele de mușchi care deja sunt afectate de timpul care a trecut în care nu am intervenit să facem ceva.”
– Ștefan Busnatu, medic cardiolog
Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.