Antena

Ce probleme de sănătate poți rezolva la camera de gardă a unui spital. Situațiile pe care le poți trata acasă sau la medicul de familie

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 1 septembrie 2023, 06:37

Sistemul de urgență este o componentă importantă a sistemului sanitar. George Ciubotaru, medic ortoped, a fost invitatul doctorului Mihail Pautov în prima ediție din sezonul cinci MediCOOL. Află ce probleme de sănătate poți rezolva la camera de gardă a unui spital.

Reclamă

George Ciubotaru a explicat împreună cu gazda emisiunii, Mihail Pautov, ce presupune sistemul de urgență, cum funcționează triajul, când se recomandă să te prezinți și ce fel de comportament este potrivit dacă se întâmplă să aștepți mai mult timp.

Ce probleme de sănătate poți rezolva la camera de gardă

Dacă te întrebi ce probleme de sănătate poți rezolva la camera de gardă, află că este o unitate de primiri urgențe. În acel loc lucrează medici de gardă. Aceștia au diferite specialități, cum ar fi: neurochirurgie, ortopedie sau chirurgie. Toate acestea au rolul de a asigura tratamentul pacientului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce înseamnă, de fapt, camera de gardă?
-Camera de gardă e o unitate într-un spital, cu toate specialitățile grupate într-un singur loc, special create pentru pacientul în suferință.

Spitalul rămâne deschis în permanență pentru urgențe. De asemenea, este foarte important să știi când să nu te prezinți la camera de gardă. Există pacienți care nu-și fac o programare la medic și merg noaptea la camera de gardă pentru patologii mai vechi, care nu reprezintă neapărat urgențe.

Reclamă

-Când nu se recomandă să te prezinți la cameră de gardă?
-Nu se recomandă să te prezinți la camera de gardă când suferi de o afecțiune cronică sau de o afecțiune care durează de câteva zile, de câteva luni. Din punctul de vedere al unui ortoped, doar o urgență acută, cum ar fi: o fractură deschisă sau o fractură luxație, care intersectează un ax vascular, necesită o intervenție rapidă.

Cum funcționează camera de gardă în România

În permanență există o unitate de primiri urgențe unde lucrează doctori. Aceștia fac ture de gardă și pot să ofere un consult medical. Totuși, uneori, în camera de gardă se formează coadă. Sunt foarte mulți oameni și se poate întâmpla să aștepți pentru un consult și trei ore.

-De ce se întâmplă acest lucru? E o lipsă a sistemului sau este ceva normal ce se întâlnește și în alte părți?
-Nu este ceva normal. Pacienții accesează camera de gardă pentru o patologie, care ar putea fi tratată de către medicul de familie sau într-un ambulatoriu.

Reclamă

,,Pacientul grav va fi întodeauna primul.”

– George Ciubotaru, medic ortoped

Ce este indicat să iei în considerare

Când vrei să știi ce probleme de sănătate poți rezolva la camera de gardă, amintește-ți că în unitățile de primiri urgențe se organizează culoare speciale. Acestea îndrumă și asigură o mișcare mai rapidă a pacienților. Reprezintă un triaj, care stabilește ca pacienții în stare gravă să fie primii. La camera de gardă nu se refuză niciun pacient, însă cazurile se ordonează în funcție de gravitate.

-Dacă ar fi transmiți un mesaj, care ar fi acesta?
-Mesajul ar fi să ne gândim de două ori când vrem să venim într-o cameră de gardă pentru că putem, efectiv, să luăm locul unui pacient, care chiar are nevoie de ajutor. Un alt lucru foarte delicat ar fi solicitarea serviciului de ambulanță. La fel, putem să luăm șansa unui pacient în stare foarte gravă, când noi poate nu avem niciun fel de problemă urgentă. Trebuie să respectăm pe absolut pe toată lumea din acea unitate medicală. Tot colectivul este acolo pentru pacient.

,,Atenție! Uneori e noapte, lucrezi de foarte multe ore, ești foarte obosit, ai foarte multe cazuri. Dacă vezi un medic, care totuși are o pauză pentru un minut și se întoarce să vadă alți pacienți, nu trebuie să fim agresivi. Trebuie să așteptăm și să înțelegem că serviciul acela e acolo pentru tine. Știu că poate fi neplăcut să fii bolnav și să aștepți, dar o să fii văzut de un profesionist. Avem nevoie de mai multă empatie din partea tuturor.”

– Mihail Pautov

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
articol cu video
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Reclamă
PARTENERI
icon